Ta en kreditupplysning på dig själv för 19 kr

Kreditupplysningen är det viktigaste underlaget när en kreditgivare gör en kreditprövning på någon som ansökt om ett smslån, privatlån, kreditkort, en kontokredit och så vidare. Många gånger tittar kreditgivaren enbart på det som står i kreditupplysningen men gör ibland även en manuell prövning då ansökanden måste komplettera sin ansökan med vissa uppgifter,  t ex styrka sin nuvarande inkomst. Däremot finns det ingen seriös kreditgivare som inte alls tar någon kreditupplysning för det är de enligt lag skyldiga att göra.

Så tar du en billig kreditupplysning på dig själv

Om du själv inte har riktig koll på din ekonomiska historik och din nuvarande ekonomiska situation kan det vara vettigt att ta en kreditupplysning på sig själv ibland så du får lite koll på hur du ligger till hos långivarna.

Det finns en del kreditupplysningsföretag som skyltar med att man kan ta en kreditupplysning på sig själv och tar 150 kr för det, men det ska du naturligtvis inte göra eftersom du faktiskt kan ta en upplysning hos UC för en struntsumma.

På minuc.se kan man ta en billig kreditupplysning på sig själv för bara 19 kr. Tidigare kunde man ta en gratis kreditupplysning på sig själv hos UC, men så är det alltså inte längre. Å andra sidan kan du numera se din UC direkt på deras hemsida om du har ett BankID, det kunde man inte göra tidigare. Då fick man vänta på en kod som skickades per snigelpost och sedan kunde man logga in. Snabblan24.nu tycker att det är bättre att betala ynka 19 kr och få se sin UC direkt än att ta en gratis kreditupplysning på sig själv och få vänta i flera dagar på inloggningsuppgifterna.

Så här gör du om du vill ta en billig kreditupplysning på dig själv hos UC:

  1. Surfa in på Min UC och klicka på ”beställ” vid ”Min Upplysning” i menyn.
  2. Fyll i ditt personnummer, din e-postadress och mobilnummer under ” Hämta min upplysning här”. Klicka på ”gå vidare”.
  3. Betala 19 kr med ditt kreditkort. Du får en bekräftelse på ditt köp direkt på skärmen.
  4. Sedan står det att du är välkommen att logga in med ditt BankID eller en annan e-legitimation.
  5. Om du vill sparar din upplysning som en PDF eftersom den försvinner inom 48 timmar, så här gör du: Håll ner ctrl och p samtidigt på tangentbordet och skriv sedan ut dokumentet med Microsoft Print to PDF (om du använder Windows). Du kan naturligtvis även skriva ut dokumentet med din skrivare genom att klicka på ”skriv ut” på sidan.

Om du vill veta vad kreditupplysningen innehåller för information kan du se det här på Min UC:s hemsida.

Därför kan det vara bra att kolla upp sig själv

  • Om du vill ansöka om ett lån med betalningsanmärkningar är det alltid bra att veta hur många anmärkningar du har. En del långivare accepterar ”bara” en, två eller tre anmärkningar och då kan det vara bra att veta hur många du egentligen har. Betalningsanmärkningar försvinner ju efter 3 år och ibland kan det kanske vara svårt att komma ihåg hur länge sedan man fick vissa anmärkningar.
  • Om du har ett skuldsaldo hos kronofogden och har börjat få det lite bättre ställt kanske du vill veta hur stor din skuld är så att du kanske kan börja betala av på den. Det ser du om du tar en kreditupplysning på dig själv.
  • Du får en bra översikt över hur stora lån och andra krediter du har.