Skydda dig mot identitetsstöld

Identitetstöld är inget vidare. Om du har drabbats av identitetsstöld (identitetsintrång) kan någon annan ta ett lån eller handla varor i ditt namn och det kan såklar få stora konsekvenser för din ekonomi, i alla fall om du upptäcker ID-kapningen alldeles för sent. Det finns de som har fått hem en faktura någon vecka efter köpet, eller efter att ett lån har tagits i deras namn, och det är såklart inte alls bra.

Men hur kommer bedragare egentligen över vår identitet och våra personuppgifter? På vilka sätt kan det missbrukas? Hur skyddar man sig mot det? Och vad gör jag om jag redan har drabbats? Svaret på dessa frågor får du nu här på Snabblan24.nu.

Så kommer bedragaren över din identitet

 1. Om du blir av med din plånbok med leg och bankkort. Det här är rena drömmen för en bedragare, eftersom bedragaren då kan börja missbruka ditt bankkonto eller kredit på en gång.
 2. Om du drabbas av ett spionprogram som samlar in alla dina personuppgifter, bankkontonummer, kortnummer och inloggningar på nätet.

Så kan stölden missbrukas

 1. Om någon har kommit över dina kortuppgifter kan bedragaren beställa varor på nätet i ditt namn. Bedragaren kan ange en annan persons adress så att det hamnar på ett utlämningsställe långt ifrån dig och uppger ett mobilnummer till en kontantkortstelefon så att bedragaren får ett meddelande när paketet ska hämtas ut. På uthämtningsstället visar bedragaren upp ett falskt leg (eller ditt eget leg om han/hon kommit över det) och hämtar ut det som är beställt.
 2. Bedragaren kan ta ett lån i ditt namn och uppgett ett annat bankkonto för insättningen.
 3. Bedragaren kan beställa ett kreditkort i ditt namn. Förvisso skickas såna kort ofta ut till folkbokföringsadressen men bedragaren kan ha koll på din brevlåda, det här är populärt under semestertider när många är bortresta. Sedan kan de krediten utnyttjas till fullo innan missbruket upptäcks.
 4. Bedragaren kan beställa ett bankkort i ditt namn och tömma ditt bankkonto.
 5. Bedragaren kan köpa varor på avbetalning i ditt namn.

Hur skyddar jag min identitet?

Nu till svaret på den viktigaste frågan: hur skyddar jag min identitet? Snabblan24.nu ska ge dig 12 fina tips på hur du gör det.

