Lån med BankID

Idag kan du i stort sett ansöka om lån med BankID när du gör en ansökan online. Hos samtliga långivare på Snabblan24.nu kan du signera ditt låneavtal med mobilt BankID och BankID på fil.

För några år sedan hade vi en lista här som visade hos vilja långivare du kunde ansöka och signera låneavtal med BankID hos. Det är dock överflödigt nu för tiden eftersom du numera kan ta lån med BankID hos alla ”våra” långivare. Kolla in vår startsida så hittar du nästan 100 långivare och låneförmedlare som du kan använda BankID hos.

SMS lån med BankID

Idag kan du ansöka om SMS lån med BankID hos alla långivare som erbjuder SMS lån. Ibland använder man BankID redan vid ansökan, ibland endast när låneavtalet ska signeras. Men du behöver aldrig skriva under något pappersavtal som skickas hem till dig eller per e-post. Det gör också att du kan få lånet mycket snabbt. Om du tar ett SMS lån med BankID eller ett snabblån med BankID kan du till och med få pengarna redan inom en kvart.

Idag finns det många långivare som kräver att man har ett BankID om man vill ansöka om lånet online. Om du inte har ett BankID kan du alltså inte ens ansöka. Så om du inte redan har ett BankID är det nog på tiden att du skaffar det.

Ett BankID inte bara bra att ha om du vill ansöka om ett lån, t ex SMS lån med BankID, det finns en mängd situationer då det är bra att ha. BankID är snarare nästan ett måste idag. Det gör dina vardagsärenden mycket smidigare, t ex hos försäkringskassan, skatteverket, CSN och bankerna. Och om du ansöker om SMS lån med BankID kan du få ditt lån mycket snabbare, men det gäller även alla slags lån, inte bara SMS lån.

Här kan du beställa BankID

Hos nedanstående banker kan du beställa e-legitimation. Det enda som krävs är att du är kund hos banken och att du har tillgång till internetbanken eftersom det är där du beställer tjänsten. Om  du vill veta hur man beställer BankID hos respektive bank är det bara att klicka på länkarna.

BankID utan bank

Du som inte är bankkund hos någon av ovanstående banker kan du tyvärr inte skaffa ett vanligt BankID. Tidigare kunde man skaffa det hos Telia men denna tjänst har upphört, men om du skaffar ett ID-kort hos Skatteverket finns ett BankID från Telia inbakat i kortet. Du måste emellertid ha en kortläsare kopplad till datorn för att kunna använda det.

Följande krav gäller om du vill skaffa ett ID-kort hos Skatteverket:

 1. Du måste vara folkbokförd i Sverige.
 2. Du måste vara minst 13 år och en förmyndare måste godkänna ansökan om du är under 18 år.
 3. Du måste kunna styrka din identitet, t ex med ett pass eller nationellt ID-kort.
 4. Du måste betala en avgift på 400 kr.

Det finns tre sorters e-leg man brukar använda sig av i Sverige:

BankID på fil – till din dator

BankID på en fil som installeras i datorn var tidigare den absolut vanligaste sortens e-legitimation. Hur man skaffar detta BankID beror på vilken bank du använder dig, men i korthet går det till så här:

 1. Logga in på din internetbank och välj ”beställ tjänster” eller liknande. Läs hur du gör på just din bank genom att klicka på din bank bland länkarna ovan.
 2. Välj ”BankID på fil” och följ bankens anvisningar.
 3. Ditt BankID laddas ner till din dator och installeras där.
 4. Så fort du använder en tjänst på nätet som kräver e-legitimation startar BankID automatiskt.

Mobilt BankID – smidig app till mobilen

Idag håller det på att bli ännu vanligare (om det inte redan är det) att man använder Mobilt BankID istället för ID på fil. Numera kan du även logga in på din internetbank med ditt mobila BankID, något du inte kan göra med filen på datorn. Så här skaffar du det:

 1. Ladda ner BankID-appen på App store, Google Play eller Windows Store.
 2. Logga in på din internetbank och välj ”beställ Mobilt BankID” eller liknande. Följ bankens anvisningar.
 3. Du får en säkerhetskod hos din internetbank som du ska knappa in på BankID-appen i din mobiltelefon. Du ska också ange ditt personnummer.
 4. Välj en säker pin-kod som måste knappas in varje gång du ska använda ditt mobila BankID.

BankID på kort

Det finns även Smartkort som innehåller BankID, t ex kreditkort, ID-kort från skatteverket och renodlade BankID-kort. Det här är inte alls lika vanligt som de ovanstående varianterna eftersom det kräver att man har en kortläsare. Så här skaffar du BankID på kort:

 1. Skaffa ett kort med BankID hos din bank eller skatteverket.
 2. Skaffa en kortläsare, t ex från banken.
 3. Logga in på din internetbank.
 4. Installera programvaran för din kortläsare.
 5. Nu kan du använda ditt e-leg.

Var kan jag använda BankID?

Här ska vi ge dig några exempel på var du kan använda ditt BankID:

 • För inloggning på din internetbank där du kan utföra de flesta bankärenden.
 • När du ska Swisha pengar.
 • När du måste bekräfta din identitet när du betalar med ditt bankkort online.
 • Bra att ha när du ansöker om snabblån/SMS lån. De flesta smslångivare erbjuder inloggning och signering med BankID på fil och Mobilt BankID, vilket gör det mycket smidigare att ta ett lån.
 • Istället för att ringa Försäkringskassan och hamna i en oändlig telefonkö kan du logga in och ansöka om sjukpenning, föräldrapenning och utföra andra ärenden på deras hemsida istället.
 • Du kan logga in hos skatteverket där du bland annat kan fylla i din deklaration, kolla på ditt skattekonto och beställa personbevis.
 • För inloggning hos CSN.

Det här var som sagt bara några ytterst få exempel, det finns massor av andra webbplatser där du kan använda ditt BankID. Så skaffa ett idag om du inte redan har ett!

Uppdaterad 2021-04-10