Kreditupplysning hos Bisnode – det innehåller den

Här på Snabblan24.nu har vi 18 långivare som tar sina kreditupplysningar hos Bisnode och dessa hittar du på vår sida över långivare som inte tar sina upplysningar hos UC. Bisnode är det allra vanligaste kreditupplysningsföretaget när det handlar om smslån, så därför kan det vara på sin plats att visa dig vad deras kreditupplysningar innehåller för uppgifter och var denna information hämtas.

Det här tittar Bisnode på

Hur en kreditupplysning ser ut hos Bisnode skiljer sig inte speciellt mycket från andra kreditupplysningar. Den innehåller ungefär samma uppgifter som hos t ex UC och Creditsafe, det är mest presentationen som ser lite annorlunda ut. Nåja, den största orsaken att folk föredrar att ansöka om smslån hos kreditbolag som använder sig av Bisnode är att deras ansökningar blir mer diskreta då. Det beror på att en förfrågan hos Bisnode inte registreras i UC:s register och det är bra för din kreditvärdighet, framförallt om du ansöker om ett snabblån eller gör många låneansökningar.

Okej, nu ska vi visa dig vad en kreditupplysning hos Bisnode innehåller i detalj.

Personuppgifter

  • Namn och adress. Dessa uppgifter hämtas från Statens Personuppgiftsregister (SPAR), Skatteverket. Alla dina namn finns med här samt din folkbokföringsadress.
  • Personnummer, men det känns nästan lite överflödigt att nämna det här eftersom det är personnumret Bisnode söker på när de gör ett registerutdrag.
  • Civilstånd. Här ser man om du är gift, ogift, änka/änkling eller frånskild. Uppgifterna om ditt civilstånd hämtas hos SPAR och uppgifter om bodelning och/eller äktenskapsförord från Äktenskapsregistret hos Skatteverket.

Info om din ekonomi

Nu ska vi titta på det som kanske är ännu viktigare: de uppgifter som samlas in om din ekonomi och som utgör grunden för långivarens kreditbedömning.

  • Din taxerade inkomst under de senaste tre åren. Den vanligaste taxerade inkomsten är såklart vanlig lön men även inkomst av näringsverksamhet, pension och andra beskattningsbara inkomster finns med här. Inkomster som inte skattas, t ex bostadsbidrag, barnbidrag och studiebidrag, finns såklart inte med. Ju högre taxerad inkomst du har desto större är såklart chanserna att få ett lån, men även dina två tidigare årsinkomster kan ha betydelse om du ska ta ett stort lån men lång löptid.
  • Om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden syns det i Bisnodes upplysning. Ibland råder det missförstånd om det här, en del tror att kronfogdeskulder bara syns om man ansöker hos en långivare som använder sig av UC, men det är alltså fel. Även om du håller på att genomföra en skuldsanering syns det också. Dessa uppgifter hämtas såklart hos Kronofogden.
  • Betalningsanmärkningar syns också klart och tydligt. Uppgifter om anmärkningar som beror på utmätningar, betalningsförelägganden, skatter och allmänna avgifter hämtas från Kronofogden. När det gäller konkursansökningar hämtas uppgifterna även från Tingsrätten och det är även där som uppgifter om tredskodomar hämtas. Sådana här uppgifter finns kvar i Bisnodes kreditupplysning i 3 år, precis som hos alla andra kreditupplysningsföretag.
  • Uppgifter om alla dina krediter och lån hämtas direkt från bankerna, kreditmarknadsbolagen och kontokortsbolagen. Ju fler lån och krediter du har desto mindre chans har du att få ett lån, såvida du inte har en tillräckligt bra inkomst i förhållande till dina krediter. En hög inkomst kan alltså väga upp det här.
  • Taxeringsuppgifter för din bostad hämtas hos Skatteverket och information om lagfarter, köpeskilling och så vidare hos Lantmäteriet.
  • Om du har en förordnad förvaltare, t ex god man, syns det. Denna info hämtas hos Tingsrätten via PoIT (Post- och inrikes tidningar), medan info om konkursförvaltare och konkurser även hämtas hos Kronofogden.
  • Via Bolagsverket får Bisnode information om näringsförbud från Tingsrätten.
  • Konsumentscore som visar hur stor sannolikhet det är att du hamnar i obestånd.
  • Sist, men inte mist, syns det i Bisnodes kreditupplysning hur många förfrågningar som ställts hos dem tidigare och vilka som gjort förfrågningarna. Det här kanske känns lite obekvämt om du har gjort flera ansökningar hos smslångivare som använder sig av Bisnode tidigare, men var inte orolig, det här är inte alls lika petigt när det handlar om smslån.

Kort fakta om Bisnode

Bisnode är ett företag med över 2000 anställda som finns i 18 europeiska länder. De erbjuder inte enbart kreditupplysningar till företag utan även andra beslutsunderlag och verktyg som hjälper deras kunder att fatta vettiga affärsbeslut. När det handlar om smslån nöjer sig dock långivarna oftast med att få utförliga kreditupplysningar som trots allt är det viktigaste underlaget för deras kreditbedömningar.

Läs gärna även vår artikel om Creditsafe om du funderar på att ta snabblån hos en långivare som använder sig av dem.

Uppdaterad 2019-10-01