FAQ

Jag är bara 18 år, kan även jag ansöka?

Absolut, det finns många smslångivare som accepterar det men vissa erbjuder lite mindre smslån till dig som är 18 år och större till de som är äldre.

Hur mycket måste jag tjäna?

Majoriteten av långivarna gör en individuell bedömning av din betalningsförmåga istället för att ha ett specifikt inkomstkrav. De som har ett inkomstkrav brukar bara kräva att man minst tjänar någonstans emellan 25 000 – 50000 kr/år. Det är få som kräver en årsinkomst över 100 000 kr men det finns några som gör det.

Måste jag ha en fast anställning?

Nej, det är ytterst få kreditbolag som kräver det. Du kan normalt låna pengar om du har en projektanställning, ett vikariat eller jobbar extra vid sidan av studierna, ibland räcker det med att du tjänat tillräckligt på sommarjobbet får att få låna. Hos vissa långivare kan även A-kassa och sjukpenning duga.

Vad händer om min ekonomi inte är bra nog för det belopp jag ansökte om?

Då får du ett avslag på din låneansökan eller så får du låna ett mindre belopp än det du tänkt dig. Kreditbolaget informerar dig om detta.

Hur skriver jag under mitt låneavtal?

De allra flesta smslångivare erbjuder signering med BankID, Mobilt BankID och andra e-leg, vilket gör att du kan låna snabbt. Det finns bra en eller två kreditbolag som du måste skriva under ett pappersavtal hos, men detta kan scannas in och skickas per e-post.

Betalas smslån alltid tillbaka som en klumpsumma?

Nej. I stort sett alla lån som läggs upp på en längre tid än 3 månader betalas av månadsvis och många 3-månaderslån gör det också. Alla lån med en avbetalningstid på högst 1 månad betalar tillbaka som en klumpsumma och många (men inte alla) 2-månaderslån.

Är det någon skillnad på smslån, snabblån, mikrolån och internetlån?

Nej, dessa begrepp är i stort sett synonyma med varandra. Om man vill understryka att lånet är snabbt används snabblån, om man vill trycka på att lånet är litet använder man mikrolån och för att visa att man kan ansöka direkt på nätet används internetlån. Det vanligaste är dock att man kallar lånet för smslån eftersom man från början alltid ansökte om dessa lån via sms, något som få gör idag.

Varför är räntan för smslån så hög?

Det finns två orsaker till att räntan är högre än för vanliga privatlån:

  • Ofta är lånen är mindre och har kortare avbetalningstider vilket ger en högre ränta. Om ett smslån skulle ha en årsränta på 5 % eller 10 % och du lånar 2000 kr i 1 månad skulle lånet bara kosta 8,33 kr eller 16,66 kr. Ingen långivare skulle kunna gå runt med så små vinster.
  • För att smslånebolag tar en större risk än vad bankerna gör eftersom de har så låga krav. I finanssammanhang innebär alltid högre risk högre ränta, det är därför som t ex bolån är billigare än privatlån.

Hur snabbt får jag svar? 

Oftast direkt på skärmen, men om dina ekonomiska förhållanden är oklara kan det hända att kreditbolaget måste göra en manuell granskning och då kan det ta lite längre tid.

Hur snabbt får jag pengarna?

Smslån är världens snabbaste lån och det är därför inte så konstigt att de även kallas för snabblån, men hur snabbt du får pengarna beror dels på vilken långivare du vänder dig till och dels vilken bank du använder dig av. Så här snabbt brukar det gå:

  • Om du använder dig av samma bank som kreditbolaget får du pengarna strax efter ansökan har behandlas och godkänts om du använder dig av samma bank som kreditbolaget, det brukar bara ta 15 – 60 minuter. Tänk bara på att kontoret måste vara öppet när du gör din ansökan om du vill få pengarna så snabbt.
  • Om du inte har samma bank som långivaren och ansöker en vardag senast 12:00 – 14:00 beroende på långivare får du med hos de flesta långivare pengarna redan samma dag. Vid senare ansökan får du pengarna nästa bankdag.

Kan jag få smslån via Swish? 

Nej, inte än så länge, men det beror inte på att långivarna inte vill betala ut pengar via Swish utan snarare på att tekniken för företagsswish inte ger stöd för del. Läs gärna mer om det i vår artikel om varför man inte kan få lån via Swish.

Är det möjligt att få sitt lån på helgen?

Absolut! Men du måste ansöka hos ett kreditbolag som har öppet på helgen och som kan göra en direktöverföring till just din bank.

Vad är ett lån utan UC egentligen?

Det är ett lån som du kan få utan att kreditbolaget tar en kreditupplysning hos UC men det innebär inte att du får ditt lån utan att de tar någon kreditupplysning alls, för det gör de hos ett annat privat kreditupplysningsföretag.

Varför vända sig till en långivare som inte tar någon UC?

För att deras förfrågningar inte registreras hos UC. Det är tyvärr så att bankerna (som använder sig av UC) inte gillar att folk har ansökt om en massa smslån, de anser ofta att det är ett tecken på att man är slarvig och ansvarslös med sin ekonomi. Om du ansöker om ett lån hos en kreditgivare som inte använder sig av UC ser bankerna inte att du har gjort en ansökan hos dem.

Har verkligen gratis lån inga hållhakar?

Nej. Ett lån som är helt gratis, dvs saknar både ränta och avgifter, kostar det inget alls och kommer inte med några krav på motprestationer. Om du t ex lånar 1000 kr och betalar du tillbaka 1000 kr och inte ett öre mer, sen kan du säga tack och adjö till långivaren föralltid om du känner för det. Men se till att betala tillbaka på lånet i tid för annars får du betala ränta från den dag du tog lånet, så även om du erbjuds förlängning bör du avstå från att göra det.

Är det inte dyrt att skjuta på förfallodatumet?

Jo, om du skjuter på förfallodatumet flera gånger eller om lånet är stort. Däremot kostar det sällan dubbelt så mycket för att du förlänger ett 1-månadslån till 2 månader, men det beror på långivaren. Helst bör du inte förlänga lån och om du gör det bör du aldrig skjuta på förfallodatumet i mer än 1 månad.

Är det verkligen lätt att få ett lån om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Ja, det är det om din betalningsförmåga är tillräckligt bra för att betala tillbaka den summa du vill låna. Däremot får man inte ha alltför många betalningsanmärkningar och du får sällan ha dragit på dig en ny under de senaste 6 månaderna. Vilka krav de olika kreditbolagen har kan du se i vår lista över smslån med betalningsanmärkningar.

Finns det vanliga privatlån som betalas ut lika snabbt?

Nej, det tar minst 1 – 3 dagar ett få ett privatlån.

Är det inte billigare att ta ett privatlån?

Ja, nästan alltid. Om du t ex tar ett smslån på 5000 kr hos Vivus och betalar tillbaka på det inom 1 månad kostar det 500 kr. Om du istället tar ett privatlån på 5000 kr på 1 år hos Norwegian och får deras lägsta effektiva ränta på 5 % betalar du 125 kr allt som allt, men om du får deras högsta ränta på 20 % kostar det dig 541 kr.

Fördelarna med privatlån kvarstår: lånet brukar ofta var mycket billigare, du kan få låna mer och du får betala av på lånet under en längre tid vilket anstränger ekonomin mindre. Nackdelen för många är att privatlån alltid har högre krav än smslån vilket gör att inte alla kan ta dessa lån.