Var hittar man jobbet?

Här på Snabblan24.nu hittar du flera artiklar om hur du förbättrar din ekonomi, hur du tar dig ur skuldfällan och andra liknande artiklar och syftet med dessa artiklar är att hjälpa folk som har det dåligt ställt att komma på fötter igen. Nej, det är aldrig kul att leva på gränsen och kanske till och med behöva ta smslån och andra lån för att få ekonomin att gå ihop, en lösning som inte håller speciellt länge.

Ny artikelserie om hur du ökar dina inkomster

Det finns egentligen bara två saker man kan göra om man vill få en bättre ekonomi: dra ner på sina utgifter och öka sina inkomster. Att dra ner på utgifterna kanske inte alltid är så svårt men tyvärr är det många gånger det inte räcker till och då måste man helt enkel öka sina inkomster, vilket är lättare sagt än gjort. Därför ska vi göra en hel artikelserie om hur man får ett nytt jobb och hur man kan försörja sig själv genom att starta eget. Vi vet inte hur många artiklar det kommer att bli, men många blir det.

Här hittar du jobbet!

I vår första bloggartikel i denna artikelserie tänkte vi skriva om var du kan söka jobb, för någonstans måste du ju börja.

Arbetsförmedlingen – en klassiker

Arbetsförmedlingen brukar vara det första stället man vänder sig till när man blir arbetslös, eller jobbsökande som det numera brukar kallas. Dels är det en nödvändighet om man ska få sin A-kassa eller någon annan ekonomisk ersättning som man har rätt till, dels för att hitta ett nytt jobb.

Och visst, arbetsförmedlingen är ett bra ställe att börja leta efter jobb på eftersom de har en stor databas med lediga tjänster, men du bör inte nöja dig med att bara söka de jobb du hittar där.

Rekryteringsföretag – ett bra komplement

Sedan något tiotal år tillbaka har rekryteringsföretagen vuxit upp som svampar ur jorden och det är många som har fått ett nytt jobb via dem. En del rekryteringsföretag söker folk till en mängd olika branscher medan andra nischar sig på någon enstaka bransch, så det du bör göra är dels att vända dig till de rekryteringsföretag som vänder sig till alla och dels till de som har samma nisch som du. Det är bara att googla på ”rekryteringsföretag” så hittar du en massa sådana företag.

Sociala medier – det nya sättet att söka jobb

  • Att använda sig av t ex Facebook, Twitter, Google+ eller Instagram är inte heller en dum idé om man är ute efter ett jobb. Om du har många kontakter på dina sociala medier är det mycket möjligt att någon du känner (eller att någon som känner någon) kan tipsa om ett jobb, kanske på sin egen arbetsplats, och kan då även ge bra vitsord. Du bör även tala med de vänner och bekanta du inte har kontakt med på nätet.

Ett litet tips bara: Skriv inte att du är i ett desperat behov av ett jobb eller att du måste ha ett jobb snabbt för att du är arbetslös, det låter inte bra. Använd en lagom självsäker ton och säg att du letar efter ett nytt jobb. Vi kommer att skriva mer om hur du bör gå till väga i en senare bloggartikel.

Visa framfötterna – ta personlig kontakt med företagen

Knacka dörr och ring till företag, även de som inte har någon arbetsannons ute. Om de inte har någon tjänst ledig för närvarande är det mycket möjligt att de tar ditt namn och telefonnummer och kontaktar dig vid ett senare tillfälle eftersom ett personligt besök visar att du är en driven person som inte bara sitter hemma och skickar jobbsökarmail.

Att besöka eller ringa ett företag visar att du anstränger dig och sådana personer uppskattas som medarbetare. Ta gärna med ett CV som du lämnar kvar hos arbetsgivaren.

Marknadsför dig själv – bör inte underskattas

”Om berget inte kan komma till Muhammed, får Muhammed komma till berget” lyder ordspråket som betyder att om något inte funkar på ett visst sätt kanske man får göra tvärtom. Alltså: om dina ansträngningar att få ett jobb misslyckats trots att du kontaktat arbetsgivare efter arbetsgivare kan det vara dags att göra reklam för sig själv så arbetsgivaren kontaktar dig.

Häng upp lappar utanför ICA och andra butiker, skapa en grym hemsida som du kan referera till på dina lappar och på sociala forum. Låt hemsidan vara ditt ansikte utåt där du visar vem du är, vad du har gjort och vad du har för mål i livet i största allmänhet, och karriären i synnerhet.