Problematiska smslån? Skyll på bankerna!

Vi vet att media våndas och beklagar sig frisk över hur många som tar smslån. De menar att räntorna är för höga och att folk som egentligen inte borde ha fått ett lån får låna och det här gör att tiotusentals ärenden hamnar hos kronofogden. Vi håller bara delvis med om det här. Räntorna är nog egentligen inte det största problemet om man bara lånar några tusenlappar, men om man tar ett stort smslån är räntan naturligtvis på tok för hög

Vi tror snarare att det är de korta löptiderna i kombination med de höga räntorna som är det största problemet med smslånen. Det är inte alltid så lätt att betala tillbaka kanske 5000 – 10000 kr efter bara någon månad och om man lägger upp lånet på en längre tid än 3 månader blir lånet alldeles för dyr. Det är därför Snabblan24.nu presenterar en del billiga alternativ som har längre avbetalningstider och lägre ränta än typiska smslån.

Så vems fel är det egentligen att smslån, eller snabblån, har blivit så populära? Är det statens fel för att de inte förbjudit dem? Är det låntagarnas fel? Nej, vi skulle snarare vilja påstå att det är bankernas fel, för de flesta banker har inte riktigt hängt med i utvecklingen och verkar tro att 1900-talet inte har tagit slut än.

Titta på situationen bakom anmärkningen

För det första använder de sig av en kreditmodell som vi inte riktigt tycker hör hemma på 2010-talet. De tittar alldeles för mycket på ansökandens historik istället för att fokusera på nuet. Om ansökanden har betalningsanmärkningar är det oftast helt kört, då tittar de inte ens närmare på ärendet utan ansökanden får avslag direkt. Det hade varit mycket bättre om de försökte ta reda på varför ansökanden har fått en eller flera anmärkningar. Berodde det på att personen blev arbetslös eller sjukskriven, eller berodde det på att personen helt enkelt struntade i att betala sina räkningar trots att han eller hon egentligen hade råd att betala?

Om personen helt enkelt struntade i att betala sina räkningar trots hyfsad ekonomi så ska banken såklart inte bevilja något lån, men om personen drabbats av en tillfällig ekonomisk svacka men är på fötter igen borde inte gamla betalningsanmärkningar ha någon betydelse.

Men så här är det sällan, bankerna ger rött ljus så fort de ser en anmärkning och det gör att folk med anmärkningar sällan har något annat val än att ta smslån om de behöver låna pengar. Om bankerna inte varit så hårda hade de istället kunnat ta ett billigt privatlån som de kunde lägga upp på något år och då hade färre ärenden gått till kronofogden.

Tidsbegränsad anställning borde inte alltid vara ett hinder

För det andra kräver nästan alla banker att man har en fast anställning (tillsvidare anställning), framförallt när det gäller lån utan säkerhet. Idag finns det över 3 600 000 personer som har en fast anställning men över 720 000 har en tidsbegränsad anställning och denna siffra växer hela tiden. Många av dessa tidsbegränsade anställningar förlängs gång på gång så man skulle ju kunna tycka att fler banker skulle kunna ta hänsyn till det.

Om ansökanden har haft tidsbegränsade anställningar i flera år utan avbrott tycker man ju att bankerna skulle kunna bevilja åtminstone mindre privatlån på kanske 5000 – 30000 kr som ska återbetalas innan den senaste anställningen tar slut. Men inte då, det är tyvärr få banker som gör så här vilket gör att folk blir tvungna att ta dyrare lån istället.

Det finns vettiga alternativ till banklån

Tack och lov finns det i alla fall några långivare som erbjuder lån på 3000 – 50000 kr med flera års löptid som inte kräver någon fast anställning och som accepterar betalningsanmärkningar. Deras ränta brukar förvisso ligga någonstans mellan ca 10 – 33 % men det är ändå rätt okej i jämförelse med smslåneräntan. Räntan är högre än för vanliga privatlån just för att långivaren accepterar anmärkningar och tillfälliga anställningar som innebär att långivaren tar en större risk.

Du hittar flera långivare som erbjuder rimliga alternativ till både banklån och smslån under privatlån här på Snabblan24.nu.

Om bankerna inte hade varit så stelbenta och fler banker kunde tänka sig att accceptera tillfälliga anställningar och anmärkningar mot en lite högre ränta skulle de plocka en hel del marknadsandelar från smslångivarna, men det är tydligen inte intressant.