 1. Skicka aldrig ditt bankkontonummer, dina kredit- och kontokortsnummer och dina personuppgifter över e-post, Skype, Facebook Messenger och liknande. Det är busenkelt för en duktig hackare och bedragare att komma åt information som skickas över e-post, chattar och sociala forum, inte minst om informationen inte är krypterad. Du bör inte heller personligen ge dessa uppgifter till någon du inte litar på till 100 %.
 2. Betala inte med ditt kreditkort eller bankkort på vilka webbplatser som helst. Om det är en för dig okänd webbplats bör du ta reda på om den är seriös genom att googla på den. Skulle det handla om en svensk webbplats kan besökarna på jämförelsesajter som t ex Pricerunner ha betyg satt den, så kolla där också.
 3. Var försäkrad om att den webbplats du besöker verkligen är det riktiga webbplatsen. Det finns bedragare som slänger upp hemsidor som ser nästan exakt ut som den riktiga webbplatsen. Kontrollera att webbadressen ser helt korrekt ut och att toppdomänen är den rätta (alltså ändelsen i webbadressen, t ex .se, .nu).
 4. Kolla att webbplatsen du ska ta ett lån på (eller köpa en vara hos) har en webbadress som börjar med https:// istället för http:// för det innebär att sidan är säker. Https är en förkortning för Hypertext Transfer Protocol Secure och framför https ser du oftast en symbol med ett lås litet i webbläsaren. Det här visar att det säkert att betala med kort och skriva in känslig information, t ex bankkontonummer vilket är bra när du ansöker om ett smslån eller en annan kredit. Alla de långivare Snabblan24.nu samarbetar med använder https vilket gör det säkert för dig att ansöka om lån hos dem. Hos oss är det emellertid inte nödvändigt att använda https istället för http eftersom du aldrig uppger någon känslig information på vår sajt, men vi har ändå valt att säkra vår sajt med https, alltså installerat ett ssl-certifikat på den.
 5. Klicka aldrig på skumma länkar, t ex såna du får i din e-post, för de kan vara smittade eller leda dig till en smittad sida som försöker installera ett spionprogram i din dator, surfplatta eller mobiltelefon.
 6. Se till att använda riktigt bra antivirus i din dator, surfplatta och mobiltelefon. Ett grymt bra gratis antivirus till datorn är Panda Free Antivirus. Läs gärna mer om skydd mot spionprogram i vår bloggartikel låt inte spionprogram förstöra din ekonomi.
 7. Skaffa eventuellt en brandvägg som är bättre än Windows egna om du använder dig av Windows.
 8. Se till att ditt operativsystem alltid är uppdaterat, liksom din webbläsare. Det är ju så att de senaste uppdateringarna gör surfandet säkrare.
 9. Gör inga transaktioner när du är uppkopplad mot ett oskyddat offentligt nätverk, t ex på flygplatsen, tågstationen eller restauranten. Såna nätverk är inte säkra och kan utnyttjas av duktiga men onda hackare.
 10. Se till på att använda långa och säkra lösenord till alla dina inloggningar på nätet. Använd stora och små bokstäver samt siffror och eventuellt tecken. Kanske ersätta alla P:n i dina ord med en 7:a och använda tecken som # eller = på platser där det är tillåtet. Använd aldrig lösenord som kan förknippas med dig, t ex namnen på dina barn, dina husdjur, gatuadress, födelsedatum och så vidare.
 11. Använd olika inloggningar på olika på olika ställen för annars räcker det med att hackaren knäcker ett enda lösenord för att komma åt alla din platser.
 12. Spara dina inloggningar när webbläsaren frågar dig om du vill spara lösenordet. Det gör att spionprogram som tar sig in i din dator efter du har sparat lösenorden inte kan registrera vad du har för lösenord. Det spelar ingen roll om spionprogrammet både registrerar dina tangentnedslag och tar skärmavbilder eftersom lösenordet är inte synligt då och dessutom trycker du inte ner några tangenter när du loggar in.
 13. Ladda inte ner filer från platser på nätet som du inte vet är helt säkra. Om du laddar ner fildelningsfiler bör du skanna dem med ditt antivirus. Det är nämligen så att det finns program som utger sig för att vara ett seriöst program men i själva verket är ett spionprogram (en trojan) som kan stjäla din identitet och komma över annan känslig information.
 14. Var försiktig med nya okända appar som inte används av så många än. Vänta med att ladda ner dem tills du ser vad de har fått för omdömen. Ja, det har funnits appar som varit skyldiga till identitetsstöld.
 15. Skaffa en tjänst som meddelar dig via sms eller e-post om någon har tagit en kreditupplysning på dig. Det finns flera kreditupplysningsföretag som har sådana tjänster, t ex Bisnode som är ett vanligt kreditupplysningsföretag hos våra långivare. Fördelen med det är att du får reda på om någon annan försöker ansöka om ett smslån (eller någon annan kredit) i ditt namn eftersom det alltid tas en kreditupplysning när någon ansöker om ett lån.

Läs mer om hur du skyddar dig när du shoppar på nätet här.

Vad ska jag göra om jag har drabbats av identitetsstöld?

 1. Skulle du upptäcka ett någon tagit ett lån eller köpt en produkt i ditt namn ska du kontakta UC som utan kostnad tillfälligt kan spärra ditt personnummer så att ingen kan använda det för köp och kreditansökningar. Även övriga kreditupplysningsföretag informeras av UC om detta.
 2. Direkt efter att du kontaktat UC ska du polisanmäla identitetsstölden.
 3. Om du blivit av med ditt ID-kort ska det också anmälas och det kan vara bra att meddela detta till UC samt till de största privata kreditupplysningsföretagen Bisnode och Creditsafe. Då kan ingen låna i ditt namn.
 4. Om du har fått fakturor i ditt namn ska du bestrida dem.
 5. Spärra dina kort och kontakta din bank. Eventuellt kan de behöva byta kontonummer åt dig.