Varför tar folk snabblån?

Snabblan24.nu hittade en gammal enkätundersökning som är gjord av Konsumentverket och Kronofogdemyndigheten med hjälp av communitysajten Playahead (som numera är nedlagd). Undersökningen är gjord för 9 år sedan, strax efter att snabblånen började dyka upp på marknaden, och man blir faktiskt lite mörkrädd när man läser den. Bland annat visade den att nästan en fjärdedel av de som tog smslån hade skulder hos Kronofogden, men så ser det tack och lov inte alls ut idag.

Visst har det under senare år visat sig att en del lyckats låna pengar trots att de har haft kronfogdeskulder, men så ska det inte vara. De långivare som beviljar snabblån till skuldsatta får numera betala en straffavgift till Konsumentverket för det och dessutom får de en varning och kan tvingas lägga ner sin verksamhet. Det här har naturligtvis gjort att de snabblåneföretag som vill kunna fortsätta verka på marknaden inte beviljar snabblån åt skuldsatta nu för tiden och det är naturligtvis bra.

Hur ser det ut idag?

Mycket har alltså förändrats sedan Konsumentverket och Kronofogdemyndighetens undersökning av smslån eftersom reglerna på snabblåneföretagen har skärpts rejält under senare år. Det finns därför ingen anledning att göra någon slags sammanfattning av undersökningen eftersom resultaten inte alls stämmer överens med hur det ser ut idag.

Det finns trots det några intressanta fakta i undersökningen som Snabblan24.nu tror är fullt relevanta idag och det är varför folk tar snabblån och vad pengarna används till.

1. Man får pengarna direkt

Ja, att man får sina pengar direkt var den största anledningen till att folk tog smslån enligt undersökningen från 2007. Det stämmer väl överens med Snabblan24.nu:s egna erfarenheter och analyser. Det är ju egentligen inte så konstigt eftersom det oftast tar flera dagar att få ett vanligt privatlån.

2. Det är enkelt att ansöka

Vi har länge förstått att den smidiga ansökningsproceduren för snabblån gör att många väljer att ta ett sådant lån. För nio år sedan gjorde man det oftast via sms vilket då ansågs som smidigt men att ansöka på långivarens hemsida är ju ännu smidigare. En stor fördel med det är att man tydligt kan se vilka räntor, avgifter och villkor som gäller när man ansöker på nätet, det är också något som har förbättrats markant under årens lopp. För övrigt är det inte heller speciellt svårt att ansöka om privatlån på nätet idag.

3. Låga krav

Enligt 2007-års undersökning var den tredje största orsaken till att folk tog smslån att smslångivaren inte tittade så noga på hur ansökandens ekonomi såg ut. Så ser det inte riktigt ut idag även om det har funnits några snabblåneföretag under senare år som inte riktigt skött sig på den här punkten och  de har fått reprimander som följd. Idag är nog det tredje starkaste skälet istället att snabblåneföretagen oftast har betydligt lägre inkomstkrav än vad bankerna har.

4. Skönt att slippa personlig kontakt

För 9 år sedan var man oftast tvungen att uppsöka en bank eller åtminstone tala med en bank per telefon när man ansökte om ett lån, sedan skulle ett pappersavtal skrivas under. Därför var det många som tyckte det kändes bekvämare att ansöka om ett smslån för då slapp man förhöras av banken. Så kan det naturligtvis även vara idag, men faktum är att det finns massor av privatlån man kan ansöka om utan personlig kontakt.

I vilket fall som helst är det många som än idag tycker det är skönt att slippa snacka med en bank eller ett kreditbolag när de vill ta ett lån.

Vad används pengarna till?

Konsumentverkets och Kronofogdens undersökning från 2007 visade att 38 % av låntagarna använde sitt smslån för att betala sina löpande räkningar, ca 30 % använde pengarna till sådant som kläder, elektronik och andra saker och 19 % betalade av andra lån med det. En liknande statistik för hur det ser ut idag har vi inte lyckats hitta men man kan i alla fall dela in de som lånar pengar i tre grupper när det gäller snabblån:

1. De som lånar för att klara sig

Det finns såklart folk som har svårt att få sin ekonomi att gå ihop men som gör allt för att undvika att hamna hos Kronofogden och därför tar smslån.

  • Man lånar för att betala av på andra lån.
  • Man lånar för att klara av sina löpande räkningar.
  • Man lånar för att ha mat på bordet.

Det här är såklart inte bra alls och oftast gör det att ekonomi blir ännu sämre. Så vad ska man då göra? Jo, det kan du ta reda på genom att läsa våra artiklar om hur man undviker skulder och hur man tar sig ur skuldfällan.

Läs gärna även vår bloggartikel om att det ibland är bättre att låta en skuld hamna hos inkasso eller Kronofogden direkt istället för att vänta, hur illa det än låter.

2. De som lånar till onödiga saker

Det finns många som skuldsätter sig i onödan och som är oansvariga med sin ekonomi. Man lånar exempelvis till:

  • Fest, spelande och andra nöjen fast man egentligen inte har råd.
  • Man lånar till impulsköp. Man vill alltså köpa något med lånade pengar och sedan finns det risk för att man ångrar sig.
  • Onödig konsumtion i största allmänhet. Man köper alltså en massa prylar som inte är livsviktiga fast man egentligen inte har råd.

3. De som lånar av en bra anledning

Ja, det finns faktiskt även bra anledningar till att ta snabblån, till exempel i följande situationer:

  • Du ser att det du bestämt dig för att köpa efter att du har fått lön reas ut. Om du t ex tänkt köpa en ny dator för 7000 kr som endast idag kostar 5000 kr tjänar du faktiskt på att bekosta den med ett snabblån istället för att vänta, även om du får betala 500 – 1000 kr för lånet. Annars finns det faktiskt gratis smslån utan ränta och avgifter, så om du tar ett sådant lån sparar du 2000 kr. Men betala tillbaka lånet i tid!
  • Din bil går sönder och måste repareras och du klarar dig inte utan bil. Då kanske det kan vara bra att täcka hela, eller delar av, reparationskostnaderna med ett snabbt lån.
  • Du har svårt att betala en räkning med det är bara en engångsföreteelse och du vet att du klarar av att betala tillbaka snabblånet efter nästa lön bara du börjar snåla lite.

14 mars 2016