Vad göra när amorteringskrav återinförs?
Under 2020 beslutade Finansinspektionen att tillfälligt pausa amorteringskravet för bolån, men denna paus upphörde 1 september 2021. Så om du utnyttjat möjligheten att pausa din amortering för ditt bolån måste du dessvärre börja amortera igen nu i september. Numera gäller alltså det vanliga amorteringskravet igen, vilket innebär att alla som har en belåningsgrad på 50% eller högre måste börja amortera som vanligt igen. Det kan naturligtvis bli mycket kännbart för det som har fått en sämre ekonomi på grund av pandemin. För många blir utgiften för bostaden plötsligt dubbelt så stor.
Om du inte kan amortera – vad göra?
Finansinspektionen har inga tankar på att pausa amorteringskravet igen eftersom de menar att ekonomin har återhämtat sig ganska bra och att arbetsmarknaden börjar se bättre ut. FI är dock medvetna om att det är troligt att enskilda hushåll kommer att drabbas nu när amorteringskravet återinförs. De påpekar dock att dessa hushåll fortfarande har möjlighet att undantas från amorteringskravet om deras bank går med på det. Om du t ex drabbats av arbetslöshet eller långtidssjukdom har du goda möjligheter att få slippa dina amorteringar tills vidare.
Amorteringsfritt för dig som är arbetslös eller sjukskriven
Det här innebär att du som blivit arbetslös på grund av pandemin kanske du kan få en förlängning av din amorteringsfrihet. Men om då måste du kontakta banken personligen. Tidigare under pandemin gick det att begära amorteringsfrihet direkt i sin internetbank och sedan beviljades den automatiskt. Man behövde inte styrka sin ansökan med några dokument som visade varför man var i behov av en amorteringspaus. Nu måste du dock göra det, t ex genom att visa upp dokument som visar att du är arbetslös eller sjukskriven.
Denna möjlighet att få pausa sin amortering på grund av arbetslöshet eller sjukdom gäller dock inte enbart för de som påverkas av själva pandemin. Den gäller för alla och är inget nytt. Snabblan24.nu ville bara nämna denna möjlighet utifall du kommer att få det svårt att börja amortera igen. Dessvärre är det inte så lätt att få en förlängd amorteringsfrihet av andra skäl. Om du t ex tvingats att byta jobb och fått en lägre inkomst på grund av det, blir det tyvärr inte lätt att få en fortsatt amorteringsfrihet.
Minska belåningsgraden genom ny värdering av bostaden
Hur mycket du måste amortera beror på hur stor belåningsgrad du har. Allt är alltså precis som vanligt igen. Om du har en belåningsgrad över 70% måste du amortera minst 2% av lånet varje år. Skulle belåningsgraden vara under 70% och minst 50% måste du amortera mins 1%.
Belåningsgraden baseras på hur mycket din bostad var värd när du tog ditt lån, inte vad den är värd just nu. Förvisso kan du begära att den värderas om fem år efter att du tog ditt bolån. Det kan var en bra idé att göra det om du skulle få svårt att följa amorteringskravet. Som du säkert känner till har bostäderna i Sverige generellt ökat rätt mycket i värde och det är bara positivt i detta fall. Om din bostad värderats upp innebär det ju att ditt bolån i förhållande till bostadens värde blir mindre. Det i sin tur kan göra att du kan amortera mindre om belåningsgraden ligger när 70%. För om belåningsgraden hamnar under 70% efter en ny värdering behöver du ju bara amortera 1% per år istället för 2%. Och ja, skulle du ligga när 50% kan du slippa att amortera överhuvudtaget.
Källor:
Finansinspektionen – Bolån ska amorteras igen
Finansinspektionen – Frågor och svar om amorteringskravet
Publicerad 2021-09-06