Ägarna bakom låneförmedlarna

Precis som inom snabblånebranschen finns det många låneförmedlare som marknadsför sig under flera olika varumärken. När det gäller SMS lån äger exempelvis S & A Sverige AB fyra olika varumärken, där kanske mobillån är det mest kända. Och när det handlar om låneförmedlare äger exempelvis Lendo AB även låneförmedlarna (eller snarare varumärkena) Loanmarket och Leta Lån.

Om du funderar på att ansöka om ett lån hos mer än en låneförmedlare, kanske för att du vill jämföra de erbjudanden du får, kan det vara bra att veta vilka ägare de olika låneförmedlarna har. Det är ju dumt att göra en ansökan hos Lendo och en hos Loanmarket eftersom det är samma ägare bakom de två olika varumärkena. Det innebär i praktiken att båda dina ansökningar kommer att hamna hos samma banker och du kommer att få samma erbjudanden.

Dessa företag äger låneförmedlarna

Nu ska vi, precis som vi gjort med smslångivarna, visa dig vilka företag som äger de olika varumärkena (låneförmedlarna).

Lendo AB

Kommentar: Ansökningar hos ovanstående tre varumärken handläggs med all sannolikhet av samma handläggare. Lendo och Loanmarket har till och med samma telefonnummer medan Leta Låns telefonnummer slutar på 20 istället för 10. Det innebär att det inte spelar någon större roll hos vilken av dessa låneförmedlare du gör din ansökan, den hamnar ändå hos samma banker som ger dig samma dealar.

Freedom Finance Kreditservice AB

Kommentar: Freedom Finance Kreditservice AB:s huvudägare är koncernen Bauer Media Group som har kontor i Stockholm, Ängelholm, Helsingfors och München. Zmarta och Freedom Finance ägs av Freedom Finance Kreditservice AB och sitter på samma adress, Polisgatan 4 i Ängelholm, och det säger ganska mycket om hur täta dessa låneförmedlare är. De tre övriga varumärkena ägs förvisso inte av Freedom Finance men alla ansökningar som görs hos dem slussas genast vidare till Freedom Finance AB:s handläggare. Det har alltså ingen betydelse vilken av alla dessa fem låneförmedlare du gör en ansökan hos, de når ändå samma banker.

För övrigt vill vi bara tillägga att Arcadia Finans ägs av Arcadia Finans i Helsingfors, Leads Nordic AS i Skedsmokorset (Norge) och Firstborn IVS Köpenhamn men dessa varumärken marknadsför alltså bara Freedom Finance Kreditservice AB:s tjänster.

Axo Finans AB

Kommentar: I det här fallet är det Axo Finans som är den egentliga låneförmedlaren medan Aktivt Lån och XFinans snarare marknadsför Axo Finans tjänst. Det innebär att alla ansökningar i praktiken tas hand om av Axo Finans. Aktivt Lån skriver till och med att de är en låneförmedlare till Axo, de förmedlar alltså låneansökningar till den egentliga låneförmedlaren.

Sambla AB

Avisa AB

Förmedlare med endast ett varumärke

Varför så många varumärken?

Ja, man kanske kan fråga sig varför inte låneförmedlarna bara håller sig till ett enda varumärke istället för att skapa flera och/eller samarbeta med andra företag som marknadsför dem under ytterligare ett varumärke. Svaret är egentligen ganska enkelt: förmedlarna vill helt enkelt synas och ju fler varumärken desto större är chansen att man lyckas med det.

Det här kan såklart kännas lite vilseledande ibland eftersom det inte alltid är så tydligt vilken förmedlare som är den ”riktiga” förmedlaren, även om det ofta står angivet någonstans på deras hemsidor.  Det är denna otydlighet som vi velat få bukt med och det är därför vi informerar om det på Snabblan24.nu.

Varför är det bra att känna till ägaren?

Det finns flera anledningar till att det kan vara bra att veta vem som äger en viss låneföremedlare:

  1. Det är sällan värt att vända sig till flera förmedlare som har samma ägare om man vill hitta det allra billigaste lånet, de använder sig ju av samma banker. Chansen att du skulle få ett billigare lån hos en systerförmedlare är inte speciellt stor.
  2. Om du fått avslag på din ansökan hos en viss låneförmedlare är inte chansen inte heller speciellt stor att en systerförmedlare kommer att godkänna dig. Naturligtvis ska du inte ansöka om ett lån om du inte har tillräckligt god ekonomi, men faktum kvarstår: vissa låneförmedlares samarbetspartners (bankerna och kreditbolagen) är hårdare än andra.

Uppdaterad 2021-04-27