SMS lån – FAQ

Jag är bara 18 år, kan även jag ansöka om SMS lån?

Absolut, det finns många smslångivare som accepterar det men vissa erbjuder lite mindre SMS lån till dig som är 18 år och större till de som är äldre.

Hur mycket måste jag tjäna?

Nästan alla långivare gör en individuell bedömning av din betalningsförmåga istället för att ha ett specifikt inkomstkrav. De som har ett inkomstkrav brukar bara kräva att man tjänar runt 100 000 kr/år, men det är ovanligt.

Måste jag ha en fast anställning?

Nej, det är ytterst få kreditbolag som kräver det. Du kan normalt låna pengar om du har en projektanställning, ett vikariat eller jobbar extra vid sidan av studierna. Ibland räcker det med att du tjänat tillräckligt på sommarjobbet får att få låna. Hos vissa långivare kan även A-kassa och sjukpenning duga.

Vad händer om min ekonomi inte är bra nog för det belopp jag ansökte om?

Då får du ett avslag på din låneansökan eller så får du låna ett mindre belopp än det du tänkt dig. Kreditbolaget informerar dig om detta.

Hur skriver jag under mitt låneavtal?

I stor sett alla smslångivare erbjuder signering med BankID, Mobilt BankID och andra e-leg idag, vilket gör att du kan låna snabbt. Det finns nästan inga kreditbolag (som erbjuder SMS lån) som du måste skriva under ett pappersavtal hos.

Betalas SMS lån alltid tillbaka som en klumpsumma?

Nej, så är det inte nuförtiden. I stort sett alla SMS lån amorteras på samma sätt som vanliga privatlån, alltså månadsvis. För några år sedan, när lånen var mindre och hade kortare löptider, kunde de ofta betalas tillbaka som en klumpsumma. Men som sagt, så är det inte längre.

Är det någon skillnad på SMS lån, snabblån, mikrolån?

Nej, dessa begrepp är i stort sett synonyma med varandra. Om man vill understryka att lånet är snabbt används snabblån och om man vill trycka på att lånet är litet använder man mikrolån. Det vanligaste är dock att man kallar lånet för SMS lån eftersom man från början alltid ansökte om dessa lån via sms, något som man inte gör idag. Dessutom finns det idag många snabba lån som är betydligt billigare än typiska SMS lån. Dessa lån är på sätt och viss snabblån som inte riktigt är SMS lån. Då är de inte riktigt synonyma med varandra.

Varför är räntan för SMS lån så hög?

Det finns två orsaker till att räntan är högre för SMS lån än för vanliga privatlån:

  • Ofta är lånen är mindre och har kortare avbetalningstider än privatlån vilket ger en högre ränta. Det är svårt för långivare att låna ut en riktigt liten summa pengar under en kort tid och göra en skälig vinst på det.
  • För att smslånebolag tar en större risk än vad bankerna gör eftersom de har så låga krav. I finanssammanhang innebär alltid högre risk högre ränta, det är därför som t ex bolån är billigare än privatlån.

Är räntan lika för alla?

Ja, nästan alla SMS lån har en fast ränta som är lika för alla långivare, oavsett hur deras ekonomi ser ut. Så är det inte när du ansöker om privatlån, då är räntan individuell och ofta rörlig.

Hur snabbt får jag svar? 

Oftast direkt på skärmen, men om dina ekonomiska förhållanden är oklara kan det hända att kreditbolaget måste göra en manuell granskning och då kan det ta lite längre tid.

Hur snabbt får jag pengarna?

SMS lån är världens snabbaste lån och det är därför inte så konstigt att de även kallas för snabblån, men hur snabbt du får pengarna beror dels på vilken långivare du vänder dig till och dels vilken bank du använder dig av. Så här snabbt brukar det gå:

  • Om du använder dig av samma bank som kreditbolaget får du pengarna strax efter ansökan har behandlas och godkänts om du använder dig av samma bank som kreditbolaget, det brukar bara ta 15 – 60 minuter. Tänk bara på att kontoret måste vara öppet när du gör din ansökan om du vill få pengarna så snabbt.
  • Om du inte har samma bank som långivaren och ansöker en vardag senast 12:00 – 14:00 beroende på långivare får du med hos de flesta långivare pengarna redan samma dag. Vid senare ansökan får du pengarna nästa bankdag.

Kan jag få SMS lån via Swish? 

Nej, inte än så länge, men det beror inte på att långivarna inte vill betala ut pengar via Swish utan snarare på att tekniken för företagsswish inte ger stöd för del. Läs gärna mer om det i vår artikel om varför man inte kan få lån via Swish.

Är det möjligt att få sitt lån på helgen?

Absolut! Men du måste ansöka hos ett kreditbolag som har öppet på helgen och som kan göra en direktöverföring till just din bank.

Vad är ett lån utan UC egentligen?

Det är ett lån som du kan få utan att kreditbolaget tar en kreditupplysning hos UC men det innebär inte att du får ditt lån utan att de tar någon kreditupplysning alls, för det gör de hos ett annat privat kreditupplysningsföretag.

Varför vända sig till en långivare som inte tar någon UC?

För att deras förfrågningar inte registreras hos UC. Det är tyvärr så att bankerna (som använder sig av UC) inte gillar att folk har ansökt om en massa smslån, de anser ofta att det är ett tecken på att man är slarvig och ansvarslös med sin ekonomi. Om du ansöker om ett lån hos en kreditgivare som inte använder sig av UC ser bankerna inte att du har gjort en ansökan hos dem.

Har verkligen gratis lån inga hållhakar?

Nej. Ett lån som är helt gratis, dvs saknar både ränta och avgifter, kostar det inget alls och kommer inte med några krav på motprestationer. Om du t ex lånar 1000 kr och betalar du tillbaka 1000 kr och inte ett öre mer, sen kan du säga tack och adjö till långivaren föralltid om du känner för det. Men se till att betala tillbaka på lånet i tid för annars får du betala ränta från den dag du tog lånet, så även om du erbjuds förlängning bör du avstå från att göra det. Observera att det dock inte är så vanligt med gratis SMS lån längre.

Är det inte dyrt att skjuta på förfallodatumet?

Jo, om du skjuter på förfallodatumet flera gånger eller om lånet är stort. Däremot kostar det sällan dubbelt så mycket för att du förlänger ett 1-månadslån till 2 månader, men det beror på långivaren. Helst bör du inte förlänga lån och om du gör det bör du aldrig skjuta på förfallodatumet i mer än 1 månad.

Är det verkligen lätt att få ett lån om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Ja, det är det om din betalningsförmåga är tillräckligt bra för att betala tillbaka den summa du vill låna. Däremot får man inte ha alltför många betalningsanmärkningar och du får sällan ha dragit på dig en ny under de senaste 6 månaderna. Vilka krav de olika kreditbolagen har kan du se i vår lista över smslån med betalningsanmärkningar.

Finns det vanliga privatlån som betalas ut lika snabbt?

Nej, det tar oftast minst 1 – 3 dagar ett få ett vanligt privatlån.

Är det inte billigare att ta ett privatlån?

Ja, mycket billigare. Räntan för SMS lån oftast ca 39% och nästan alla snabblån har en tvåsiffrig ränta. Privatlån brukar ha en från-ränta under 5%. Lånet är alltså mycket billigare, du kan få låna mer och du får betala av på lånet under en längre tid vilket anstränger ekonomin mindre. Det är alltså bara om du har svårt att få lån, vill ha pengarna snabbt, har betalningsanmärkningar och/eller vill slippa kreditupplysning hos UC som SMS lån kan vara vara något att tänka på.

Uppdaterad 2021-03-19