Sveriges ekonomi återhämtar sig

Att coronakrisen påverkat Sveriges ekonomi är det väl ingen som kunnat missa. Och ja, krisen har påverkat hela världsekonomin. Det spelar ingen roll om något land har drabbats lite eller mycket av coronaviruset, det påverkas ändå i dagens globala sammanflätade ekonomi. Du kanske själv har märkt om du försökt få tag på en produkt hos IKEA, en hel del är slut i lager och det är ingen som vet när de kommer in igen. Och inom elektronikbranschen saknas det många komponenter i produktioner som gjort att även datorer och annan hemelektronik påverkas. Och även direkt har världens ekonomier påverkats hårt, även Sveriges. Inte minst när det gäller tjänstebranschen, vilket inte är så konstigt med tanke på att folk inte reser lika mycket. Och för att den drabbats av en massa restriktioner, även i Sverige. Men trots allt det här håller Sveriges ekonomi på att återhämta sig just nu, enligt regeringens bedömning. 

Industrin går bra, men långsamt återhämtning för tjänstebranschen

Finansminister Magdalena Andersson säger att trots att det pågår en kraftig återhämtning i svensk ekonomi kommer regeringen satsa stort i höstens budget. De planerar att satsa 74 miljarder kronor på investeringar och reformer. Regeringen vill inte göra misstaget att strama åt ekonomin för tidigt. Det behövs en vitamininjektion för att få fart på ekonomin ordentligt, enlig Magdalena Andersson. 

Det är inte bara regeringen som menar att ekonomin håller på att återhämta sig. Och att framtiden ser relativt ljust ut. Storbankerna Swedbank och Handelsbanken förutspår att Sverige kommer att ha en tillväxt på 4,4% istället för 3,6% respektive 3,8% som de tidigare förutspådde. Bankerna tror att regeringens fortsatta satsningar, den starka industrin och den ökade konsumtionen kommer att göra Sveriges ekonomi ännu starkare. 

Den svenska industrin är på väg att återhämta sig bra men, som förväntat, kommer det ta längre tid för den hårt drabbade tjänstesektorn att göra det. Särskilt tufft är det för flygbranschen, hotellbranschen och restaurangbranschen, som de flesta säkert känner till. Det är bara att hoppas på att den fortsatta vaccineringen i Sverige och i resten av världen kommer att göra 2022 till ett bättre år med mindre smitta. I sådana fall kommer dessa hårt drabbade branscher tillslut kunna återhämta sig ganska bra. 

Men omvärlden kan påverka

Överlag har Sverige återhämtat sig bättre än många andra länder i världen, men man får inte glömma att Sveriges ekonomi även påverkas av andra länders ekonomier och coronarestriktioner. Om ett land som USA, till exempel, skulle börja stänga ner delar av sitt samhälle igen får det stor påverkan på deras ekonomi, vilket i sin tur påverkar Sveriges ekonomi. Det talas ju om en fjärde våg, men många experter tror inte den kommer att bli så stor eftersom så många är vaccinerade nu. Förhoppningsvis innebär det att de flesta länder i världen kan öppnas mer och mer, istället för att stänga igen. Och även det är alltså bra för Sveriges ekonomi. 

Källa: SVT – Magdalena Andersson om Sveriges ekonomi

Publicerad 2021-08-31