Kreditupplysning hos Creditsafe – så ser den ut

Creditsafe är ett av de vanligaste kreditupplysningsföretagen som snabblångivarna använder sig av. Om du vill låna pengar av ett företag som använder sig av Creditsafe hittar du dem på vår sida med smslån utan UC, där ser du tydligt i vår lista vilka långivare som tar sina kreditupplysningar hos dem. Här ska vi istället visa dig vad Creditsafe är för typ av företag och framförallt visa vad Creditsafes personupplysningar innehåller så du vet vilka uppgifter långivaren får om dig.

Det här kollar Creditsafe upp

Det är egentligen ingen större skillnad mellan de kreditupplysningar Creditsafe och de andra kreditupplysningsföretagen gör. Fördelen med att göra ansökningar hos kreditbolag som använder sig av Creditsafe är att långivarnas förfrågningar inte syns i UC:s register och således inte sänker din kreditvärdighet på grund av för många förfrågningar. Det är extra bra just när det handlar om smslånansökningar eftersom förfrågningar från smslångivare ibland anses vara negativt hos vissa banker, hyresvärdar och liknande.

Nu ska vi visa dig exakt vad för uppgifter långivaren får om de tar sin kreditupplysning hos Creditsafe.

Personuppgifter

 • Ditt fullständiga namn och personnummer.
 • Din folkbokföringsadress men även din tidigare adress. Där finns även tydlig information om vilken kommun, vilket län och distrikt du bor i.
 • Ditt civilstånd. Det finns fyra olika civilstånd i Sverige: ogift, gift/partnerskap, änka/änkling och skild. Om du är gift eller lever i ett partnerskap finns även din partners namn med i upplysningen.

Kreditinfo och andra ekonomiska uppgifter

Nu ska vi visa vilka ekonomiska uppgifter Creditsafe tittar på och hur det påverkar dig.

 • I deras kreditupplysning ser man hur dina inkomster och taxeringsuppgifter sett ut under de senaste tre åren, alltså inte bara under det senaste året. Det gör att långivaren som beställer upplysningen kan se hur stabil din ekonomi har varit under de senaste åren. Det här kan ha ganska stor betydelse om du ska ta ett lån med flera års löptid men det har inte så stor betydelse när det gäller små korta smslån eftersom de betalas tillbaka så snabbt, då tittar man mest på din nuvarande inkomst.
 • Betalningsanmärkningar som uppkommit under de tre senaste åren, både från enskilda mål och allmänna mål. Anmärkningar som är äldre än så får inte finnas i några kreditupplysningsregister. Sånt här gör att det är omöjligt att få ett vanligt privatlån hos de flesta banker och kreditbolag, men det finns många kreditbolag som erbjuder snabblån/smslån som accepterar det.
 • Även misslyckade utmätningsförsök finns med vilket också ger en betalningsanmärkning.
 • Nuvarande skuldsaldo och tidigare skuldsaldo hos Kronofogden (om du har/haft något), men aldrig längre tillbaka än 3 år. Om du har ett skuldsaldo är det i princip omöjligt att få ett lån, det gäller även smslån.
 • Om du är under skuldsanering. Skulle du vara det är det också omöjligt att få ett lån eftersom du då lever på s.k. existensmiminum och således saknar marginaler. Själva grunden för att få låna är ju att ha tillräckligt bra marginaler för att klara av att betala tillbaka på ett lån.
 • Återtagningsmål. Om du har köpt en vara på avbetalning som har äganderättsförbehåll (dvs att ägaren har rätt att få tillbaka varan om du inte betalar) och inte betalt för den försöker Kronofogden hämta den hos dig. Detta registreras i Creditsafes upplysning vare sig Kronofogden lyckas få varan av dig eller inte. Sånt här är såklart mycket illa när du ansöker om ett lån.
 • Om du äger en fastighet eller inte har inte så extremt stor betydelse om du vill ta ett lån utan säkerhet, men om du har en god ekonomi och en fastighet gör det att den allmänna bilden av din ekonomi ser riktigt bra ut.
 • Bolagsengagemang, dvs om du är engagerad i ett eller flera bolag, t ex som ägare. Det ger en tydligare bild av din ekonomi än att bara titta på din eventuella anställning, vilket är positivt (såvida bolaget/bolagen går bra).
 • Scoring, det vill säga vilken kreditvärdighet du har på en skala. Här väger man inkomster mot dina utgifter, tittar på din ekonomiska historia och liknande.
 • Info om du är under förvaltarskap.

Lite fakta om Creditsafe

Creditsafe gör naturligtvis inte enbart kreditupplysningar på privatpersoner och företag utan har en mängd andra kredit- och affärsinformationstjänster för företag och organisationer. Det är en stor koncern med 12 000 anställda som grundades 1997 och finns i 10 europeiska länder samt i USA och Japan.

Creditsafe använder sig av en mängd olika informationskällor när de tar fram sitt underlag, framförallt från statliga myndigheter som t ex Skatteverket, Kronofogden, SCB, bolagsverket och Lantmäteriet. Det ger dem en bra bild av din och andra privatpersoners ekonomi, historik och tillgångar.

Kolla gärna in vår artikel om Bisnode om du ska låna hos en långivare som använder sig av dem istället.