Smslåneföretagen – inte så känsliga för bedrägeri längre

För 6 år sedan rapporterade media (t ex GP och SVD) om en man som lurat flera smslåneföretag på tusentals kronor genom att ta snabblån i annans namn. Ja, man gillar ju att hacka på dessa företag så fort tillfälle ges, men visst ska Snabblan24.nu inte förringa det som hände. Det var ju såklart inte alls bra att sånt här kunde hända även om det i slutänden ”bara” var låneföretagen som drabbades, inte de personer vars uppgifter bedragaren använde sig av.

Det vi menar är att det är typiskt att media basunerar ut såna här nyheter med feta rubriker så fort det handlar om smslån  och i slutet av SVD:s artikel står det bara två meningar om att mannen även lurat massor av kunder på Tradera och Blocket genom att använda sig av falsk identitet, det vara bara som en fotnot i artikeln.

Inte alls lika lätt att lura smslåneföretag idag

Idag är det inte alls lika enkelt att lura smslåneföretagen som det var för några år sedan. De flesta har skärpt sina rutiner och kräver mer än att man bara anger sitt registrerade telefonnummer och personnummer för att kunna få ett smslån. De vanligaste metoderna för att bekräfta ett låneavtal när man ansöker om smslån idag är följande:

  • E-legitimation, alltså med ett BankID som man har installerat på datorn eller ett Mobilt BankID i telefonen. Det här är den smidigaste, snabbaste och säkraste metoden som även används av de flesta banker och statliga myndigheter. Nästan alla våra långivare (36 stycken) erbjuder signering med denna metod.
  • En kopia på kundens godkända och giltiga legitimation.
  • Ett låneavtal som skickas till kundens folkbokföringsadress. Det är också en ganska säker men långsam metod.

Om du ändå drabbas

Skulle du mot förmodan ändå drabbas av att någon tar ett smslån i ditt namn ska du genast anmäla det till polisen och kontakta den långivare som bedragaren har tagit ett lån hos. Du kan även behöva bestrida fakturan skriftligen, antingen på ett vanligt papper som du skickar till långivaren eller per e-post.

Hur gick bedrägeriet till?

Så hur gjorde bedragaren när han lurade snabblåneföretagen för 6 år sedan? Jo, så här gick det till:

  1. Bedragaren kom över en annan persons personnummer.
  2. Bedragaren skaffade ett kontantkort till sin mobil.
  3. Mannen registrerade kontantkortsnumret på Eniro och Hitta i den andra personens namn.
  4. I låneansökan fyllde han i kontantkortets telefonnummer, det stulna personnumret och ett bankkontonummer som han hade tillgång till.
  5. Mannen valde att bekräfta sitt smslån via en kod som låneföretaget skickade till mobilen.
  6. Pengarna betalades ut till bankkontot.

Snabblåneföretagen drabbades – inte privatpersonerna

Naturligtvis var det inte kul för den som drabbades att få hem en räkning för ett smslån personen inte tagit, men självklart anmälde de som drabbades bedrägerierna och de blev inte betalningsskyldiga. De enda som drabbades var snabblåneföretagen, det var ju de som blev lurade, inte de som fick sina personnummer stulna.