Skillnad på lurendrejeri och dåliga villkor

Många gånger är det lätt att få för sig att det finns massor av oseriösa smslångivare därute, långivare som har en massa dolda villkor och som mer eller mindre lurar sina kunder. Det är inte speciellt konstigt om man tror det eftersom det är den bild media gärna vill förmedla.

De oseriösa snabblåneföretagen sållas bort

För ett antal år sedan fanns det många halvskumma snabblåneföretag som inte var registrerade hos Finansinspektionen och som inte följde de krav som Konsumentverket ställde på dem. Det fanns massor av varumärken som försvann och bakom många av dem dolde sig en halvskum ägare som inte följde de lagar som gällde. Sedan dess har över 30 smslångivare försvunnit från marknaden, inte minst för att kraven på snabblåneföretagen har skärpts ganska mycket under de senaste åren.

Alla företag som erbjuder krediter idag måste ansöka om tillstånd hos Finansinspektionen och är under Finansinspektionens tillsyn. Konsumentverket kontrollerar att långivarnas kreditprövningar och marknadsföring följer gällande regler och sedan 1 april 2014 kan företagen utsättas för en sanktionsavgift om de inte följer reglerna.

1 av 6 324 företag på FI:s varningslista erbjöd smslån

Allt det här har gjort att marknaden för snabblån och smslån blivit alltmer rumsren och det är faktiskt bara en enda smslångivare som hamnat på Finansinspektionens varningslista, eller svarta lista som den ibland kallas. Företaget som hamnade där 2012 erbjöd smslån på 500 kr (varumärket hette femhundring)  utan ränta och uppläggningsavgift men de hade istället en sms-avgift på 40 kr och en aviavgift på 99 kr så den totala lånekostnaden blev alltså 149 kr. Ett sådant lån kunde knappast kallas för gratis och ansågs därför vara vilseledande. Vi kanske inte behöver tillägga att låneföretaget inte finns längre.

Sedan 1997 har 6 324 företag hamnat på Finansinspektionens varningslista och bara ett enda av dem är ett smslåneföretag. Alltså är det knappast så att smslåneföretagen är det största problemet när det gäller lurendrejeri och bedrägerier.

Snabblan24.nu rekommenderar att du alltid kollar på Finansinspektionens lista innan du placerar eller lånar pengar hos ett okänt företag. Många av bedrägerierna kommer från företag som vill att du ska placera dina pengar hos dem, medan risken är liten att du luras av ett kreditbolag som du vill låna pengar hos.

Lurendrejeri och ocker?

Vi ska inte hyckla om att det finns en del företag som erbjuder smslån som har alldeles för hög ränta, åtminstone när man lånar ganska mycket under en längre tid. Det är därför som vi tipsar om billigare långivare i våra recensioner om vi tycker att en långivares lån vid ett visst belopp och/eller löptid är för dyrt.

En del skulle kalla dessa dyra smslån för ocker och att företagen lurar kunderna att betala alldeles för mycket för sina lån. Om det handlar om ocker eller inte beror på hur man definierar ocker, men visst tycker vi på Snabblan24.nu att en del långivare erbjuder orimligt dyra lån. De flesta företag som erbjuder smslån har en acceptabel lånekostnad när det gäller små, korta lån medan deras större lån som kanske kan läggas upp på 1 – 2 år är på tok för dyra, men sådant får du info om hos oss.

I juridisk mening finns det emellertid inga långivare som ägnar sig åt ocker ”bara” för att de tar skyhöga räntor eftersom vi inte har något räntetak i Sverige. Det är bara ocker om långivarna bryter mot lagen och det gör de faktiskt inte.

Vi skulle inte vilja säga att snabblångivare lurar sina kunder även om de har en hög ränta eftersom samtliga långivare (i alla fall de du hittar här på Snabblan24.nu) tydligt anger hur mycket ditt lån kommer att kosta, sedan är det ju upp till var och en om man accepterar denna lånekostnad eller inte.

Fri prissättning för lån i Sverige

Även om ett företag har en hög ränta är det inte oseriöst eftersom även Finansinspektionen skriver på din hemsida (under rubriken ”ränta”) att det är fri prissättning och fri konkurrens på lånemarknaden som gäller, och att det är du själv som ”väljer den långivare som du tycker ger bäst villkor”. Det kan vi hålla med om.

Som sagt, det är stor skillnad mellan att lura sina kunder  (att man döljer sina villkor eller ljuger för sina kunder) och ha dåliga villkor och höga räntor. Ibland kan det kanske vara svårt att veta om en specifik långivare erbjuder dåliga villkor eller inte för sina snabblån om man inte har koll på hur andra snabblån ser ut, det är därför vi finns. Hos oss kan du både jämföra lånekostnader och få en bra översikt om vilka villkor som gäller, men det är alltid bra att ögna igenom långivarens villkor också så vet du exakt vad du har att rätta dig efter.

7 mars 2016