Så får du en avbetalningsplan

Om du inte har råd att betala tillbaka på ett lån brukar skulden antingen hamna hos inkasso (som försöker kräva in skulden åt den du är skyldig pengar) eller så säljs den till ett factoringbolag som då blir det företag du är skyldig pengar. Ibland kan skulden till och med hamna hos Kronofogden direkt utan att ha passerat något inkassobolag eller factoringföretag.

Oftast kräver inkassobolaget eller factoringbolaget att man betalar tillbaka allt man är skyldig på en gång, men om de bedömer att man inte klarar av det så kan man ofta få en avbetalningsplan.

Vad är en avbetalningsplan?

Om du får en avbetalningsplan innebär det att du får delbetala din skuld. Normalt betalar man in en summa pengar en gång i månaden tills skulden är helt betald.

Om du bryter avbetalningsplanen kan inkasso eller factoringbolaget kräva att du ska betala den resterande skulden på en gång, annars finns det risk för att skulden hamnar hos kronofogden med en betalningsanmärkning som följd. Du bör alltså göra allt för att följa din plan om du lyckats få en.

Avbetalningsplan hos Inkasso

Det vanligaste är att man får en avbetalningsplan hos inkasso om de bedömer att du faktiskt inte kan betala hela din skuld på en gång. Om du har haft skulden i många år utan att din ekonomi förbättrats är det inte heller omöjligt att de antingen kan frysa din ränta eller till och med skriva ner den om du accepterar den plan de föreslår.

Om du har en skuld hos inkasso och klarar av att betala av lite varje månad bör du genast kontakta dem för att se om du kan få en avbetalningsplan så att din skuld inte fortsätter att växa. Och skulle skulden redan växt sig stor på grund av dröjsmålsräntor kan du alltid be dem sätta ner den lite eller försöka få dem att frysa räntan mot att du börjar betala av på skulden. Det är inte alls omöjligt att de går med på det, sånt händer ofta.

Det är inte omöjligt att man kan få skulden nedsatt med 20 – 30 % (ibland till och med 40 – 60 %) men det beror mycket på hur stor del som består av ränta. Det är sällan inkasso sätter ner själva ursprungsbeloppet, alltså den summa du lånat.

Observera att även factoringbolag kan erbjuda avbetalningsplaner.

Kan man få en avbetalningsplan av banken?

Det är sällan bankerna upprättar avbetalningsplaner som ersätter de vanliga amorteringsplanerna. Om du inte kan betala skickar de normalt vidare skulden till sin egen inkassoavdelning eller till ett inkassobolag.

Det finns emellertid en del kreditbolag, som erbjuder privatlån eller smslån, som inte är helt omöjliga bara du inte stoppar huvudet i sanden. Kontakta dem innan skulden hamnar hos inkasso (eller säljs vidare) så får du veta vilka möjligheter som finns.

Kan man få en avbetalningsplan hos kronofogden?

Ja, det är inte helt omöjligt i vissa fall, men det är inte kronofogden som avgör om du kan få en avbetalningsplan eller inte om du är skyldig en bank eller något annat företag pengar. Det är de som du är skyldig pengar som avgör det. Det är bara om du har skulder till staten som Kronfogden som bestämmer det här.

Skulder till företag och privatpersoner

Om du har en eller flera skulder till företag och/eller privatpersoner (enskilda skulder) gäller det här:

  • Du måste kontakta företaget eller privatpersonen du är skyldig pengar om du vill få en avbetalningsplan hos kronofogden.
  • Om företaget går med på det är det lugnt men det är viktigt att företaget antingen drar tillbaka skulden från Kronofogden eller meddelar Kronofogden att du ska få ett uppskov. Om skulden ligger kvar hos fogden och du inte har fått ett uppskov kommer Kronofogden fortsätta att göra utmätningar tills skulden är helt betald och det kanske inte är så kul.
  • Om du har flera enskilda skulder måste alla du är skyldig pengar gå med på uppskov för att fogden inte ska fortsätta med sina utmätningar.
  • Skulle du ha både enskilda skulder och skulder till staten är det tyvärr omöjligt att få en avbetalningsplan.

Skulder till staten

Om du har allmänna skulder, vilket innebär att du är skyldig staten pengar, kan du kontakta kronofogden om en avbetalningsplan eftersom de är en del av staten. Det gäller för skulder som t ex obetalda TV-avgifter, skatteskulder och underhåll.

Om Kronofogden går med på en plan får du uppskov per automatik vilket gör att de upphör med sina utmätningar. Det är emellertid inte speciellt ofta man får delbetala sin skuld om man har allmänna skulder. Och som sagt, har du även enskilda skulder kommer du få ett blank nej.

Om den här artikeln intresserade dig så kanske du också är intresserad av att läsa vår artikel om preskription av skulder.