Smslån ger miljoner i vinst – och?

I höstas uppgav Finansinspektionen att sex snabblåneföretag  förmedlade smslån för drygt 400 miljoner kronor vilket gav ränteintäkter på 150 miljoner kr. Ja, det är ju så att företag vill tjäna pengar så det är egentligen inget konstigt med det.

Exempelvis Swedbank gjorde en vinst efter skatt på 4,2 miljarder kronor tredje kvartalet 2015 och den totala årsvinsten efter skatt blev över 16 miljarder kronor. De fyra storbankerna Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken gjorde en sammanlagd vinst på en bra bit över 80 miljarder kronor efter skatt. De fina vinsterna har de den låga räntan att tacka eftersom de inte alls sänker bolånens ränta i samma takt. Så vad är ränteintäkter på 150 miljoner kr före skatt för fyra lånebolag under ett halvår egentligen i sammanhanget? Inte speciellt uppseendeväckande, tycker vi.

Men uppenbarligen tyckte media att det var en dålig nyhet eftersom exempelvis SVD förfasade sig över att sex snabblånebolag drog in 150 miljoner kronor i ränta på ett halvår. SVD intervjuade bland annat en skuldrådgivare som tyckte att det var tragiskt att såna här bolag finns för att visa hur hemskt det var. Har vi hört den förr?

Men om man läser artikeln närmare står det även att det togs 80 000 smslån hos SKEF:s medlemsbolag och att 1600 av dessa snabblån hamnade hos kronofogden, alltså 2 % av samtliga smslån. Det är såklart inte bra, men tänk på att 98 % av smslånen (78 400 snabblån av 80 000 lån) trots allt betalades tillbaka.

Ja, många gånger verkar media vilja förmedla en bild som ger sken av att de flesta smslån inte betalas tillbaka och att de flesta som tar ett smslån hamnar i en skuldfälla, men det stämmer alltså inte, i alla fall inte om man tittar på de smslån som är tagna hos ett låneföretag som är medlem hos SKEF.

Av 1000 tagna smslån betalas alltså 980 lån tillbaka till dessa bolag. Det här visar att media ofta ge en alldeles för skev bild av snabblånebranschen eftersom de flesta faktiskt betalar tillbaka på sina snabblån.

SVD kunde lika gärna skriva i sin rubrik: Bara 78 400 av 80 000 smslån betalades tillbaka! Men en sådan rubrik kommer vi aldrig få se.

Bli inte en av de två procenten!

Däremot ska vi inte sticka under stol med att smslån kan ge dig problem om du inte tänker dig för innan du tar ett smslån och det är därför vi på Snabblan24.nu har skrivit en massa artiklar om hur du undviker att hamna i en skuldfälla på grund av snabblån och liknade. Och det är därför som vi har massor av billiga alternativ till smslån.

De billiga alternativen hittar du framförallt under privatlån och låneförmedlare. Ja, det finns många låneförmedlare som även kan bevilja lån med betalningsanmärkningar och som inte har så höga inkomstkrav. Så kolla där om du vill få en lägre ränta och en längre löptid, då blir det enklare att klara av att betala tillbaka på lånet.

Och om du vill få några tips på vad man bör tänka på när man ska låna pengar kan du alltid läsa våra artiklar innan du lånar, risker med smslån och undvik skuldfällan.