Tando Lån

Tando Lån erbjuder lån på 10 000 – 100 000 kr till dig som har en dålig kredithistorik och som har någon som kan borga för dig. Tando Låns nisch är nämligen borgenslån. De fokuserar helt och hållet på folk som har en dålig kreditvärdighet men för att kunna få ett lån måste du ha en borgensman.

Om borgensmannen har tillräckligt bra kreditvärdighet så spelar inte din kredithistorik så stor roll, däremot måste du ha en tillräckligt bra betalningsförmåga så att du kan betala tillbaka på ditt borgenslån. Tando Låns effektiva ränta är 29 % och lånet har en löptid på 3 – 6 år.

Obs! Tando har för tillfället pausat sina samarbeten med jämförelsesajter, förmodligen pga av Covid-19. Vi samarbetar således inte heller med dem för närvarande. 

Om lånet i korthet

 • Lånebelopp: 10 000 – 100 000 kr
 • Löptid: 3 – 6 år.
 • Pengar på kontot: Normalt tar det 2 – 4 bankdagar innan pengarna når bankkontot. Lån betalas oftast ut inom 24 timmar efter borgensmannen blivit godkänd, sedan tar det 1 – 3 bankdagar tills pengarna når dig.
 • UC: Tando Lån samarbetar med kreditupplysningsföretagen Bisnode, Creditsafe och UC. Det går alltså inte att veta om de tar UC på just dig eller inte. Ibland använder de UC, ibland inte.
 • Lån med BankID: Ja.
 • Ränta: Årsränta 25,77%. Exempel: Ett lån på 40 000 kr med en bunden årsränta på 25,77 % och 48 avbetalningar på 4 år har en effektiv ränta på 29 %. Månadsbetalningen blir då 1343,50 kr och den totala summan som ska betalas in är 64 489 kr, varav 24 489 kr är den totala kostnaden för lånet inklusive avgifter.
 • Avgifter: Inga avgifter utöver räntan.
 • Öppettider: Ingen uppgift.
 • Ägare: Faithful Finance AB.

Krav

 • Inkomstkrav: Individuellt.
 • Åldersgräns: 18 – 80 år.
 • Betalningsanmärkningar ok: Ja, hos Tando kan du ansöka om lån med betalningsanmärkningar, men borgensmannen får inte ha det.
 • Övrigt: Lånet kräver en borgensman. Du måste vara bosatt i Sverige.

Förutsättningar för att få ett borgenslån hos Tando Lån

Tando Lån erbjuder endast borgenslån och inget annat. Du blir alltså inte beviljad om du inte har en borgensman, du kan inte ens fullfölja ansökan om du inte har det. För att kunna göra en ansökan och bli beviljad måste följande krav uppfyllas:

Krav på dig som låntagare

Du måste vara 18 – 80 år gammal och ha en tillräckligt god betalningsförmåga. Tando Lån måste alltså anse att du har råd att ta ett lån och betala tillbaka det under överenskommen tidsram. Det spelar alltså ingen roll om din borgensman är en höginkomsttagare med världens bästa kreditvärdighet om du själv inte har tillräckligt god betalningsförmåga.

Däremot spelar det ingen roll om du har betalningsanmärkningar och en dålig kredithistorik. Själva poängen med ett borgenslån är ju att folk som inte har en tillräckligt god kreditvärdighet för att få ett vanligt privatlån ska ha möjlighet att få detta lån.

Krav på borgensmannen

Borgensmannen måste också vara 18 – 80 år gammal. Betalningsförmågan måste såklart vara tillräckligt god för att betala tillbaka på lånet utifall du av någon anledning inte klarar av det. Borgensmannen måste dessutom, till skillnad från dig, ha en god kreditvärdighet och inte ha några betalningsanmärkningar.

Så fungerar Tandos borgenslån

Om du bestämmer dig för att ansöka om ett borgenslån hos Tando Lån går det till så här:

 1. Välj hur mycket du vill låna och hur länge du vill låna.
 2. Fyll i ditt namn, mobilnummer, e-postadress och personnummer och resten av ansökan.
 3. Om du kvalificerar dig för att få ett lån hos Tando Lån skickar de en unik och säker länk till dig som du delar med den som kan borga för dig.
 4. Borgensmannen följer länken som leder till ett formulär som han eller hon fyller i. Borgensmannen behöver också ett BankID att legitimera sig med när det ifyllda formuläret skickas in.
 5. När Tando Lån fått alla uppgifter de behöver gör de en bedömning av borgensmannen. Om borgensmannen godkänns går hela ansökan igenom och pengarna betalas ut. Normalt tar det högst 1 – 2 bankdagar innan pengarna skickas iväg.
 6. Inom ytterligare 1 – 2 bankdagar sitter pengarna på ditt bankkonto.

Omdöme

Vi tycker att Tando Låns borgenslån fyller en funktion. För något årtionde sedan var det ganska vanligt att bankerna accepterade låntagare med dålig kreditvärdighet bara de hade en borgensman med god inkomst och kreditvärdighet. Så är det inte idag. Numera brukar bankerna sällan acceptera att någon borgar för lånet om man har en dålig kredithistorik. Därför tycker vi att det är bra att Tando fyller det tomrummet.

Räntan är förvisso hög men det brukar den vara när kreditbolag lånar ut pengar till folk med en sämre kreditvärdighet. Och lånet är trots allt billigare än vad många sms lån och snabblån är.

Nog om det. Nu ska vi sammanfatta det hela genom att titta på vilka fördelar och nackdelar Tando Låns borgenslån har.

 • Det positiva. Du som har mycket svårt att få ett lån har goda chanser att få ett lån här om du har en borgensman. Om du har en bra borgensman är det till och med lättare att få ett lån hos Tando Lån än att få ett snabblån. Du kan låna pengar även om du har betalningsanmärkningar. I bästa fall får du pengarna redan inom 1 – 2 dagar.
 • Det negativa. Mycket högre ränta än vad banklån och vanliga privatlån har. Det är inte alltid så lätt att få någon att borga (och det kan förstöra vänskap om du inte klarar av att betala tillbaka på ditt lån). Finns stor risk att Tando Lån tar UC trots att de samarbetar med ytterligare två kreditupplysningsbolag. Det kan ta upp till 5 bankdagar tills pengarna når dig.

Uppdaterad 2020-12-26