Varför erbjuder inte bankerna snabblån?

Varje år är det tiotusentals, eller snarare hundratusentals, svenskar som tar snabblån trots att räntan är högre än för banklån. Många kanske frågar sig varför det är så och här har du svaret:

  1. De flesta banker lånar inte ut summor som understiger 10000 kr.
  2. Du får inte låna pengar med betalningsanmärkningar hos banken.
  3. Du måste oftast tjäna en bra bit över 100 000 kr/år om du ska få låna hos en bank.
  4. Smslånet sitter oftast på kundens bankkonto redan samma dag medan det brukar ta flera dagar innan ett banklån når kundens bankkonto.

Så varför erbjuder inte bankerna en produkt som liknar den snabblåneföretagen erbjuder, alltså små snabba lån som inte har så höga krav? Då kanske du som konsument skulle komma billigare undan och bankerna skulle i sin tur få tusentals nya kunder. Det kanske verkar lite korkat av bankerna att inte slå sig in på denna marknad eftersom det skulle ge dem större marknadsandelar, men det har sin förklaring.

Självklart kan vi på Snabblan24.nu inte veta exakt varför bankerna inte erbjuder sådana här lån men spekulera, det kan vi.

Därför konkurrerar inte bankerna på snabblånemarkanden

  1. Det är inte lönsamt att låna ut någon tusenlapp och erbjuda samma ränta som för större banklån. Så varför kan de inte sätta en högre ränta som är lönsam för så små lån istället för att inte erbjuda sådana här lån alls? Jo, det handlar förmodligen om kredibilitet. Banken är rädd för att deras trovärdighet kommer att försämras om de plötsligt erbjuder mindre lån med en högre ränta. Nej, de vill verkligen inte förknippas med snabblånebranschen.
  2. När det gäller betalningsanmärkningar anser Snabblan24.nu att storbankerna har en förlegad och stelbent syn på det här. Det finns ju egentligen ingen anledning att neka skuldfria människor att få ett lån bara för att de för kanske två år sedan hade ett skuldsaldo hos kronofogden som gav dem en anmärkning. Istället för att titta på vad som orsakade skulden stirrar bankerna sig blinda på själva betalningsanmärkningen. De verkar tänka: ”Vafalls? Ansökanden har en betalningsanmärkning! Det är alltså en person som inte kan hantera sin ekonomi. Aldrig att han får låna hos oss!”. Men så är det ju inte alltid. Det kanske är så att ansökanden blev arbetslös och därför drog på sig en skuld, men annars är mycket duktig på att sköta sin ekonomi. Ja, vi vet faktiskt inte riktigt varför bankerna är så stelbenta med det här, och därför kommer de aldrig kunna erbjuda små lån till folk med betalningsanmärkningar.
  3. De relativt höga inkomstkraven hör ihop med att bankerna erbjuder stora lån och ju mer du lånar desto mer måste du tjäna. Så visst, om bankerna erbjöd mindre lån skulle inkomstkraven förmodligen bli lägre för dessa lån, men eftersom banken inte vågar sätta en tillräckligt hög ränta lär det ändå inte hända.
  4. Och sist men inte minst: varför kan inte banken åtminstone se till att pengarna hamnar på kundens bankkonto direkt eller åtminstone samma dag? Det beror på att storbankerna är byråkratiska och stelbenta. Det kan hända att du får ditt lån direkt efter att ansökan är beviljad om du ansöker om ett lån på den bank där du har ditt bankkonto, men tyvärr brukar det ta ett tag innan själva lånet är beviljat. Och om du ansöker om ett privatlån hos en bank du aldrig haft att göra med tidigare vill de att du öppnar ett bankkonto hos dem, annars tar det upp till tre bankdagar innan pengarna når ditt bankkonto eftersom transaktioner mellan banker kan ta så lång tid. Nej, det är verkligen inte alls lika snabbt och smidigt som när du ansöker om ett smslån. Många smslångivare har istället sina pengar utplacerade på flera bankkonton hos flera olika banker så att pengarna snabbt kan överföras till just ditt bankkonto. Men t ex Swedbank vill ju knappast ha sina pengar placerade på ett Nordeakonto så att Nordeakunder får sina pengar snabbt, eller hur?