Regeringar kommer och går – smslånen består

Det är alltid enklare att sitta i opposition än att styra ett land, brukar man säga. Det är lätt att anklaga att den sittande regeringen och påstå att den vidtar fel åtgärder och i de frågor där man är överens säger man ofta att regeringens åtgärder inte är tillräckliga. Ja, det är lätt att sitta i båten och säga hur man ska segla när man slipper hålla i rodret så att säga. Och så här har det även varit när det gäller regleringen av smslånebranschen.

Den dåvarande oppositionen (S) tyckte att den dåvarande regeringen (Alliansen) var för  för att vara för slapphänt när det gällde smslån och ställde en massa krav på hur de ville att branschen skulle regleras, men nu när de själv sitter vid makten har ändå inte mycket hänt erfar vi på Snabblan24.nu.

Många politiska krav på smslån – få beslut

I en debattartikel i Svenska Dagbladet 27 januari 2015, för nästan två år sedan, skrev Magdalena Andersson (nuvarande Finansminister) och Veronica Palm (riksdagsledamot S) att ”Regeringen har i praktiken lämnat fältet öppet även för de mest oseriösa företagen” och redovisade fem nödvändiga åtgärder som skulle reglera snabblånebranschen ytterligare, eller som de själva uttryckte det ”så vill vi strypa smslån”.

Så vad har då hänt med deras krav nu när de själva suttit vid rodret i snart 1 ½ år? Det får du svaret på nu.

Punkt 1. Tillstånd hos Finansinspektionen

  • Krav: Finansinspektionen ska kunna neka tillstånd för utlåningsverksamhet till oseriösa aktörer.
  • Så gick det: Den förra regeringen tittade redan på det här när debattartikeln skrevs och införde sedan en lag om att alla aktörer som vill bedriva utlåningsverksamhet måste ansöka om tillstånd hos Finansinspektionen först, en ansökan som kan avslås. Det var alltså inte den nuvarande regeringens förtjänst.

Punkt 2. Motverka impulslån

  • Krav: Förbud mot utbetalningar på natten för att förebygga impulslån och lån i berusat tillstånd.
  • Så gick det: Det finns ännu ingen lag om detta men faktum är att ingen långivare betalar ut smslån på natten ändå, de långivare som har öppet längst stänger kl. 22:00. Det här visar bara hur okunniga många politiker är om snabblånebranschen och att deras research ofta är halvdan innan de kläcker ur sig saker. Eller så brukar Magdalena Andersson och Veronica Palm lägga sig tidigt och anser att Kl.22.00 är natt och inte kväll.

Punkt 3. Stopp för skyhöga räntor

  • Krav: Ett räntetak av finländsk modell som ska sätta stopp för ”ockerräntorna”.
  • Så gick det: Inget tak har införts än trots 15 månader vid makten och trots att en utredning om detta tillsattes tidigt hösten 2015, vilket Snabblan24.nu tycker är lite synd. Vi ser gärna att ett rimligt lånetak införs, ett lånetak som är anpassat efter små lån med korta återbetalningstider.

Punkt 4. Begränsad rätt att skicka ärenden till Kronofogden

  • Krav: Snabblåneföretag som inte gjort en noggrann kreditbedömning ska inte kunna skicka obetalda skulder till kronofogden, de ska få skylla sig själva om de lånar ut pengar när de inte borde.
  • Så gick det: Än så länge kan oseriösa smslångivare fortfarande skicka sina skulder till kronofogden.

Punkt 5. Begränsad rätt att sälja skulder vidare till inkasso.

  • Krav: Rätten att sälja obetalda smslån vidare till inkassobolagen ska begränsas.
  • Så gick det: Än så länge finns det inte någon sådan begränsning.

Ja, än så länge verkar det inte spela någon större roll vilken regerings som sitter vid makten, riktigt skärpa krav på smslångivarna lyser fortfarande med sin frånvaro.

Men visst, vi ska inte förringa att Konsumentverket har fått utökade befogenheter under de senaste två åren. Idag har Konsumentverket rätt att granska snabblåneföretagen och utfärda varningar till företag missköter sig. De kan också utfärda sanktionsavgifter och förbjuda verksamheter helt, dessutom har reglerna för marknadsföringen skärpts något.

Men trots att räntorna för smslån har kritiserats hårt sedan 7 – 8 år tillbaka får fortfarande samtliga svenska långivare sätta vilka räntor de vill. Vi på Snabblan24.nu tycker att det här är lite synd eftersom ett rimligt räntetak är viktig om vi ska få en rumsren och vettig snabblånebransch, det är egentligen det enda som behövs vid sidan av noggrannare kontroller av snabblåneföretagen. Däremot får inte räntetaket bli alltför lågt för då dör snabblånebranschen eftersom smslånen är små och löptiderna korta.

/Lasse

Publicerad 2016-01-14