Socialdemokraterna tjänade pengar på skuldsatta

I åratal har smslångivarna beskyllts för att göra miljonvinster på folk som har en dålig ekonomi. Och vid några tillfällen har det kommit fram att folk som inte borde få ta ett lån har lyckats få det i alla fall hos dessa långivare. Visst har branschen haft sina brister och en del långivare har straffats eller förbjudits att fortsätta med sin verksamhet, men det har varit ytterst ovanligt att någon ens fått låna en enda femhundring utan att man tagit en kreditupplysning på honom eller henne.

Idag tar alla kreditbolag kreditupplysningar på alla som ansöker om ett smslån eftersom de är skyldiga att göra det, i alla fall gör alla långivare du hittar här på Snabblan24.nu det. Och det är i stort sett omöjligt att få ett smslån om man har ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Därför känns det ironiskt, nästan som ett dåligt skämt, när vi snubblande över följande rubriker i Expressen och DN för några månader sedan: ”Socialdemokraterna gör miljonvinst på skuldsatta” och ”S säljer lotter på kredit till skuldsatta och driver tusentals till Kronofogden”. Man vet inte om man ska skratta eller gråta.

Det är ju minst sagt märkligt eftersom som regeringen, läs Socialdemokraterna och Miljöpartiet, varit så bekymrade över dagens högkostnadskrediter. De beklagar sig att så många hamnar hos Kronofogden på grund av smslån och att kreditgivarna inte är tillräckligt hårda i sina kreditbedömningar, samtidigt som de själva länge erbjudit prenumerationer på Kombilotter på kredit utan att ens ta kreditupplysningar på lottköparna.

Socialdemokraterna drev 8000 till Kronfogden

Om man med några snabba penseldrag ska sammanfatta de mest pikanta detaljerna för denna lotteriskandal ser det ut så här:

  • Socialdemokraterna har sålt sina så kallade kombilotter på prenumeration utan att göra någon kreditkontroll. Det har de inte varit skyldiga att göra men frågan är om det är moraliskt rätt.
  • Det här har gjort att skuldsatta som haft betalningsanmärkningar och varit skuldsatt hos Kronofogden kunnat köpa lotter på kredit, vilket såklart inte är bra.
  • Lotterna kostar 200 kr styck och eftersom en prenumeration innebär att man får en lott i månaden kostar det 2400 kr per år. Du skulle t ex aldrig få låna denna summa utan att en kreditupplysning tas på dig, och inte heller teckna ett abonnemang som kostar så mycket utan att operatören tar en kreditupplysning.
  • Kombilotterna har gett Socialdemokraterna miljoner i intäkter, intäkter som används till partiarbete, samtidigt som de gjort att över 8000 svenskar sedan 2014 har hamnat hos Kronofogden. Det handlar om ca 6 personer om dagen som fått ett skuldsaldo hos Kronofogden på grund av Kombilotterna.
  • Många som redan befunnit sig i skuldfällan har sjunkit ännu djupare på grund av lotteriet.
  • I sin lotterireklam har Kombispel gett skenet av att en lottovinst kan lösa spelarens ekonomiska problem. I ett reklaminslag på Kombispels hemsida sa en kvinna som vunnit 1,1 miljoner kronor: ”Kontot var tomt och det var två veckor till löning och jag sa till mig själv att något måste hända om jag ska kunna fortsätta så här.” (Källor: DN och Avesta Tidning. DN:s artikel är tyvärr inte läsbar utan att du betalar för den, därför la vi till en tidning till som källa.) Hmmm, och har det länge talats om att reklamen för smslån måste bli mer måttfull och inte var förskönande. Känns som hyckleri även om detta reklamklipp nu är borta.

Detta ser ju inte så bra ut eller hur? Snacka om att kasta sten i glashus. Regeringen, med sossarna i spetsen, har ju länge talat om att de vill minska överskuldsättningen i Sverige och det är den största anledningen till att de vill skärpa reglerna runt smslånen, men samtidigt ser de själva till att tusentals personer får nya skulder hos fogden och blir ännu mer skuldsatta. Det här tog Göteborgs-Posten också fasta på. På ledarsidan 27 november skrev GP:

Att motverka att oseriösa snabblåneföretag skor sig på utsatta och sårbara människor är angeläget. Här agerar regeringen helt rätt. Men ska det göras med trovärdighet går det inte att slå ned på sms-lånen samtidigt som det största regeringspartiet genom sitt eget spelbolag har skuldsatt tusentals personer.

Vi kan inte göra annat än att hålla med.

Sedan det här uppdagades har Kombispel såklart varit tvungna att vidta åtgärder. De ska numera ta kreditupplysningar på alla sina kunder och inte skicka några skulder vidare till Kronofogden. Men förmodligen hade denna förändring inte skett om inte media (läs DN) tagit upp det här problemet.

Samtidigt hade det också varit vettigt om regering och riksdag även försökte minska skuldsättningen genom att motverka att folk hamnar hos fogden på grund av skulder till staten, vilket är mer än 80 % av alla skulder hos Kronofogden. Det vore väl rätt vettigt om man nu helt seriöst ville stoppa överskuldsättningen i Sverige.

Lotteriinspektionen: Ok att sälja Kombilotter på kredit

I lotterilagen står det så här :

37 § Det är inte tillåtet för den som anordnar ett lotteri enligt denna lag att lämna kredit för insatser i lotteriet. Detsamma gäller för den som är ombud för den som anordnar lotteriet.

Om det finns synnerliga skäl, får Lotteriinspektionen beträffande ett visst lotteri medge undantag från förbudet i första stycket. Lag (2004:1066).

Redan 1995 förbjöds spel på kredit i Sverige och 2002 skärptes lagen så att den lottförsäljning som betalas med faktura också skulle förbjudas. Så har Socialdemokraterna begått ett brott? Nej, det har de inte eftersom de har ett undantag från lagen liksom ett fåtal andra aktörer som också godkänts av Lotteriinspektionen. Varför just Socialdemokraternas lotteri har fått ett undantag vet vi inte riktigt.

 

21 December 2017