Proportionerlig ekonomi – bra vid stora inkomstskillnader

Om du och din partner väljer att betala era gemensamma räkningar och hushållsutgifter i proportion till era inkomster, kallas det för delad proportionerlig ekonomi. En del tycker att det är en schysst model om den ena partnern tjänar mycket mer än den andra.

Det kanske låter krångligt att ha en delad proportionerlig hushållsekonomi, men det är det faktiskt inte. Snabblan24.nu ska ge ett enkelt exempel som illustrerar det här.

Så funkar en delad proportionerlig ekonomi

Partner A får ut 20 000 kr efter skatt och Partner B får bara 10 000 kr eftersom jobbet är lågavlönat och är en deltidstjänst. Deras räkningar är på 9000 kr vilket innebär att Partner B bara betalar 3000 kr och Partner A 6000 kr eftersom Partner A tjänar dubbelt så mycket.

Paret lägger också pengar i hushållskassan som de använder för inköp av livsmedel, torrvaror och liknande. Om de vill lägga sammanlagt 6000 kr i hushållskassan varje månad innebär det att Partner A lägger 4000 kr och Partner B lägger 2000 kr. Efter det här har Partner A 10 000 kr kvar på sitt konto och Partner B 5000 kr. Både partner A och B får således behålla halva sin lön efter räkningar och hushållsutgifter.

Om paret hade haft en vanlig delad ekonomi hade partner A bara fått 2500 kr över och partner B 12 500 kr, om vi utgår från exemplet ovan. Och om de hade haft en gemensam ekonomi istället hade de haft totalt 15 000 k kvar tillsammans som båda kunnat utnyttja.

Vid gemensam ekonomi finns det risk för att den partner som tjänar mycket mer tycker att han/hon borde få göra av med lite mer pengar än sin partner. Ja, den som tjänar mer bidrar ju mycket mer, ekonomiskt. Och vid delad ekonomi finns det risk för att den som tjänar mindre knappt får något över alls efter att räkningarna och hushållsutgifterna är betalda. Det är inte alla som tycker det här är optimalt. Om inkomstskillnaderna inte är så stora brukar det emellertid inte bli så stora problem,

Är en proportionerlig ekonomi något för er?

Proportionerlig hushållsekonomi brukar passa bra för:

  • Sambos som har levt ihop ett tag och som tjänar väldigt olika. Det brukar inte funka i längden om den ena partnern får massor över varje månad medan den andre knappt har ett öre att röra sig med. I ett äktenskap skulle det förmodligen kännas helt fel för det flesta.
  • Sambos som har barn och där den enda partnern jobbar deltid för att få mer tid över till barnen och som därför också tar hand om hushållet mer än sin partner.

Passar inte för:

  • Par som har varit gifta ett tag. Visst kan det funka även för dem men många tycker det skulle kännas opraktiskt och förstöra samhörigheten i längden. Ett vettigt alternativ för dessa par är en delvis gemensam ekonomi som du kan läsa i vår artikel om gemensam ekonomi.
  • Par som precis har flyttat ihop. Det behövs oftast en omställningsprocess innan man vill dela med sig en stor del av sin inkomst om man tjänar mycket mer än sin partner. Men visst finns det många par då det här kan fungera bra på en gång, det beror på parets personligheter.

Fördelar

  • Förhållandet blir mer ekonomiskt jämlikt vid stora inkomstskillnader. Det känns sällan okej att leva i ett samboförhållande där den enda får massor över och den andre knappt någonting.
  • Den som tjänar mer får ända mer över än den som tjänar lite.
  • Ni har era egna pengar att röra er med.

Nackdelar

  • Kan orsaka problem om ni har barn och den ena partnern vill skämma bort barnet mer än sin partner. Den som lägger mer på barnen kan tycka att sin partner är snål.
  • Om den ena partnern har ett bonusbarn kan det bli diskussion om detta barn ska ta del av hushållskassan eller inte. Gäller framförallt om bonusbarnet bara bor hos dem på helgerna.
  • Ger inte samma känsla av samhörighet som en gemensam eller delvis gemensam ekonomi.
  • Den som tjänar mycket får mindre kvar i plånboken än vid delad ekonomi.

Tips

  • Öppna gärna ett gemensamt konto som ni sparar på inför er gemensamma framtid. Om ni skulle separera delar ni (enligt lag) bara på pengarna.
  • Båda bör ha insyn i varandras privata konton så att det inte råder något tvivel om att ni delar på utgifterna proportionerligt.
  • Båda bör ha koll på vilka utgifter hushållet har men en av er bör se till att era gemensamma räkningar blir betalda.

Här hittar du andra artiklar om hur man kan lägga upp sin ekonomi i ett förhållande:

Delad ekonomi

Gemensam ekonomi

Delad eller gemensam ekonomi?

Uppdaterad 2021-04-21