Så klarar du dig igenom januari

Så nu är vi här, i januari igen. Den tuffaste månaden på året, i alla fall ekonomiskt. Nu när julklapparna är öppnade och krutröken har lagt sig efter nyår återstår bara en ganska tom plånbok, och en plågsamt utdragen pandemi. Det kan göra vem som helst nedstämd. Men misströsta inte, vi går mot bättre tider. Pandemin kommer inte att vara för alltid och om några månader står våren för dörren. 

Snåla och skaffa extrainkomster

Men hur ska man ta sig igenom januari och kanske februari om ekonomin tryter? Det är inte alltid en lätt match. Det finns två strategier du kan använda dig av för att klara detta.

Den klassiska strategin är att dra ner på så många utgifter du bara kan, inte minst utgifterna för mat. Kanske äta pasta med köttbullar vid upprepade tillfällen och dricka vatten till maten. Inte kul, men vad ska man göra om det är tufft? Redan för tre år sedan skrev vi ett blogginlägg om hur du överlever årets fattigmånad. Läs den, där hittar du 10 fina spartips på hur du tar dig igenom januari. 

Den andra strategin är att försöka få mer pengar i plånboken. Det är förvisso inte alls lika lätt som att dra ner på utgifterna, men om du lyckas få in lite extrapengar och samtidigt snålar har du en lyckad kombination. Det kan hjälpa dig ur din privatekonomiska kris. Vi på Snabblan24.nu ska därför ge dig fem tips på hur du kan dra in lite extrapengar. 

Fem tips på extrainkomster du kan komma igång med direkt

  1. Sälj sånt du aldrig använder. Leta igenom garderoben, förrådet och rota i dina byrålådor så hittar du säkert en del som du kan sälja på nätet, t ex på Blocket eller Tradera. De flesta har något som inte används som man kan sälja. Var inte alltför nostalgisk och tänk inte ”det här har jag förvisso inte använt på 10 år men jag kanske ska börja göra det nu” för det lär knappast hända. 
  2. Är du en duktig hobbyfotograf eller har du lyckats ta en massa fina bilder med mobilen? Kanske bilder som uppskattas av många andra i sociala forum? Testa i så fall att sälja dem till bildbanker, t ex Adobe Stock Photo. Där kan du ladda upp dina bilder och om någon besökare vill ladda ner dem får du betalt. Du har inget att förlora mer än tid, så varför inte testa? 
  3. Svara på enkäter och undersökningar som ger betalt. Det är bara att söka på typ ”svara på enkäter” så hittar du flera sajter som erbjuder sådana tjänster. Du måste först registrera dig, sedan får du oftast tips på nya enkäter och undersökningar i din mailbox. Ersättningarna för sånt här kan vara alltifrån 5 kronor upp till 70 kr per undersökning. Det kan bli en del pengar om du registrerar dig på många ställen och deltar så ofta som möjligt. Glöm bara inte att kolla e-posten dagligen, det är där du får erbjudanden om nya undersökningar regelbundet. Du kan även logga in på dina konton och se om du hittar någon ny enkät där. 
  4. Erbjud enkla tjänster till folk i ditt område. Det kanske finns någon granne som behöver hundpassning eller hjälp med att rasta hunden, eller som behöver hjälp med fönsterputsning eller snöskottning. 
  5. Dela ut reklam under en månad eller två. Det är inte välbetalt men är plånboken nästan tom gör det ändå stor skillnad.

Varför så få tips?

Det finns betydligt fler sätt att skaffa extrainkomster än de fem vi skrev om ovan, men vi har valt att bara skriva om det du kan göra här och nu. Om du vill få fler spartips kan du ta del av våra 35 spartips för dig som vill börja spara pengar.

Om du vill skaffa extrainkomster som hjälper dig på lång sikt kan du t ex börja placera pengar på börsen eller skapa en blogg med reklam, men det brukar ta tid innan sånt här börjar dra in tillräcklig med pengar. Samma sak gäller om du vill börja göra reklam på Youtube eller Instagram. Om du inte redan har många följare, likes och views (på Youtube) kommer det dessvärre ta tid innan du kan tjäna pengar på det. Och det är inte heller så enkelt att på en gång hitta extraknäck vid sidan av ditt vanliga jobb.

Ta inga lån för att leva

Vi hoppas att ovanstående tips, tillsammans med vår sida om hur du drar ner på dina utgifter i januari, skall göra att du klarar dig igenom denna månad, och nästa. Ta bara inga lån, framförallt inte smslån, för att få det att gå runt. Om du gör det ökar du ju dina utgifter vilket kan ge dig ännu fler fattigmånader och det är inte kul, eller hur?

Nej, se till att ta dig igenom detta utan att öka dina skulder. Njut sedan av en fin vår och en härlig sommar som förhoppningsvis inte kommer att påverkas lika mycket av corona som denna vinter. 

Publicerad 2021-01-06