Dröjsmålsränta & förseningsavgifter

En skuld som är ganska så blygsam i början kan växa sig stor om du inte betalar för den i tid, inte minst om den skickas vidare till inkasso och sedan till Kronofogden. Och då ska vi inte tala om hur stora redan stora skulder kan bli på grund av dröjsmålsräntan även om avgifterna i relation till lånet inte är så farliga.

För att du ska få koll på vilka avgifter och vilken ränta du kan drabbas av om du inte betalar för ditt smslån eller privatlån har Snabblan24.nu gjort den här lilla guiden som går igenom alla avgifter och räntor du får betala.

Om du vill se två exempel på hur stor en skuld kan bli på grund av ett obetalt smslån eller privatlån kan bli ska du läsa vårt blogginlägg om hur dyrt det är att inte betala för sina lån.

Dröjsmålsränta vid sen inbetalning

 • Den dröjsmålsränta som läggs till din skuld börjar ticka redan efter förfallodatumet och samma ränta gäller även om skulden förs vidare till inkasso och/eller kronofogden.
 • Långivaren är skyldig att informera dig redan på fakturan om att du får betala dröjsmålsränta om du inte betalar i tid, men får inte kräva dig på det förrän det har gått 30 dagar. Om du informeras om dröjsmålsräntan först på påminnelsefakturan får långivaren inte kräva det förrän det har gått 30 dagar till.
 • Du ser på din faktura hur hög dröjsmålsräntan är men, om inget står angivet får du betala gällande referensränta plus 8 procentenheter. Idag när referensräntan är på 0 % får du alltså betala 8 % i dröjsmålsränta, men om referensräntan går upp får du betala mer. Det är Riksbanken som sätter referensräntan två gånger om året (1 januari och 1 juli) och den högsta referensränta vi haft i Sverige under 2000-talet är 4,5 %.
 • Tänk på att du kan få en mycket högre dröjsmålsränta än referensräntan + 8 % om långivaren har satt en egen dröjsmålsränta, det är därför mycket viktigt att du läser igenom låneavtalet noggrant innan man skriver under det.

Läs mer om dröjsmålsränta i räntelagen.

Betalningspåminnelse innan inkasso

Den lagstadgade betalningspåminnelseavgiften för privatpersoner är numera 60 kr och det kan du få betala redan vid första betalningspåminnelsen. Det behöver inte stå något angivet om detta på din första faktura, det gäller ändå.

Förseningsavgiften för företag och myndigheter är på 450 kr, men om borgenären (t ex långivaren) väljer att kräva denna avgift får de inte lägga till någon avgift för ytterligare påminnelser, inkassokrav och avbetalningsplan.

Inkassoavgifter

Om skulden går till inkasso får du betala följande avgifter och räntor:

 • 180 kr i inkassoavgift. Den drabbas du av så fort skulden lämnats över till ett inkassobolag.
 • 60 kr i påminnelseavgift.
 • 170 kr om du får en avbetalningsplan.
 • Du får betala samma dröjsmålsränta som tidigare.

Avgifter och räntor hos Kronofogden

 • 300 kr för betalningsföreläggandet, vilket är den avgift Kronofogden tar när de fastställer din skuld. Denna avgift ska egentligen du som har skulden betala men om du inte kan det måste borgenären betala för den och kan sedan kräva dig på detta belopp, men det är inte alltid det sker.
 • 600 kr i grundavgift för utmätning och andra åtgärder. Detta belopp läggs till din skuld varje år.
 • Samma dröjsmålsränta som tidigare.
 • Avgifter för försäljning av fast egendom. Om Kronofogden tvingar dig att sälja fast egendom,t ex bostad och mark, tar de 1 % av taxeringsvärdet (eller 0,75 % av beloppet egendomen värderas till) i förberedelseavgift och 2 % av taxeringsvärdet (eller 1,50 % av beloppet egendomen värderas till) i försäljningsavgift. Du förlorar alltså sammanlagt 3 % av taxeringsvärdet eller 2,25 % av egendomsvärdet vid en tvångsförsäljning.
 • Avgifter för försäljning av lös egendom. Kronofogden tar 4 % av försäljningspriset vid en eventuellt exekutiv aktion av lös egendom, t ex en bil.

Källa: Kronofogden.

Ja, att inte betala för en skuld kan uppenbarligen göra att din skuld växer sig riktigt stor och det är därför du bör göra allt för att undvika detta.

Rekommenderad läsning om detta på Snabblan24.nu:

Undvik skulder

Bli skuldfri