Smslån & det personliga ansvaret

Det har, som du säkert känner till, förekommit ett stort mediadrev mot smslån och smslångivarna. Smslån är så dyra att folk inte har råd att betala tillbaka på dem och därför får skulder hos kronofogden. Smslån är för lätta att få eftersom man kan låna med riktigt låg inkomst, ta ett smslån med betalningsanmärkningar och man behöver inte ha en fast inkomst. Smslån uppmuntrar till impulsköp för att de kan betalas ut direkt även på helgerna. Det är så här det brukar låta.

Visst finns det vissa brister med smslån men mycket av det som sägs och skrivs verkar ha en enda utgångspunkt: att folk är omyndiga och inte kan ta ansvar för sina handlingar. Vuxna människor vet inte vad som är bäst för dem själva och därför bör staten reglera det här ordentligt.

Vi på snabblan24.nu vill däremot inte sticka under stol med att många människor har trasslat till sina liv för att det har varit så lätt att ta ett smslån. De kanske har lånat mer än vad de borde, lånat när de varit berusade och sedan inte kunnat betala tillbaka, lånat för att bekosta spelmissbruk och alkoholmissbruk och så vidare.

Det här är ju såklart tråkigt, tragiskt och inte speciellt bra, men frågan är om allt löser sig genom alltför hårda regleringar. I sådana fall finns det en massa andra problem att ta tag i: Inför hårdare krav på studiemedel eftersom tiotusentals svenskar har skulder hos kronofogden på grund av obetalda studiemedel.  Förbjud mobilabonnemang för unga vuxna eftersom det finns tiotusentals unga som har kronofogdeskulder på grund av obetalda mobiltelefonräkningar. Förbjud privata fordon eftersom något hundratal människor omkommer i trafikolyckor varje år. Förbjud alkohol eftersom det ligger bakom en massa våld, dödsolyckor och har gjort hundratusentals svenskar alkoholberoende.

Bra med regleringar

Nej, man kan inte förbjuda allt och reglera alltför mycket, men visst är det bra med vissa regleringar. I Sverige regleras smålånebranschen redan av Finansinspektionen och Konsumentkreditlagen, men välkomnar till exempel tanken om ett räntetak av finsk modell. Ett vettigt räntetak skulle gynna oss konsumenter och utlåningsföretagen skulle kunna fortsätta med sin verksamhet, däremot anser vi att det ska vara okej att låna ut pengar till folk som har betalningsanmärkningar och som har en låg inkomst såvida de har en ordnad ekonomi när de ansöker. Och vi anser också att folk ska kunna få en helgutbetalning om de skulle vara i behov av det, det är ju en suverän service.

Publicerad 2015-05-29