Spara pengarna till bättre tider

Nu är 2021 äntligen här efter det usla coronaåret 2020. Dessvärre kommer tillvaron inte ens bli hyfsat normal förrän tidigast i sommar, men förmodligen kommer många att vilja börja leva på allvar igen när tiderna blir bättre. Kanske resa, gå på krogen, se fotbollsmatcher och så vidare. Och det kostar tyvärr pengar. 

Det gäller alltså att ta tillfället i akt och få ordning på sin ekonomi och spara pengar tills tiderna blir bättre. Ja, varför inte spara i dessa tider när tillvaron ändå inte är så rolig och göra av med lite mer pengar när tiderna är bättre? Så strunta i att tröstshoppa på nätet och lägg undan pengarna till de tider då man kan börja leva igen. 

Så stärker du din ekonomi till i sommar

Nu ska vi på snabblan24.nu ge dig ett par övergripande tips som gör att du får det bättre ställt till i sommar. Det handlar om att dra ner på sina fasta utgifter och sitt dagliga spenderande. 

Dra ner på dina regelbundna utgifter

Kolla igenom alla dina regelbundna utgifter så du ser vad du kan skära ner på. Det finns en del utgifter som man inte kan komma undan, såsom utgifter för hyra eller bolån, el, hemförsäkring och vatten (om du bor i villa). Om du har en bil som du inte kan leva utan måste du även betala för bilförsäkring och fordonskatt. Dessa fasta utgifter kan du inte bli av med men du kan såklart alltid leta efter en billigare hemförsäkring, bilförsäkring och ett billigare elavtal. 

Det brukar dock finnas en del utgifter som du lättare kan bli av med, utgifter man ofta inte tänker på. Det kan handla om:

  • Filmstreamingtjänster såsom Netflix, Viaplay, HBO Nordic, C More och Disney plus. I dessa tider är dessa tjänster guld värda så det är kanske inte något man vill leva utan. Om du däremot abonnerar på flera av dessa tjänster kanske du kan pausa någon och använda en i taget, man abonnerar ju bara dessa tjänster månadsvis. 
  • Musikstreamingtjänster. Det är såklart svårt för många att leva utan musik men om du t ex prenumererar på både Spotify och Apple Music samtidigt kan du pausa den ena. Om ni är en familj blir det dessutom billigare att ha ett familjeabonnemang än att alla har var sin prenumeration. 
  • Nyhetsprenumerationer på nätet, t ex på Aftonbladet, Expressen, DN och SVD kanske är något för den nyhetsintresserade men om du vill spara pengar bör du kanske bara prenummerara på en och läsa gratis nyheter så gott det går. 
  • Du kanske kan skära ner på dina prenumerationer på olika betalappar om du har det. Det brukar handla om ganska små summor, men tillsammans kan det bli en slant. 
  • Du kanske har olika medlemskap du knappt utnyttjar nu under pandemin, t ex ett gymmedlemskap. Om du inte har någon uppsägningstid kanske det är dags att tillfälligt avsluta det.

Dra ner på ditt dagliga spenderande

Gå igenom alla dina bankkontotransaktioner några månader bakåt och slå ihop alla dina köp och uttag. Hur mycket gör du egentligen av med under en genomsnittlig månad? Känns det mycket? Försök i så fall lägga om din livsstil några månader framåt. Många skulle spara tusenlappar på att dra ner på sina utgifter för snacks, godis, alkohol och shopping. Det kanske gäller dig också? Många gånger är det de små dagliga (och onödiga) utgifterna som gröper ur plånboken. Dessutom sparar man mycket på att köpa lite billigare livsmedel. 

Visst är det tråkigt att inte unna sig så mycket men det får du igen senare om du planerar att göra en massa roligt när pandemin är över. Vi är övertygade om att du kommer få mer glädje av pengarna då än nu. 

Vill du få fler tips? 

Ovanstående tips kanske känns självklara men ändå är det många som inte verkar tänka på det här. Många skulle spara tusentals kronor om de drog ner på sina abonnemang, onödiga medlemskap och började snåla lite i vardagen. Det är faktiskt inte så svårt. 

Om du vill få fler tips ska du kolla in våra 35 spartips här och läsa vår artikel om hur du överlever årets fattigmånad för där hittar du ytterliga tio konkreta spartips. Men om du vill få undan extra mycket pengar till i sommar bör du även öka dina inkomster. Många gånger är det inte alls omöjligt. Läs gärna vår artikel så klarar du dig genom januari så får du fem fina tips på hur du ökar dina inkomster. 

Publicerad 2021-01-20