Så får du högre sparränta

Idag när vi har rekordlåg ränta i Sverige tjänar man oftast inte så mycket på att spara på ett sparkonto, men det finns tre undantag och dessa undantag ska vi titta nu.

P2P-sparkonto – tryggt sparande med hög ränta

Om du lånar ut pengar via ett P2P-bolag, som distribuerar pengar mellan privatpersoner, kan du få en riktigt bra sparränta. I princip fungerar det på samma sätt som när man sparar pengar på ett fasträntekonto, du bestämmer hur länge du vill binda dina pengar och ju längre du binder dina pengar desto högre sparränta får du. Det finns emellertid två stora skillnader mellan ett P2P-sparkonto och ett fasträntekonto:

  1. Ränteavkastningen och det låntagarna amorterar kan delas ut till dig varje månad, du behöver alltså inte vänta tills bindningstiden upphört innan du får dina räntepengar och det du har satt in. Men om du väljer att behålla räntan och låntagarnas återbetalningarna på ditt P2P-konto, så att pengarna kan lånas ut igen under bindningstiden, får du ännu bättre avkastning.
  2. Du tar en viss risk. Om någon eller några av dina låntagare inte betalar tillbaka på sina lån gör du en kreditförlust, men observera att du aldrig lånar ut en större summa till några få låntagare så därför drabbas man aldrig av några större förluster. De pengar du placerar på ditt P2P-konto sprids ut på massor av låntagare för att minska kreditförlusterna vilket i slutänden gör att du går på plus ändå på grund av den höga sparräntan.

Vi rekommenderar Lendify som är ett hyllat och seriöst P2P-företag som erbjuder en sparränta/avkastning på 3,5 % vid 1-års bindningstid om du återinvesterar din ränta och de pengar som återbetalas av låntagarna. Vid längre bindningstid får du såklart en ännu högre sparränta.  Räntan som anges är så kallad förväntad ränta efter eventuella kreditförluster, så i bästa fall kan den bli ännu högre eller i värsta fall något lägre.

Kolla in Lendify här eller läs mer om att låna ut pengar via P2P här.

Sparkonto utan insättningsgaranti

Ett sparkonto utan insättningsgaranti, som du hittar hos vissa svenska nischbanker, ger också en riktigt hög sparränta. Där kan man få en sparränta upp till 10 % vid några års bindningstid, men om du sparar på ett sånt sparkonto förlorar du allt du har sparat om företaget försätts i konkurs. Risken kanske inte är så stor men är trots allt befintlig.

Om du sparar hos ett P2P-bolag är dina pengar och P2P-bolagets pengar åtskilda så därför drabbas du inte lika hårt om P2P-bolaget skulle gå in konkurs som man gör om man har pengar på ett sparkonto utan insättningsgaranti. Snabblan24.nu rekommenderar därför att du väljer P2P-sparande istället för ett sånt här sparkonto.

Skulle du ändå välja ett sparkonto utan insättningsgaranti får aldrig spara mer än 50 000 kr.

Fasträntekonto med insättningsgaranti

Om du sparar på ett fasträntekonto som är skyddad av den statliga insättningsgarantin får du ersättning upp till 100 000 Euro om banken du sparar på skulle hamna i obestånd. Det är således ett mycket tryggt sparkonto men dessvärre får man inte någon jättebra ränta på sådana sparkonton för närvarande, men det finns några få undantag. Hos Marginalen Bank, till exempel, får du upp till 2 % i sparränta vid 2-års bindningstid, men storbankerna ger mycket lägre sparräntor än så. Så undvik att spara hos storbankerna om du vill få en rimlig sparränta.