Staten – största orsaken till skuldsättning

Häromdagen snubblande vi över en ett år gammal debattartikel i Svenska Dagbladet som vi fann intressant. Debattartikeln publicerades för ett år sedan, 2 februari 2015, bara två dagar innan Snabblan24.nu såg dagsljuset för första gången. Trots att artikeln är lite gammal tycker vi ändå att det kan vara värt att titta närmare på den och de fakta som den innehöll. Det är mycket intressant läsning.

80 % av skulderna hos Kronofogden är statliga

Anders Svensson, VD för Alektum Inkasso, skrev i debattartikeln att det vore önskvärt om man la ner lika mycket energi på att bekämpa överskuldsättning orsakad av staten som på bekämpning av snabblån. Vidare hävdade han att statliga bolag använder metoder som förvärrar ekonomin för de redan utsatta när de driver in sina skulder.

Inte nog med det, vid årsskiftet 2014/2015 fanns det en miljon ärenden hos Kronofogden på grund av obetalda trängselavgifter och TV-avgifter. Det motsvarar 80 % av alla ärenden hos Kronofogden. Det här är mycket intressant med tanke på att man alltid påpekar att smslån leder till skuldsättning trots att det är ett betydligt mindre problem än vad skulderna till staten är.

5555 % i straffavgift till staten

Det sägs att det är absurt att små smslån kan växa sig så stora om de hamnat hos inkasso och kronofogden, men Anders Svensson visar att staten inte är så mycket bättre, tvärtom.

Om du missar att betala för en trängselavgift på bara 20 kr tar Transportstyrelsen 500 kr i förseningsavgift, det gäller även för skulder som är så små som 9 kr! 500 kr i straffavgift för en skuld på 9 kr är 5555 % i förseningsavgift och skulden växer ännu ner om den hamnar hos Kronfogden. Och så klankar man på att ett obetalt smslån ger en dröjsmålsränta runt 30 % och en inkassoavgift på 180 kr om den hamnar hos inkasso och då kan lånet vara på flera tusen kronor, inte 9 kronor. 5555 % i ränta för en skuld på 9 kr, det är absurt!

Över 2 miljoner procent i effektiv ränta

Och om man skulle omvandla dessa 5555 % i avgift till ränta motsvarar denna procentsats endast en dags ränta eftersom det är vad man får betala vid en dags försening. Den effektiva räntan blir således 365 gånger så stor som detta belopp eftersom effektiv ränta alltid baseras på ett år. Det innebär att den effektiva räntan i ovanstående exempel hamnar på 2 027 575 %! Hmmm, undrar hur kritiken skulle ha sett om om privata näringsidkare krävde en  förseningsavgift som motsvarade en effektiv ränta på över två miljoner procent. Det hade väl kallats för ocker om något?

Varning för smslån?

Man ska inte kasta sten i glashus brukar man säga, men det är precis vad staten gör. De hytter med fingret mot snabblånemarknaden men gör ingenting åt sina löjligt höga straffavgifter som verkligen försämrar situationen för de som redan har det dåligt ställt. Visst, vi ska absolut inte förringa att det finns risker med smslån och snabblån, men ärligt talat, det gäller även för skulder till staten.

För två år sedan publicerades en kandidatuppsats från Handelshögskolan där det stod man borde ha varningstexter på smslån. Ärligt talat så är det i sådana fall något man även borde ha när det gäller den svenska staten. ”Varning för smslån!” kan det stå på snabblånlångivarnas hemsidor och ”Varning för staten!” på riksdagens hemsida. Det vore något.