Vilka lånar och hur många får avslag?
Det finns en sak som genomsyrar medias rapportering om snabblån och det är att i stort sett vem som helst kan få ett sådant lån. Det spelar ingen roll om du tjänar riktigt lite eller inte tjänar något alls, har massor av skulder eller inte, du blir beviljad i vilket fall som helst. Men det här är bara struntprat. Visst är det såklart enklare att få ett sådant här lån än ett större lån men nej, vem som helst får inte låna. Förvisso ser beviljandegraden olika ut hos olika långivare men det finns ingen som släpper igenom i stort sett alla ansökanden.
Många ansökningar avslås
Vi kollade igenom vår egen statistik för två av våra mest populära långivare för att se hur många av ansökningarna som beviljats hos dem, alltså ansökningar som gjorts efter att ansökanden besökt Snabblan24.nu. Den ena långivaren är en av de mest generösa av våra långivare och den andra är lite mer restriktiv.
När det gäller det generösa kreditbolaget avslogs 59 % av alla ansökningar som gjorts via oss i år och 82 % av ansökningarna som gjordes via det mer restriktiva kreditbolaget avslogs. Det kanske inte känns sådär jättehårt men som du ser är det trots allt många som får avslag, förmodligen på grund av en alltför dålig betalningsförmåga och/eller anmärkningar.
Om 100 personer ansöker hos den generösa långivaren och 100 hos den mer restriktiva innebär det att endast 59 personer av 200 beviljas och det är knappast att bevilja i stort sett alla som ansöker.
Nej, unga lånar inte mest
En annan sak som media försöker få oss att tro är att de flesta som tar smslån är unga och att det främst är de som inte kan betala tillbaka på sina snabblån vilket gör att de hamnar hos Kronofogden. Det stämmer inte heller, det kan man se i både Kronofogdens statistik över snabblån och i vår egen statistik. Vår egen statistik visar att 27,50 % av de som letar efter snabblån hos oss är 18 – 25 år, vilket alltså innebär att 72,50 % av de som tar ett lån via oss är äldre än 25 år.
Om du kollar i Kronofogdens statistik så ser du att ungdomarnas del för obetalda snabblån ”bara” var 19 % av den totala andelen år 2014. Som kommentar till statistiken skriver Kronofogden följande: ”Utvecklingen av de obetalda snabblånen visar framför allt att ungdomarnas (18-25 år) andel av de inkomna ansökningarna har minskat tydligt över tid.” Ja, från att ha legat på 36 % 2007 hamnade siffran alltså på 19 % år 2014. Det är mindre än för åldersgrupperna 26 – 35 år och 36 – 45 år.
Nu kanske du undrar om det inte finns någon färskare statistik om obetalda snabblån från Kronofogden. Nej, det finns det inte. Kronofogden upphörde med denna statistik för att snabblånemarknaden har förändrats och att det numera är svårt att veta vilka lån som är snabblån. Det finns ju numera smslån som liknar privatlån och vice versa.
Det här gjorde att statistiken blev lite vilseledande också. Den visade att det totala antalet obetalda smslån ökade från 2013 till 2014 men fram till 2013 inkluderade man enbart lån upp till 4000 kr i statistiken medan man 2014 tog med alla snabblån upp till 14000 kr (det skriver de själva i rapporten). Statistiken blev alltså vilseledande, så det är nog lika bra att den upphörde.
Men hur många procent av alla de snabblån som tas hamnar egentligen hos Kronofogden? Det finns ingen generell statisk över detta, men SKEF uppger att 4,75 % av de lån som tagits hos deras anslutna långivare år 2015 hamnade där. Det innebär således att drygt 952 lån av 1000 faktiskt betalats tillbaka.