Kontokredit hos banken kan bli en dyr historia

För omväxlingsskull ska jag (webbmastern) skriva ett lite personligare inlägg som vi anser höra hemma här på Snabblan24.nu, för inlägget visar hur hög kostnaden för en bankkontokredit och kreditkortskredit kan bli. Den kan hamna på flera hundra procent av lånebeloppet. Trots detta har inget förslag om något ränte- eller kostnadstak lagts i riksdagen, som det har gjorts när det gäller högkostnadskrediter, såsom snabblån.

Bankkrediten gjorde stereon 3,6 gånger dyrare

För nästan exakt 30 år sedan (1988) när jag flyttade hemifrån köpte jag något som i alla fall på den tiden kallades för stereo, eller stereoanläggning, för 10 000 kr. Jag jobbade på ett äggpackeri och hade naturligtvis inte denna hiskeligt stora summa pengar. För det första tjänade jag inte så bra och för det andra så var ju 10 000 kr mycket mer då, en månadslön typ. Men jag älskade musik, inte minst hög musik, till grannarnas förfäran.

Jag lyckades få en kontokredit hos Swedbank på 10 000 kr och sprang genast iväg och köpte anläggningen. Ja, det var ju innan internet slog igenom, så på den tiden kunde man ju inte beställa sakerna på nätet. Min plan var att amortera av på krediten under ett till två år och sedan kunde jag ha den som en buffert. Tjugonio år senare (2017) var min kredit fortfarande inte täckt, inte överhuvudtaget. Under tjugonio år fick jag betala ränta. Urkorkat, jag vet!

Förvisso amorterade jag några hundra kronor månadsvis, det skedde automatiskt eftersom pengarna drogs från mitt privatkonto varje månad, men det fina var att jag kunde använda pengarna jag satt tillbaka på kontokrediten direkt. Det är ju så kontokrediter fungerar, du måste amortera varje månad men sedan kan du utnyttja pengarna igen. Det kan pågå resten av livet, om du känner för det.

Men tjugonio år efter att jag tog min kredit täckte jag äntligen upp hela krediten. Det var en härlig känsla! Av ren nyfikenhet började jag sedan fundera på hur mycket jag hade betalat i ränta under alla dessa år. Det var lite svårt att komma fram till detta eftersom räntan har förändrats många gånger under de senaste 30 åren, men ofta fick jag betala 70, 80 kr i ränta i månaden.  Så låt säga att jag betala 900 kr om året i ränta. Det låter inte så farligt och det är det inte heller om jag hade betalat tillbaka allt inom ett eller två år som planerat, men efter 29 år blir det drygt 26 000 kr.

Så i slutänden betalade jag alltså 36 000 kr för en stereo som egentligen kostade 10000 kr, det blev en dyr j-vla stereo. Dessutom slängde jag den för många år sedan. Men missförstå mig inte, jag skyller inte alls på Swedbank. Det var inte Swedbanks fel att min stereo blev så dyr, det var mitt eget. Jag hade kunnat täcka upp min kredit efter bara ett år om jag verkligen hade velat, men nej, jag la pengar på andra saker istället. Det kändes ju inte så farligt att betala typ 70, 80 kronor i månaden för en kredit.

Så vad vill jag komma med det här? Jo, det får mig att tänka på två saker: 1) Det är superviktigt att man inte utnyttjar hela sin kredit i evigheter, vare sig det handlar om kreditkortskredit, bankkontokredit eller onlinekredit, det kan bli en dyr historia. 2) Varför kommer inte bankkontokrediter och kreditkortskrediter få ett kostnadstak precis som högkostnadskrediterna kommer att få i höst?

Inget kostnadstak för kort- och kontokrediter

Ja, det stämmer, en bankkredit eller kortkredit får tydligen kosta hur mycket som helst medan ett snabblån inte kommer att få kosta mer än själva lånesumman. Det är ju inte så att en kortkredit, till exempel, har ett kostnadstak på 100 %. Det kanske är förståeligt eftersom en kredit kan utnyttjas i evighet, men egentligen borde det väl finnas ett krav på att man måste täcka upp hela sin kredit efter en viss tid så att folk inte lockas att dra ut på sin skuld i evigheter.

Det är nog få som drar ut på en kredit så länge som jag gjorde, men jag tycker ändå att det  här belyser ett problem: problemet med krediter som inte har något annat krav än att man amorterar och betalar ränta en gång i månaden. Amorteringarna är i princip meningslösa eftersom man redan sekunden efter amorteringen kan använda pengarna igen.

Anledningen till att jag tar upp detta är att det alltid talas om att snabblån och smslån är så dyra, men det nämns sällan hur dyr en kontokredit eller kortkredit kan bli om man inte tänker sig för. Och när det gäller kortkrediter har de oftast en mycket högre ränta än kontokrediten hos banken, vilket gör att man ännu snabbare kan passera en räntekostnad som överstiger det lånade beloppet.

Vi på Snabblan24.nu tycker att det är konstigt att bara snabblånelånemarknaden regleras med räntetak och kostnadstak när inga andra krediter drabbas av det, trots att kostnaden för en helt vanlig bankkredit kan hamna på flera hundra procent av det utnyttjade beloppet.

25 maj 2018