Vilken månadskostnad har ditt hotellrum?

Hur kommer det sig att folk betalar tusen, eller kanske till och med tvåtusen kronor, per natt för ett hotellrum när det egentligen ger en månadshyra på 30 000, respektive 60 000, kronor? Är det inte en stor skandal att de giriga hotellägarna hyr ut ett litet hotellrum för ett, eller till och med två tusen kronor per natt när det bara kostar några hundra kronor om dagen att hyra en lägenhet som dessutom är mycket större? Borde inte ett sådant här ocker stoppas? Nej, det fattar ju vem som helst eftersom det faktiskt inte är ocker. Ett hotell som hyr ut rum i en natt eller en vecka kan inte ha en lika låg hyra som en hyresvärd som hyr ut lägenheter i månader och år, det säger sig självt. Ett hotell i Sverige som skulle ta ut en dygnshyra på kanske 200, 300 kronor skulle snart gå i konkurs.

Så var vill vi komma med det här? Jo, att man inte kan jämföra äpplen och päron som media och många politiker ofta gör när det gäller snabblån och blancolån. För någon vecka sedan gjorde DN återigen en så kallad granskning av snabblånebranschen där DN påvisade att branschen blivit ännu större sedan kraven på snabblåneföretagen blev hårdare och att ännu fler hamnat hos Kronofogden på grund av snabblån och smslån. Vi ska snart titta lite närmare på det här men det vi just nu är ute efter är den kommentar som styrelseordförande Johnny Lindman i Ambrion Finans AB (bolaget bakom Daypay) gav till DN.

Han ansåg, precis som vi på Snabblan24.nu, att det är fel att tala om effektiva årsräntor när det handlar om snabblån eftersom löptiderna är så korta. Han menade att man inte tittar på årskostnader när man t ex hyr ett hotellrum. Ja, det vore ju absurt kan nog de flesta hålla med om, men varför fortsätter då media att hela tiden tala om hundraprocentiga, eller tusenprocentiga, effektiva årsräntor när man talar om smslån som bara har några månaders löptid? Det vore ju lika idiotiskt som att tala om månads- eller årshyror när man talar om hotellrum. Det är ju korkat att jämföra räntan för ett snabblån som har en löptid på några månader med ett blancolån som har flera års löptid, precis som du inte kan jämföra priset för ett hotellrum med en vanlig bostad. En hyresvärd kan klara sig fint med att ta en månadshyra på kanske 5000 – 10000 kr (alltså ca 166 – 333 kr/natt) men det skulle aldrig funka för en hotellvärd precis som en smslångivare som erbjuder lån med några få månaders löptid inte kan gå runt på att ta samma ränta som en bank som erbjuder privatlån med långa löptider.

Visst finns det snabblån som har ett eller flera års avbetalningstid men de allra flesta av dessa lån har en effektiv ränta på runt 30 % och i många fall mycket lägre än så, men det nämns nästan aldrig i media. Det snackas alltid om tre- eller fyrsiffriga räntor.

Andelen smslåntagare som hamnar hos kronofogden minskar

Okej, ovanstående rubrik kanske kan verka förbryllande eftersom fler personer hamnade hos Kronofogden 2015 än 2014 på grund av smslån, men det är faktiskt så att andelen (procentuellt sett) av de som tagit smslån och på grund av det hamnade hos kronofogden minskade. Det här visar DN:s siffror även om de såklart inte nämnde det i sin artikel.

Enligt DN ökade branschens omsättning från 459 miljoner kronor år 2014 till 608 miljoner kronor år 2015 och antalet personer som fått en skuld hos Kronofogden på grund av smslån ökade från 56 000 till 62 000 personer. Ökningen av omsättningen är alltså drygt 31 % medan antalet ärenden hos Kronofogden ökade med endast 10,7 %. Om omsättningen ökat så mycket innebär det med all sannolikhet att fler svenskar tagit smslån, även om det delvis också kan bero på att lånen ökat i storlek.

Det här visar att långivarna inte alls har blivit slapphäntare med sina kreditbedömningar än tidigare för om det vore så skulle antalet ärenden hos Kronofogden ha ökat betydligt mer Det verkar snarare som att de blivit lite hårdare eftersom ökningen av Kronofogdeärenden annars borde ha hamnat runt 73 000.

Det är ju så att ju fler som tar lån desto fler riskerar att hamna i ekonomisk knipa, precis som bilolyckorna tenderar att öka ju fler bilar som rullar på våra gator, det är ganska logiskt, men det behöver nödvändigtvis inte betyda att andelen olyckor ökar i förhållande till hur många bilar som är i trafik. I Luxemburg, till exempel, dog ”bara” 46 personer i trafiken år 2010 medan det dog 272 människor i trafiken i Sverige. Innebär det att det är säkrare i trafiken i Luxemburg än i Sverige? Nej knappast eftersom Luxemburg har betydligt färre invånare än Sverige, typ en artondel så många. Andelen dödsolyckor i Sverige är alltså betydligt lägre än i Luxemburg.

Kontentan är: Självklart har ärendena hos Kronofogden ökat eftersom fler lånar pengar, det beror inte på att långivarna har blivit mer slapphänta, snarare tvärtom. Och det är ju inte låneföretagens fel att efterfrågan på lån har ökat, vilket även gäller för vanliga blancolån.

Läs gärna även vår artikel som visar hur mycket det lilla lånet egentligen kostar här.

8 Juni 2017