Topplista för stora lån utan upplysning hos UC

Om du är ute efter ett litet lån är det inga som helst problem att hitta en långivare som tar sina kreditupplysningar hos andra kreditupplysningsföretag än UC, men det är inte det lättaste att hitta ett större lån utan UC. Nästan alla banker och kreditbolag som erbjuder stora lån använder sig dessvärre av UC vilket gör att deras förfrågningar registreras där och försvinner inte förrän ett år senare.

Det gör inte så mycket om du bara ansöker om ett enda lån, eller kanske två, men om du får avslag och fortsätter att göra ansökningar hos nya långivare kommer det att försämra din kreditvärdighet. En bank som ser att du gjort en hel drös med ansökningar precis innan kommer att bli mycket skeptisk. Varför skulle de bevilja dig om ingen annan gjort det? Och ännu värre är om du till och med ansökt om snabblån hos en långivare som tar UC och fått avslag eftersom dessa lån anses lätta att få.

Det är därför som du helst bör ansöka om sådana lån hos en kreditgivare som tar sina kreditupplysningar hos t ex Bisnode eller Creditsafe. En tidigare förfrågan hos Bisnode syns förvisso i Bisnodes egna register men det är ändå bättre än hos UC eftersom det är UC som bankerna och andra tunga aktörer använder sig av.

Nog om det. Det är inte alls svårt att få lån upp till 30000 kr utan UC men sedan blir det svårare. Vi ska därför visa dig vilka alternativ som finns över 30000 kr och hur billiga eller dyra de är. Vi listar de billigaste stora lånen utan UC överst i listan.

Billigaste stora lånen utan UC

  1. Kreditbörsen. Låna upp till 80000 kr i 1 – 5 år. Årsränta från 8 %. Inga avgifter. Det tar upp till 2 dagar innan pengarna når dig. Kreditbörsen är ett P2P-bolag som faktiskt lånar ut pengar utan att ta någon UC, det är helt unikt.
  2. Frogtail. Upp till 40000 kr. Individuell årsränta från 17 % (typisk årsränta för lån på 40000 kr är 22,9%). Uppläggningsavgift 350 kr. Aviavgift 15 kr/mån. Om din ansökan blir beviljad innan 13:00 får du pengarna inom några timmar. Okej med anmärkningar.
  3. Primal Capital. Upp till 35000 kr i 6 – 60 månader.  Årsränta 27 %. Inga avgifter. Det tar dock 3 – 9 dagar innan pengarna når dig. Okej med betalningsanmärkning.
  4. Creditstar. Upp till 50000 kr i 6 – 36 månader. Årsränta 33,2 %. Inga avgifter. Betalar ut lånet direkt till Nordea, Handelsbanken, Swedbank och SEB.
  5. Risicum & Lånbutiken. Upp till 50000 kr med flexibel återbetalning (kontokredit). Årsränta 35 %. Uppläggningsavgift 800 kr. Månadsavgift 89 kr. Direkt utbetalning till Nordea och Handelsbanken.
  6. Viaconto. Upp till 50000 kr med flexibel återbetalning (kontokredit). Årsränta 39,5 %. Inga avgifter. Okej med anmärkningar.

Allt fler stora lån då ingen UC tas

Tidigare fanns det bara fyra stora lån då ingen kreditupplysning utan UC togs, men det här förändrades hösten 2018 då ett räntetak för högkostnadskrediter infördes. Eftersom många långivare blev tvungna att sänka sin årsränta till tas 40 % höjde många samtidigt sina lånebelopp och de minsta lånen försvann. Idag är det inte längre möjligt att bara låna 500 kr och många långivare har valt att ta bort sina minsta lån, t ex snabblån på 1000 – 2000 kr. Dessutom förlängdes löptiderna och många omvandlade sina snabblån till kontokrediter.

Orsaken till att det blev så är att att det inte alls blev lönsamt att låna ut små summor pengar längre, framförallt inte med korta löptider. Det finns förvisso några kreditgivare som fortfarande gör det men då har de lagt till en uppläggningsavgift som blir mycket hög förhållande till lånets ringa storlek.

Nåja, det här är i alla fall goda nyheter för dig som vill ta att stort lån utan UC eftersom de är fler nu. Dessutom finns det många långivare (som inte tar UC) som höjt sina kreditbelopp upp till 30000 kr. Det är alltså mycket enklare att låna 30000 kr och uppåt idag än tidigare utan att långivaren tar någon UC på dig.

Uppdaterad 6 september 2018