Vinner eller förlorar du på budgeten?

Tidigare i veckan presenterade regeringen sin budget för 2017, något som du förmodligen inte har missat. Här ska Snabblan24.nu därför presentera det viktigaste innehållet för dig som är  privatperson och tydligt visa vilka som vinner på budgeten och vilka som förlorar på den. Naturligtvis kommer nedanstående punkter endast genomföras om budgeten för 2017 klubbas igenom i riksdagen.

Förlorar du på budgeten 2017?

Om du platsar in under en eller flera punkter i denna lista förlorar du på nästa års budget.

 1. Du som tjänar bra. Du som befinner dig under den brytpunkten för statlig skatt (den s.k. nedre skiktgränsen) och tjänar strax under 443 200 kr och får en löneförhöjning kan räkna med att få börja betala statlig skatt. Om du kommer att tjäna över ca 38 500 påverkas du.  Det är nämligen så att den nedre skiktgränsen räknas upp minimalt 2018 vilket gör att många som tjänar bra får betala ännu mer i skatt, närmare bestämt 20 % i marginalskatt på inkomster över brytpunkten. Ca 40 000 fler personer förväntas få betala statlig inkomstskatt och det ska ge staten över 1 miljard extra i skatteintäkter.
 2. Du som gillar dricka alkohol. Skatten på starksprit höjs med 1 % och skatten för övriga alkoholhaltiga drycker höjs med 4 %. Konkret innebär det här att en flaska sprit kommer att kosta 2 kronor mer, en 50-centilitersburk med öl 25 öre mer, en flaska vin 65 öre mer och en bag-in-box 4 kr mer. Men det kanske inte gör så mycket om man inte är en stordrickare.
 3. Du som har reseavdrag. Nu måste du ha resekostnader som överstiger 11 000 kr istället för 10000 kr för att få dra av för dina resor.
 4. Om du utnyttjar jämställdhetsbonusen så kommer den att slopas.

Eller är du en vinnare?

 1. Om du/ni har fler än två barn kan ni glädja er åt att flerbarnstillägget höjs med 126 kr/mån per barn.
 2. Fler barnfamiljer kommer att få bostadsbidrag eftersom inkomsttaket för bostadsbidrag kommer att höjas, för ensamstående höjs det från 117 000 kr/år till 127 000 kr/år och för makar och sambos höjs det från 58 500 kr/år till 63 500 kr/år.
 3. Underhållsstödet för barn från 15 år planeras också at höjas men inte förrän 2018.
 4. Om du är sjuk och får aktivitetsersättningens grundersättning får du 157 kr mer i månaden. Även bostadstillägget vid aktivitetsersättning höjs upp till 100 kr/mån.
 5. Den som deltidsstämplar hos A-kassan kommer att få göra det i 60 veckor.
 6. För dig som är kvinna under 21 år och behöver preventivmedel blir det gratis 2017.
 7. Om du är 20 – 23 år får du gratis tandvård nästa år. Passa på att gå till tandläkaren innan du fyller 24, det är svindyrt annars! De som är 65 – 74 år kommer att få 300 kr per år i bidrag för tandvård.
 8. Om du är 85 år eller äldre kommer du inte att behöva betala för din öppenvård.
 9. Om du vill utnyttja RUT-avdraget för vitvaror, t ex vid reparation av din tvättmaskin eller ditt kylskåp, kommer det att bli möjligt eftersom vitvaror också kommer att införlivas i RUT-avdraget. Naturligtvis har Miljöpartiet ett finger med i spelet här eftersom det gynnar reparationer av gamla produkter istället för att man köper nya.
 10. Momsen för ”enkla” reparationer kommer att sänkas vilket kan göra det billigare om du t ex vill reparera din cykel.

En del har valt att kalla denna budget för en Robin Hood-budget eftersom det framförallt är folk som tjänar mycket som får betala mer skatt, och en stor del av skattepengarna går sedan till barnfamiljer som tjänar dåligt, till arbetslösa, till sjukskrivna, unga och gamla.

22 September 2016