Glöm inte små ränteutgifter och inkasso i deklarationen

Nu är det snart dags att deklarera igen vilket är mycket enkelt gjort idag när de flesta uppgifter redan är ifyllda i deklarationen, såsom dina inkomster och de ränteutgifter du har haft för dina lån och krediter under 2015. Även om du har tagit smslån ska skatteverket ha fått in kontrolluppgifter om hur mycket du betalat i ränta för dina smslån under 2015 och denna ränta får du göra 30 % i avdrag för.

Kontrolluppgifter för smslån

Det är lag på att alla långivare ska lämna in kontrolluppgifter för sina låntagare till skatteverket om räntekostnaden är 100 kr eller mer. Skatteverket rekommenderar emellertid att kreditbolagen lämnar in kontrolluppgifterna även om räntekostnaden är lägre än 100 kr eftersom låntagarna har rätt till ränteavdrag från första kronan, men det är tyvärr inte alla som gör det.

Om du t ex tog ett litet smslån på 500 kr under 2015 och hade en ränteutgift som understeg 100 kr är det alltså inte helt säkert att skatteverket har fått in kontrolluppgifter om detta. Om du däremot tagit flera lån hos samma långivare och den totala räntekostnaden överstiger 100 kr ska skatteverket ha fått dina kontrolluppgifter.

De flesta låntagare kanske inte bryr sig om ränteutgifter som är under 100 kr, men om du har tagit flera 500-kronors lån hos flera olika kreditbolag kan det ju handla om någon hundralapp i avdrag i alla fall. Snabblan24.nu tycker definitivt att du ska lägga till dessa avdrag till dina övriga avdrag. Varför betala mer skatt än vad man behöver?  Så om skatteverket inte har fått någon kontrolluppgift bör du kontakta långivaren om detta så får du ett underlag, såvida du inte har dina gamla räkningar kvar.

Betalat ränta till inkasso? Glöm inte avdraget!

Om du har en skuld hos ett inkassobolag får du även dra av för de räntekostnader du har haft hos inkassobolaget. Dessvärre är inkassobolagen inte skyldiga att lämna in några kontrolluppgifter eftersom inkassobolaget bara inkasserar pengar åt det kreditbolag du är skyldig pengar. Det här gör att många som betalar in ränta till inkasso kan missa avdrag på flera tusen.

De flesta inkassobolag struntar i att skicka in kontrolluppgifter, det är i stort sett bara Intrum Justitia som gör det. Du bör alltså kontakta de inkassobolag som har dig under luppen och själv begära ut ett underlag som visar hur mycket du har betalat i ränta till dem. Tänk bara på att du inte får göra några ränteavdrag om du inte håller på att betala av på skulden, det är bara den ränta du betalat som du får göra avdrag för.

Om du däremot har en skuld hos ett factoringbolag, är factoringföretaget skyldiga att skicka in kontrolluppgifter till skatteverket. Där är ju så att factoringbolag köper fodringar från andra företag och därför är det factoringbolaget du är skyldig pengar, inte det kreditbolag som du från början lånade ifrån.

Glöm inte att deklarationen ska vara inlämnad senast den 2:a maj 2016, men du kan göra din deklaration på nätet redan idag.

23 Mars 2016