Kritik & förvar av SMS lån

SMS lån är ganska kontroversiella lån, som du säkert redan känner till, och därför tänkte vi titta lite närmare på den vanligaste kritiken och visa hur förespråkarna ofta besvarar kritiken.

Kritiken mot SMS lån

  1. SMS lån har en betydligt högre ränta än vanliga privatlån och kritikerna anser att den är oskäligt hög. Räntan för SMS lån brukar vara över 30%, ofta är den närmare 40%.
  2. Lånen har alldeles för låga krav och riktar sig till ekonomiskt svaga grupper, anser kritikerna. Många som lånar har alldeles för låg inkomst för att kunna betala tillbaka sina lån vilket gör att de riskerar att bli skuldsatta. Många av dessa har dessutom redan betalningsanmärkningar.
  3. Vissa långivare slarvar med sina kreditbedömningar. En del struntar i att ta en kreditupplysning överhuvudtaget medan andra är alltför generösa i sina bedömningar.
  4. SMS slån lockar till impulsköp eftersom de betalas ut så snabbt, inte minst då man får sitt SMS lån direkt.

Försvar av SMS lån

1. Räntan är hög eftersom lånen är små och betalas av så snabbt

Ja, SMS lån har en betydligt högre ränta än banklån men det skulle vara omöjligt att ha samma låga ränta för sådana här små lån som har en så kort avbetalningstid. Om ett SMS lån på 1000 kr som ska betalas tillbaka inom en månad skulle ha en effektiv ränta på 5 % skulle långivaren tjäna 4 kr och 10 öre på det. Som du förstår skulle inte en sådan verksamhet gå ihop. Det är därför som SMS lån ofta har en så hög ränta som 39%.

Idag erbjuder de flesta smslångivare lite större lånesummor med lite längre löptider som har en årsränta ränta runt 18 – 29%. Det är förvisso inte speciellt lågt, men är i fall långt under det räntetak som regeringen införde 1 september 2018.

2. Dumt att straffa

Egentligen är det bankernas fel att folk som har betalningsanmärkningar måste vända sig till en smslångivare istället för en bank. Nästan alla banker vägrar att bevilja ett lån till folk som har en betalningsanmärkning, även om de har en ordnad ekonomi vid ansökningstillfället och blivit av med sitt skuldsaldo hos kronofogden. Det här gör att folk med betalningsanmärkningar ofta inte har något annat val än att ta ett SMS lån om de behöver låna pengar.

Observera att det finns ca 500 000 svenskar som har betalningsanmärkningar idag och många av dessa har fått ordning på sin ekonomi och blivit av med sitt skuldsaldo hos kronofogden. Ska de verkligen fortsätta att straffas bara för att de hade en dålig ekonomi igår om de har en god ekonomi idag? Vi tycker, precis som många smslångivare gör, att det är viktigare att titta på nuet än det förflutna.

Bankerna borde titta på varför en viss person har en eller flera anmärkningar.  Hade personen tillräckligt bra ekonomi för att kunna betala för sina räkningar men struntande ändå i vissa räkningar?  Berodde det på ren betalningsovilja? I sådana fall bör kunden såklart inte få låna. Men om det berodde på att kunden helt enkelt inte kunde betala för sina räkningar på grund av arbetslöshet eller sjukskrivning borde man kunna bevilja ett lån ändå. I alla fall om kunden har tillräckligt god ekonomi och betalningsförmåga.

För övrigt anser Snabblan24.nu att kraven för SMS lån inte nödvändigtvis är för låga. Om man tjänar typ 50 000 kr/år och har råd att betala tillbaka på ett litet SMS lån så är det ju ofta okej. Däremot anser vi att vissa smålåneinstitut bör vara noggrannare i sin bedömning.

3. Ingen kan försvara slarvet hos vissa långivare

Det finns nog ingen som försvarar slarvet när det gäller kreditupplysningar och kreditbedömningar hos smslåneföretagen, det gör inte heller vi på snabblan24.nu. Slarvet gör att många som inte borde ha fått låna har fått göra det vilket i sin tur gör att de blir skuldsatta. Däremot har de många långivare skärpt sig och fler gjorde det när räntetaket infördes hösten 2018.

Vi hoppas att Konsumentverket och Finansinspektionen lyckas få bort alla oseriösa och slapphänta långivare så att färre personer blir skuldsatta.

4. Snabba SMS lån – en fin tjänst som kräver personligt ansvar

Visst kan en fin tjänst som SMS lån locka till impulsköp, men allvarligt talat: har man inte ett personligt ansvar för sådant när man är en myndig person?  Det är ju inte så att man tvingas att ta ett lån precis. Om man ska skydda sina medborgare mot sådana här lån för att vissa missbrukar dem kan man lika gärna förbjuda alkoholförsäljning i Sverige eftersom många missbrukar alkohol. Nej, vi tror på individens valfrihet även om det inte är bra för alla, annars måste man förbjuda det mesta. Kanske dags att förbjuda bilar eftersom vissa kör som blådårar och skapar olyckor? Nej, skulle inte tro det.

Uppdaterad 2020-03-20