Kritik & förvar av smslån

Smslån är ganska kontroversiella lån, som du säkert redan känner till, och därför tänkte vi titta lite närmare på den vanligaste kritiken och visa hur förespråkarna ofta besvarar kritiken.

Kritiken mot smslån

  1. Smslån har en betydligt högre ränta än vanliga privatlån och kritikerna anser att den är oskäligt hög. Räntan för smslån som betalas av på några månader brukar ha en ränta på flera hundra procent och det finns de som har en ännu högre ränta.
  2. Lånen har alldeles för låga krav och riktar sig till ekonomiskt svaga grupper, anser kritikerna. Många som lånar har alldeles för låg inkomst för att kunna betala tillbaka sina lån vilket gör att de riskerar att bli skuldsatta. Många av dessa har dessutom redan betalningsanmärkningar.
  3. Vissa långivare slarvar med sina kreditbedömningar. En del struntar i att ta en kreditupplysning överhuvudtaget medan andra är alltför generösa i sina bedömningar.
  4. Smslån lockar till impulsköp eftersom de betalas ut så snabbt, inte minst då man får sitt smslån direkt.

Försvar av smslån

1. Räntan är hög eftersom lånen är små och betalas av så snabbt

Ja, smslån har en betydligt högre ränta än banklån men det skulle vara omöjligt att ha samma låga ränta för sådana här små lån som har en så kort avbetalningstid. Om ett smslån på 1000 kr som ska betalas tillbaka inom en månad skulle ha en effektiv ränta på 5 % skulle långivaren tjäna 4 kr och 10 öre på det. Som du förstår skulle inte en sådan verksamhet gå ihop och det är därför små lån med kort avbetalningstid har en betydligt högre effektiv ränta.

Däremot är det löjligt att det finns vissa smslångivare som har en ränta på över 1000 %, det är inte alls nödvändigt. Vivus, t ex, har en effektiv ränta på 219 % vilket innebär att de tjänar 100 kr på att låna ut 1000 kr i en månad, det tycker vi är skäligt.

Idag finns det även många smslångivare som erbjuder lite större lånesummor med lite längre löptider. Dessa lån har ofta en effektiv ränta runt 30 % vilket förvisso inte är en speciellt låg räntesats men är i fall under det räntetak som regeringen vill införa 1 september 2018.

2. Dumt att straffa

Egentligen är det bankernas fel att folk som har betalningsanmärkningar måste vända sig till en smslångivare istället för en bank. Nästan alla banker vägrar att bevilja ett lån till folk som har en betalningsanmärkning, även om de har en ordnad ekonomi vid ansökningstillfället och blivit av med sitt skuldsaldo hos kronofogden. Det här gör att folk med betalningsanmärkningar ofta inte har något annat val än att ta ett smslån om de behöver låna pengar.

Observera att det finns ca 500 000 svenskar som har betalningsanmärkningar idag och många av dessa har fått ordning på sin ekonomi och blivit av med sitt skuldsaldo hos kronofogden. Ska de verkligen fortsätta att straffas bara för att de hade en dålig ekonomi igår om de har en god ekonomi idag? Vi tycker, precis som många smslångivare gör, att det är viktigare att titta på nuet än det förflutna.

Bankerna borde titta på varför en viss person har en eller flera anmärkningar.  Hade personen tillräckligt bra ekonomi för att kunna betala för sina räkningar men struntande ändå i vissa räkningar?  Berodde det på ren betalningsovilja? I sådana fall bör kunden såklart inte få låna. Men om det berodde på att kunden helt enkelt inte kunde betala för sina räkningar på grund av arbetslöshet eller sjukskrivning borde man kunna bevilja ett lån ändå om kunden har tillräckligt god ekonomi.

För övrigt anser Snabblan24.nu att kraven för smslån inte nödvändigtvis är för låga. Om man tjänar typ 50 000 kr/år och har råd att betala tillbaka på ett lån så är det ju okej. Däremot anser vi att vissa smålåneinstitut bör vara noggrannare i sin bedömning.

3. Ingen kan försvara slarvet hos vissa långivare

Det finns nog ingen som försvarar slarvet när det gäller kreditupplysningar och kreditbedömningar hos smslåneföretagen, det gör inte heller vi på snabblan24.nu. Slarvet gör att många som inte borde ha fått låna har fått göra det vilket i sin tur gör att de blir skuldsatta. Däremot har de många långivare skärpt sig och fler lär göra det när det nya reglerna inför hösten 2018.

Vi hoppas att Konsumentverket och Finansinspektionen lyckas få bort alla oseriösa och slapphänta långivare så att färre personer blir skuldsatta.

4. Snabba smslån – en fin tjänst som kräver personligt ansvar

Visst kan en fin tjänst som smslån locka till impulsköp, men allvarligt talat: har man inte ett personligt ansvar för sådant när man är en myndig person?  Det är ju inte så att man tvingas att ta ett lån precis. Om man ska skydda sina medborgare mot sådana här lån för att vissa missbrukar dem kan man lika gärna förbjuda alkoholförsäljning i Sverige eftersom många missbrukar alkohol. Nej, vi tror på individens valfrihet även om det inte är bra för alla, annars måste man förbjuda det mesta. Kanske dags att förbjuda bilar eftersom vissa kör som blådårar och skapar olyckor? Nej, skulle inte tro det.