Rekordökning av konsumentkrediter

Sedan amorteringskravet för bolån infördes sommaren 2016 har viljan att ta nya bolån bromsats upp något men konsumtionskrediter såsom privatlån, billån, sms lån, kortkrediter och köp på avbetalning har mer än fördubblats sedan juni 2016 vilket är den högsta ökningen av konsumtionslån sedan 2011. Ökningstakten har gått upp från 3 till 6,6 % sedan juni 2016 och det är inte lite det! Nåja, även om viljan att ta en konsumentkredit har ökat rejält så står fortfarande bolånen för ca 80 % av alla privata krediter i Sverige idag. Dessutom är ökningstakten för bolån fortfarande högre än för konsumentkrediter.

Blancolån skjuter i höjden

Men då är det väl såklart smslånens fel att folk tar allt fler lån utan säkerhet? Nja, så är det inte riktigt. Enligt Svenska Dagbladet har många mäklare förklarat att det numera är ovanligt många som tar blancolån, alltså privatlån, för att finansiera bostadens kontantinsats. Det finns flera små nischbanker som beviljar blancolån alltför lättvindigt, t ex Collector och Resurs Bank. Bara Collector skickade 27000 ärenden till Kronofogden år 2016 vilket är astronomiskt många när det handlar om en enda bank, och sammanlagt har ärendena från Collector och Resurs Bank ett värde på en halv miljard kronor! Och så klagar man på smslåneföretagen…

Undrar om media kommer att basunera ut hur farligt det är med vanliga privatlån och att de borde förbjudas, som de brukar göra med smslån och andra snabblån, eftersom privatlån gör så många skuldsatta? Knappast, sådana lån har ju alltid funnits, eller i alla fall sedan en mycket lång tid tillbaka. Men som du kan läsa om i ett tidigare blogginlägg gjorde privatlånen många skuldsatta redan innan smslånen dök upp i Sverige, det var faktiskt ännu värre då.

SCB:s nya skuldstatistik i korthet

Så här ser SCB:s statistik ut för fjärde kvartalet 2016 när det gäller hushållens skulder:

  • Ökningstakten för lån minskade med 0,4 procentenheter i jämförelse med det tredje kvartalet. Ökningen under det fjärde kvartalet var 6,7 %, men Riksbanken vill att ökningstakten ska minska till 4 %.
  • Hushållens totala skuld på grund av lån ökade med 56 miljarder och hamnade på sammanlagt 3279 miljarder kronor.
  • Nästan 80 % av låneskulderna var bolån.
  • Totalt under 2016 ökade låneskulderna med 235 miljarder kronor vilket var 6 miljarder mer än under föregående år.

Men som sagt, hur man än vänder och vrider på det är det framförallt bolånen som är den största boven och när det gäller konsumentkrediter är det vanliga blancolån (läs banklån) som ökar mest, inte smslån.

3 mars 2017

Källor:

SCB – Hushållens lån ökar i långsammare takt

SVD – Kraftig ökning av riskfyllda lån utan säkerhet

DI – Ny bov i skulddramat