Så billigt kan ett litet kort lån bli

Som vi skrev i vår artikel om hur man löser sitt lån så har du alltid rätt att lösa ditt lån i förtid om du vill. Antingen kan du lösa hela lånet på en gång eller så kan du göra extraamorteringar så att det sjunker snabbare. Det här gäller både för smslån och för privatlån.

Det är tyvärr inte alla som tänker på det här när de bara vill låna kanske 5000  – 10000 kr i några månader och som därför bara tittar på smslån istället för privatlån. Men faktum är att du som behöver låna så lite pengar egentligen kan ta ett privatlån istället för ett smslån och ändå bli av med lånet inom några månader om du känner för det, och klarar av det. Det finns nämligen vanliga privatlån från 5000 kr och uppåt, så om du inte vill låna mindre pengar än så är det bara att vända dig till t ex Bank Norwegian eller någon låneförmedlare som erbjuder lån från 5000 kr.

Så billigt du kan komma undan

Som du ser i vår jämförelsetabell för 10000 kr är det oftast klar billigare att ta ett privatlån på 10000 kr i 1 år istället för ett smslån på 3 månader, och om du betalar du löser ditt lån efter bara 3 månader kommer du att komma löjligt billigt undan. Vi ska ge dig ett exempel:

Anta att du tar ett lån hos Big Bank vars privatlån har en ganska hög ränta i jämförelse med vanliga banklån, men då är lånekraven lägre. Du får en effektiv ränta på 28,35 % för ett lån på 10000 kr som har 1 års löptid. Det innebär att du ska betala tillbaka 936 kr i månaden i 12 månader inklusive ränta. Sammanlagt blir det en lånekostnad på 1 232 kr vilket är lägre än för de flesta smslån för detta lånebelopp. Men om du bestämmer dig för att lösa resten av lånet när du gör din 3:e inbetalning kommer lånet bara att kosta dig 308 kr totalt. Ja, du betalar ju bara 102,66 kronor i månaden i ränta (1 232 kr/ 12 månader = 102,66 kr) så det blir alltså bra mycket billigare än ett smslån på 10000 kr, det skulle ha kostat mellan ca 2000 och 2800 kr. (Vi samarbetar inte längre med Big Bank, så om du vill ta ett lån med liknande prisbild kan du låna av t ex Frogtail, Klicklån eller Cash2you).

Jaja, det här fattar väl alla? kanske du tänker, men så är det faktiskt inte. Det är alltför många som stirrar sig blinda lånekostnaderna för de löptider bankerna och kreditbolagen erbjuder, men du kan faktiskt komma ännu billigare undan om du är lite smart och löser ditt lån.

Om du vill få andra tips om hur du får ner dina lånekostnader ska du läsa vår artikel om hur du får en lägre ränta när det gäller smslån, privatlån och bolån.