Varför påverkas inte snabblån av styrräntan?

Som väntat lämnades styrräntan, eller reporäntan, oförändrad. Den kommer att fortsätta att vara på – 0.5 % en tid framöver. Trots att många ekonomer varnar för bostadsbubblor och överbelåning anser Riksbanken alltså att styrräntan ska förbli rekordlåg så att inflationen tar ordentlig fart.

Det här kan ju såklart du som vill låna pengar glädja dig åt eftersom en låg styrränta ger billigare lån. Men det är två saker du bör ha i åtanke, dels att det kan bli tufft för din ekonomi den dag styrräntan går upp om dina lån har en rörlig ränta, dels att alla lån och krediter inte påverkas nämnvärt av den låga styrräntan, (i vissa fall inte alls), framför allt snabblån och många kreditkort gör det inte.

Snabblån – påverkas inte alls

Ja tyvärr, snabblånen har inte alls påverkats av den låga styrräntan. Det finns till och med långivare som har höjt sin utlåningsränta något. Det här kan såklart tyckas vara absurt och på sätt och viss är det så också. Vi på Snabblan24.nu tycker att åtminstone någon smslångivare kunde börja pressa priserna något så att flera andra följer efter.

Men varför sänker inte snabblåneföretagen sina räntor för sina snabblån? Är inte det höjden av girighet? Ja kanske det, men det har även sina naturliga orsaker.

  • Ett snabblån är ett högrisklån eftersom många snabblåneföretag lånat ut pengar till folk som har en ganska låg inkomst, som har betalningsanmärkningar, som har en tillfällig anställning och så vidare. Det här gör att dessa kreditgivare har en fortsatt hög ränta för sina smslån. Det är ju så att man i utlåningsbranschen alltid tar en högre ränta när man tar en större risk, det gör även bankerna.
  • De kreditgivare som erbjuder snabblån lånar inte pengar av riksbanken som bankerna gör. Det innebär att de inte direkt påverkas av den låga styrräntans fördelar, däremot kan de såklart påverkas indirekt om de lånar pengar av en bank som sänkt sina räntor.
  • Många smslångivare har dotterbolag som pysslar med inlåning istället för utlåning. Det innebär att dotterbolaget erbjuder sparkonton istället för lån och pengarna som kommer in lånas ut via smslångivaren. Dessa sparkonton brukar ha en mycket hög ränta och därför blir det inte billigare än tidigare för smslångivaren att använda dessa pengar.
  • Det är också en fråga om utbud och efterfrågan. Så länge folk är villiga att låna pengar till en hög ränta, utan att efterfrågan sviker, kommer räntan att förbli hög. Ett smslån är nästan som vilken produkt som helst, så länge folk betalar ett visst pris för en produkt och efterfrågan är oförändrad kommer priset inte heller förändras. Det här gör också att smslånen inte heller påverkas speciellt mycket om styrräntan går upp. Smärttröskeln är redan nådd.

Att smslånens ränta är helt opåverkad av den låga styrräntan är förvisso en sanning med modifikation. Vi har sett några smslångivare som har ”rea” på sina lån och det har dykt upp ett par nya långivare som erbjuder medelstora snabblån som har en lägre ränta, t ex Brixo och Goodcash. Men å andra sidan har det funnits några långivare som erbjuder liknande lån med samma ränta sedan en lång tid tillbaka, t ex Cash2you.

Många kreditkort påverkas inte heller

Det är emellertid inte bara smslån som knappt påverkas av den låga styrräntan, samma sak gäller även för en del kreditkort. Varför det är så kan vi bara spekulera i, men vi tror att det handlar mycket om utbud och efterfrågan, samt att det finns en del kreditkortsbolag som inte lånar pengar av Riksbanken. Så länge folk är villiga att acceptera en hög ränta utan att efterfrågan sjunker behåller kreditkortsföretagen sina höga räntor som ofta ligger runt 20 %.