Skuldsätt dig inte i onödan i jul

Nu så här i julruschen kan det vara frestande att ta ett lån för att ha råd med alla julklappar och annat som behövs till julen. Eller kanske ta ett lån för att bekosta en resa (eller en del av den) eller låna till nyårsfesten. Det kanske kan vara okej om du väntar på en julbonus eller tar ett tillfälligt smslån som du vet att du har råd att betala tillbaka redan efter nästa lön, men annars bör du vara mycket försiktigt med att låna onödigt mycket pengar ”bara” för att det är jul. Det är tyvärr alltför många som tar snabblån och andra krediter runt julen får betalningssvårigheter när våren närmar sig. Det är då trycket på kommunernas budget- och skuldrådgivare ökar drastiskt.

Nu kanske många tror att det bara är snabblånens fel att folk hamnar i en taskig ekonomisk sits men så är det inte alls. Birgitta Jonzon, budget- och skuldrådgivare i Eskilstuna, förklarar till Sveriges Radio att skuldsättningen på grund av snabblån bara en del problemet, trots att rubriken till inslaget är ”Julens snabblån får konsekvenser till våren”. Typiskt av media att bara lyfta fram snabblån som ett problem fast skuldrådgivaren tydligt förklarar att det inte bara handlar om det.

Snabblån – bara toppen av ett isberg

Jonzon förklarar att många av de som kommer till henne först tagit flera banklån och sedan även några dyrare krediter och tillslut lagt till ett snabblån för att klara av att betala tillbaka på sina tidigare banklån och krediter.

Ja, som du ser är snabblånen bara toppen av ett isberg och är snarare symptomet än orsaken till skuldsättningen. I Sveriges Radios intervju menar Jonzon att de som kontaktar henne ofta har en bra betalningsmoral men klarar ändå inte av att betala tillbaka på sina banklån och det är därför de tar smslån.

Så vad hade då hänt om de struntat i att ta snabblån? Då hade de i alla fall varit tvungna att uppsöka en skuldrådgivare eftersom de inte klarat av att betala tillbaka på sina banklån och andra krediter som inte är snabblån. Det här är mycket intressant eftersom det visar att banker och kreditbolag som erbjuder vanliga krediter (alltså inte snabblån) tydligen inte är så petiga i sina kreditbedömningar, något som smslånen ofta har kritiserats för, för annars hade folk förmodligen inte hamnat i en skuldfälla och behövt toppa med smslån.

Och det är faktiskt så att det bara är en liten del av de skulder som hamnar hos Kronofogden som är skulder på grund av smslån. 80 % av skulderna är till staten och bland de återstående 20 procenten finns det många andra skulder än smslåneskulder.

Så vad ska man göra?

Så vad ska man då göra om man tagit banklån som man inte klarar av att betala tillbaka på? Ja, du bör i alla fall inte lösa problemet med ett smslån för det gör bara att du gräver en ännu djupare grop. Om du inte klarar av att betala på nuvarande lån denna månad lär du knappast kunna betala tillbaka på ytterligare ett lån nästa månad, såvida du inte har ett tillfälligt ekonomiskt problem. Ibland är det till och med bättre att låta skulden gå vidare till inkasso eller Kronofogden direkt istället för att dra ut på tiden och stå där med ännu större skulder, det är faktiskt många skuldrådgivare överens om.

Om du skulle befinna dig i en så här taskig ekonomisk situation ska du absolut inte låna till julklappar och annat roligt för det kommer du att ångra (det finns trots allt flera jular att se fram emot och julen kan faktiskt bli hur mysig som helst även om man inte lägger ut så mycket pengar på den). Nej, då är det bättre att du istället läser några av dessa artiklar som ger dig tips och råd om hur du bör gå tillväga för att lindra skadan så mycket som möjligt:

Innan du lånar – en artikel om vad du bör tänka på innan du eventuellt tar ett lån.

Tips inför låneansökan – en artikel som visar vad du bör ha koll på när du ansöker om ett lån.

Ta dig ur skuldfällan och Undvik skulder – tips som visar dig hur du kan bli skuldfri.

Skuldsanering – för dig som redan har skulder hos Kronofogden.

Undvik onödiga lån och Tips för en stabilare ekonomi – ger dig en hållbar ekonomi.