Varför blir så många unga skuldsatta?

Under det första halvåret 2015 ökade antalet betalningsförelägganden hos kronofogden för svenskar under 26 år i 15 av Sveriges län i jämförelse med 2014:s första halvår, vilket är mycket eftersom Sverige bara har 21 län. Det här är en ganska dyster statistik eftersom betalningsförelägganden för Sveriges befolkning i sin helhet har minskat.

Men hur kan det här komma sig? Varför är det så många unga som är skuldsatta? Handlar det enbart om att unga män och kvinnor mellan 18 och 25 år tar smslån som de inte har råd att betala tillbaka på eller beror det även på andra saker? Ja, det gör det. Visst finns det ganska många unga som har obetalda smslån med det är inte hela sanningen bakom den dystra statistiken, dessutom är unga faktiskt underrepresenterade i jämförelse med andra grupper när det gäller skuldsättning på grund av smslån.

Här ska vi visa dig varför unga blir skuldsatta, vilket kan vara bra läsning för dig som är just 18 år – 25 år för om man vet vilka fällorna är så är det lättare att undvika dem.

Okunnighet när det gäller privatekonomi

Många ungdomar som bor hemma och börjar tjäna pengar ser på hela lönen som ett överskott som man kan spendera på roliga saker fram tills man får nästa lön. Det spelar liksom ingen roll om pengarna är slut innan man har får sin nästa lön eftersom man klarar sig ändå när man bor hemma hos föräldrarna. Det är helt naturligt att man beter sig så eftersom det var så man brukade göra när man fick månadspeng eller studiebidrag.

Visst fungerar det att leva så här så länge man bor hemma men det kan bli desto större problem när man har flyttat hemifrån. Då finns det risk att man beter sig på liknande sätt efter att räkningarna är betalda men eftersom det blir mindre pengar över riskerar de att ta slut långt innan lön och då kan följande ske:

  1. 18-åringen, eller hur gammal ungdomen nu är, tar ett smslån eller privatlån för att klara sig fram tills nästa lön.
  2. När lånet ska betalas av, eller betalas tillbaka helt, blir det ännu mindre kvar efter nästa lön vilket gör att det åter blir svårt att klara sig fram tills ytterligare en lön. Visst kan man snåla hårt under en månad och komma i balans igen men eftersom man är van att spendera pengar kanske man inte gör det ändå.
  3. Tillslut kan 18-åringen inte betala tillbaka sitt smslån eller betala av på sitt privatlån och blir därför skuldsatt. Eller så betalar 18-åringen lånet men struntar i någon annan räkning istället och blir skuldsatt ändå.

Så vad kan man göra? Det största ansvaret ligger hos föräldrarna, de bör lära sina barn att hushålla med sina pengar och få ett ekonomitänk innan barnen flyttar hemifrån, men dessvärre struntar många ungdomar i det ändå.

Nu ska Snabblan24.nu visa dig vad denna ansvarslösa ekonomiska hållning kan ställa till med i detalj.

Betalning på faktura och delbetalningar

När man handlar på nätet kan man nästan alltid handla på faktura vilket gör att man inte behöver betala för det man köper förrän om några veckor. Ofta kan man även få delbetala i flera månader och många gånger lockar e-handlarna med slogans som typ ”handla nu, betala om två månader”. Allt det här gör att den dyra datorn kanske inte känns så dyr när köpet görs men det ska trots allt betalas tillslut och ibland med ränta.

Dessvärre är det inte alls ovanligt att ungdomar shoppar mer än vad de borde. Statistiken visar att folk mellan 18 – 25 år oftare gör impulsköp än de som passerat 25 och impulsinköpen minskar ju äldre personen är. De har lärt sig av misstagen så att säga.

Det här med att betala impulsinköp på faktura eller delbetalning är en riktig skuldfälla som lätt kan jämföras med smslån.

Onödiga lån och krediter

När det blir svårt att betala fakturor och räkningar eller om man vill köpa något man egentligen inte har råd med finns det många ungdomar som skaffar ett kreditkort eller tar ett lån. Det kan handla om såväl privatlån som smslån. De som har en låg inkomst eller redan har fått betalningsanmärkningar tar oftast smslån eftersom det är mycket svårt att få privatlån med betalningsanmärkningar.

Det är inte speciellt svårt att få ett privatlån om man har en stabil och hyfsat stor inkomst (om man inte har några anmärkningar) och det är ännu enklare att få smslån, det här gör att många som inte borde ta ett lån gör det.

Förändringar i sin livssituation

Unga drabbas oftare av större förändringar i sin livssituation än vad äldre gör. Många unga flyttar ihop för snabbt bara för att märka att det inte funkar och sedan separerar de. Efter separationen får man plötsligt betala hela hyran och elen själv och det kan bli tufft om man dragit på sig lån och delbetalningar för produkter man har köpt.

Risken att man blir uppsagd är också större när man är ung och det om något kan försämra ekonomin, vilket också gör att många unga blir skuldsatta.

Så undviker du det här!

Om du är ung och vill undvika att hamna i skuldfällan ska du dels läsa vår artikel om hur man undviker skulder och dels läsa artikeln om vad man bör tänka på innan man tar ett lån. Skulle du vilja veta vilka det vanligaste skuldfällorna är ska du läsa den här artikeln så att du kan undvika dem.

Om du redan är skuldsatt ska du läsa artikeln om hur man blir skuldfri och om du vill veta vilka de vanligaste skulderna är i åldersgruppen 18 – 20 kan du läsa om det i vår artikel om de vanligaste skulderna bland unga.