Hur många banker kontaktar låneförmedlaren – egentligen?

Om du vill ta ett lån via en låneförmedlare finns det många att välja på, så vilken ska man då välja? Först och främst bör du kolla att du uppfyller låneförmedlarens alla krav och sedan titta på hur räntan ser ut och hur många banker de samarbetar med. Det finns förmedlare som bara samarbetar med kanske 5, 10 banker och kreditbolag medan andra samarbetar med minst 20.

Det är en stor fördel att välja en låneförmedlare som samarbetar med många banker eftersom det gör att fler banker tvingas att konkurrera om dig. Du bör emellertid ha klart för dig att även om en förmedlare skryter med att de samarbetar med 20+ antal banker brukar de sällan kontakta samtliga när någon gör en ansökan. Hur många banker de kontaktar beror på flera saker: din inkomst, din ålder, om du har betalningsanmärkningar och hur mycket och länge du vill låna.

Din ålder påverkar antalet banker

De flesta vanliga banker har en 18-årsgräns för sina lån, alla myndiga som uppfyller deras övriga krav och har en tillräckligt bra kreditvärdighet har möjlighet att få ett lån hos dem. Men det finns en del mindre nischbanker och kreditbolag som många låneförmedlare samarbetar med som har en högre gräns än 18 år, t ex 20, 21 eller till och med 23 år, det är inte helt ovanligt när det gäller snabblån.

Om du är under 20 år är det alltså möjligt att någon enstaka bank/kreditbolag faller bort enbart på grund av din ålder när du gjort din ansökan.

Din inkomst har betydelse

En annan sak som kan variera stort mellan bankerna och kreditbolagen är inkomstkravet. En del banker kräver att man har en årsinkomst på 120 000 kr medan andra vill att man ska tjäna 180 000 kr, för att ge två exempel. Det finns även de som har lägre inkomstkrav och de som har högre.

Om du inte tjänar så bra finns det alltså risk för att en del banker faller bort, även om du uppfyller låneförmedlarens inkomstkrav. Exempelvis Lendo har ett inkomstkrav på bara 100 000 kr men om du inte tjänar mer än så faller garanterat en hel drös banker bort.

Betalningsanmärkning har stor betydelse

Alla långivare tittar på ansökandens kreditvärdighet innan de eventuellt beviljar ett lån. Din kreditvärdighet är samma sak som din nuvarande betalningsförmåga och din ekonomiska historia. Om du har en betalningsanmärkning, eller fler, betyder det att din ekonomiska historia inte varit klanderfri.

De flesta banker beviljar inte lån till ansökanden med betalningsanmärkningar, så om du har det kommer bara ett fåtal kreditbolag kontaktas även om låneförmedlaren förklarar att det är okej att ha anmärkningar. Det innebär bara att de samarbetar med minst en bank eller ett kreditbolag som accepterar det.

Hur mycket och länge du vill låna

Två andra faktorer som avgör hur många banker som kommer att kontaktas är dina egna önskemål när det gäller lånebelopp och löptid. De flesta låneförmedlare samarbetar med såväl stora banker som erbjuder klassiska privatlån (från 10000 upp till 350 000, 400 000, 500 000 eller till och med 600 000 kr i 1 till 12 eller 15 år) som kreditbolag som erbjuder mindre lån med kortare löptider.

Om du t ex vill låna 500 000 kr faller såklart de banker bort som erbjuder högst 350 000 eller 400 000 kr och om du vill låna 600 000 kr faller de flesta banker bort. Samma sak gäller om du vill låna så lite som 5000 kr eftersom det är långt ifrån alla kreditbolag som erbjuder så små lån.

Samma sak gäller vid löptider, om du vill ha en löptid på hela 15 år är det inte alla banker som erbjuder det och om du bara vill låna i ett år finns det banker som har en lägsta löptid på 2 år. Men när det gäller löptider är det inte så säkert att man alltid får den önskade löptiden. Det kan antingen bero på att du vill ha en riktigt kort löptid, som banken inte tror att du klarar av, eller en mycket lång löptid som banken anser vara för länge i förhållande till lånets storlek.

Slutsats: Om du tjänar bra, är drygt 20 år, saknar betalningsanmärkningar, har en bra kreditvärdighet och ansöker om ett lån på t ex 50 000 kr med en löptid på några år kontaktar låneförmedlaren de flesta av sina samarbetspartners (men förmodligen inte de som har en hög ränta eftersom dessa kreditbolag ofta riktar sig till folk med en sämre kreditvärdighet). Om du har betalningsanmärkningar, är 18 – 19 år och inte tjänar så mycket kommer dessvärre ganska få långivare kontaktas.

Så svaret på frågan hur många banker låneförmedlaren egentligen kontaktar går egentligen inte att svara på. Det enda man kan säga är att de sällan kontaktar alla sina banker och om du har ganska många hinder emot dig (såsom låg inkomst, låg ålder och dålig ekonomisk historik) kan det bli ganska få banker som kontaktas.

8 november 2017