Då bör du inte låna pengar

Snabblan24.nu skrev för länge sedan en artikel om vad du bör tänka på innan du lånar. Där får du många tips som kan vara bra för dig som funderar på att ta ett lån. Men även om det finns en del saker man bör tänkta på innan man tar ett lån är det långt ifrån alltid man bör låna pengar överhuvudtaget. I denna artikel ska vi titta på när du inte bör låna pengar beroende på din situation och vad du inte bör låna pengar till.  

Då bör du inte låna alls

Om ett eller flera av följande påståenden stämmer in på dig och din livssituation bör du inte låna pengar alls. 

  • Du har ingen stabil, regelbunden inkomst. Naturligtvis är det bäst att ha en fast anställning som ger en fast inkomst. Dessvärre är det långt ifrån alla som har det idag. Det viktigaste är att du haft en ganska jämn och stabil inkomst sedan en lång tid tillbaka och att det verkar som att det kommer att fortsätta att se ut så en lång tid framöver.
  • Om det verkar som att ett lån kommer att göra att dina ekonomiska marginaler blir usla ska du absolut inte låna pengar. För vad ska du göra om oförutsedda utgifter dyker upp eller om räntan för dina lån plötsligt går upp? De flesta privatlån har ju en rörlig ränta och bolån är ju sällan bundna hur länge som helst. Det är nästan bara SMS lån och snabblån som har en fast ränta som inte förändras under löptiden.
  • Om ditt privatliv är lite turbulent. Du kanske har en instabil relation med din sambo och då kan du kanske få ekonomiska problem om ni separerar. Ta i sådana fall med det i beräkningarna om du ska låna pengar. 
  • Skulle företaget du jobbar på gå dåligt finns det risk för att folk kommer att bli uppsagda och du kanske blir en av dem. Det är aldrig bra att låna pengar om det finns stor risk att du blir av med jobbet.
  • Det finns långivare som erbjuder SMS lån och snabblån även till folk som lever på A-kassa eller sjukpenning. Men låna inte pengar om du lever på A-kassa eller sjukpenning. Ersättningen från A-kassan tar ju slut en dag och vad gör du om du inte lyckats få ett nytt jobb. Och långtidssjukrivningar är också osäkra i dagens läge. Plötslig kan Försäkringskassan få för sig att du inte har rätt till sjukpenning längre. 

Låna inte till vad som helst

Okej, nu vet du vid vilka tillfällen du inte bör låna pengar, oavsett vad du vill låna till. Men även om din ekonomiska situation och livssituation ser bra ut bör du inte låna pengar till vad som helst. Att låna pengar till sånt som en bostad, en bil, renovering och eventuellt möbler är helt ok. Det är rätt nödvändiga saker som man inte alltid har råd att bekosta själv. Men det mesta bör man faktiskt inte låna pengar till, då är det bättre att spara ihop pengarna själv och sedan köpa det man vill ha. 

Köp inte det här med lånade pengar

Nu ska Snabblan24.nu ge dig några exempel på vad du inte bör låna pengar till. 

  • Resor. Visst är det kul att resa men att köpa en resa på avbetalning eller ta ett lån för att bekosta resan är inget vidare. Hur kul är det att fortsätta att betala på en resa i kanske ett halvår eller ett år efter att resan är gjord? Dessutom blir det dyrare i längden. Men visst, om du hittar en grymt billig sistaminutenresa och inte har tillräckligt med pengar just då kanske det är okej att ta ett lån, men bara om du kan betala tillbaka allt vid nästa lön. Då blir det inte ens så dyrt att ta ett SMS lån eller snabblån om du väljer ett som inte har någon uppläggningsavgift, t ex hos Ferratum
  • Daglig konsumtion. Det är inte speciellt vettigt att låna pengar till dyra middagar, fest, kläder, småprylar och annat smått som man bör använda sina egna pengar till. 
  • Hemelektronik. Vi vet att det är vanligt att man köper TV, mobiltelefoner och datorer med lånade pengar. Många väljer att köpa hemelektronik på avbetalning eller så tar de ett lån för att bekosta den. Det kanske är okej om du har en riktigt god ekonomi och ska köpa en riktigt stor TV med hemmabiosystem, men överlag är det bara dumt att köpa sånt här för lånade pengar. Det är alltid bättre att spara ihop pengar först eftersom allt blir dyrare om du betalar saker med lån eller avbetalning.

Det här kanske låter ganska tråkigt, för man vill väl leva livet nu, eller hur? Vi säger dock inte att du absolut inte bör låna pengar till en resa om dina vänner annars drar iväg utan dig. Eller om din speldator pajar och du är en riktigt gejmer. I sådana situationer kan ju ett lån betyda väldigt mycket för dig och bidra till ökad eller bibehållen livskvalitet.  I sådana fall kanske du kan låna pengar eller välja avbetalning, men bara om din ekonomi är god och stabil. 

Läs gärna även vår artikel om att undvika onödiga lån om du vill läsa mer om detta ämne.

Publicerad 2021-04-09