Trustbuddy försatt i konkurs – vad händer nu?

I veckan försattes det börsnoterade P2P-företaget Trustbuddy i konkurs vilket snabblan24.nu såklart tycker är urtrist. De så kallade Peer-to-Peer-bolagen har länge hyllats i media eftersom de är ett konkurrenskraftigt alternativ till de vanliga bankerna. De som lånar ut pengar via P2P-företag får en betydligt högre ränta än vad man får på ett vanligt sparkonto och just Trustbuddy erbjöd ett snabba smidiga lån som var ett vettigt alternativ till smslån. Andra P2P-bolag satsar istället på vanliga privatlån med låga räntor, Lendify är ett sånt exempel.

Styrelsen stoppade verksamheten

I vilket fall som helst handelstoppades Trustbuddys aktie på Nasdaq OMX redan den 9:e oktober efter att den nya styrelsen upptäckt allvarliga oegentligheter i bolaget och i måndags (19 okt) försattes företaget i konkurs. Utöver ägarnas ingripande började även Finansinspektionen granska Trusbuddy för någon vecka sedan vilket naturligtvis också kan ha påverkat styrelsens snabba beslut. De formella orsakerna till konkursen är att Trustbuddy har konstaterad likviditetsbrist och att de på grund av oegentligheterna garanterat kommer att förbjudas att driva sin verksamhet.

Vad händer med dig som är långivare hos Trustbuddy?

Runt 3500 personer har lånat ut pengar via Trustbuddy och om du är en av dem kanske du har blivit lite orolig för att du inte ska få tillbaka det du har lånat ut, men det mesta tyder på att du kommer att få tillbaka de sparpengar du investerat via Trustbuddy.

Än så länge är det svårt att säga vad som kommer att hända efter konkursen men eftersom pengarna du har lånat ut egentligen inte är Trustbuddys pengar (de förmedlar bara pengarna) bör du inte drabbas. Däremot kan det uppstå ett problem om företaget blandat ihop sina egna pengar med långivarnas pengar och då kan det bli en lång process innan du (förhoppningsvis) får tillbaka det du har lånat ut.

Vågar man låna ut pengar hos andra P2P-företag nu?

Ja, det är vi säkra på att du kan. Det finns oseriösa företag inom alla branscher, så om ett p2p-företag är det betyder det inte att alla är det. Exempelvis Lendify har hyllats av Affärsvärlden och Dagens Industri och det är svårt att tro att de skulle våga förstöra sitt goda rykte. Dessutom ska Finansinspektionen granska ytterligare fem Peer-2-Peer-företag försäkerhetsskull efter att de upptäckte Trustbuddy misskötsel vilket såklart kommer att göra att de oseriösa företagen sorteras bort.

Publicerad 2015-10-25