Liten ordlista för lån

Här presenterar vi en liten ordlista med en massa viktiga begrepp som har med lån utan säkerhet att göra, såväl smslån som privatlån.

Observera att vi har valt att plocka bort alla begrepp som har med räntor att göra för de kan du läsa om i vår lilla ränteguide istället.

Amortering

Avbetalning på lån och andra krediter. Räntan ingår inte i amorteringen utan läggs till på själva avbetalningen. Du kan läsa mer om hur du amorterar i vår artikel om att amortera på lån.

Amorteringsfria månader

En del banker och kreditbolag erbjuder amorteringsfria månader för privatlån och kontokrediter. Det innebär att du inte behöver amortera något alls under de månader som är amorteringsfria. Ofta får man själv välja vilka månader man inte ska amortera om man vill utnyttja den möjligheten. Ofta behöver man inte betala någon ränta under dessa månader, men då läggs den såklart till på din skuld. Om du väljer att utnyttja amorteringsfria månader skjuts förfallodatumet fram med lika många månader.

Autogiro

De flesta privatlån kan betalas tillbaka via autogiro, en del långivare kräver till och med det. Det innebär att pengarna dras direkt från ditt bankkonto istället för att du betalar en räkning manuellt. Massor av räkningar kan betalas via autogiro. Innan den du är skyldigt pengar får dra pengar från ditt bankkonto via autogiro måste du lämna ett medgivande, antingen direkt på din internetbank eller via en blankett.

Avbetalningsplan

Om en låntagare inte kan betala tillbaka på sitt lån kan eventuellt en avbetalningsplan upprättas av långivaren eller inkasso. Poängen med det är att långivaren ska ha möjlighet att få tillbaka sina pengar samtidigt som låntagaren ska klara av att följa planen.

Bankdagar

De dagar bankerna har öppet, alltså måndag till fredag om det inte är någon helgdag under dessa dagar.

Banksekretess

Banksekretess innebär att inga obehöriga personer har rätt att få insyn i dina bankonton eller få reda på vad du har för relationer med banken.

Betalningsanmärkning

Om du har en oreglerad skuld som fastställts av Kronofogden eller en domstol noteras det av kreditupplysningsföretagen, denna notering kallas för betalningsanmärkning.

Blancolån

Lån utan säkerhet, i praktiken samma sak som ett privatlån.

Betalningsförmåga

Det är din förmåga att klara av en ny utgift, t ex om du ska ta ett lån. När man tittar på betalningsförmågan väger man dina nuvarande utgifter mot din inkomst.

Borgen, borgensman, borgenär och gäldenär

Borgen är en förbindelse mellan två eller flera personer då borgensmannen får svara för obetalda skulder om gäldenären (den som är skyldig pengar) inte kan betala för en skuld till borgenären (fordringsägaren). Läs mer om att borgen här.

Factoring och factoringbolag

Ett factoringbolag är ett företag som köper fakturor från ett annat företag och som sedan driver in skulden till sitt eget företag.

Inkasso och inkassobolag

Ett företag som driver in en skuld för ett annat företags räkning.

Kreditbolag

Ett företag som erbjuder lån och andra krediter.

Kreditprövning

Alla långivare gör alltid en kreditprövning innan de beviljar en kredit. De tittar framförallt på ansökandens betalningsförmåga och historik, och denna information brukar framförallt hämtas från en kreditupplysning.

Kreditupplysning och kreditupplysningsföretag

Ett kreditupplysningsföretag är ett företag som erbjuder kreditupplysningar. I kreditupplysningen ser man vilken kreditvärdighet en privatperson eller ett företag har.

Kreditvärdighet

Din kreditvärdighet avgör om du får ta ett lån, hyra en bostad och liknande. Kreditvärdigheten påverkas av din betalningsförmåga och ekonomiska historik.

Låneskydd

Ett låneskydd är en slags försäkring som gör att dina lån kan betalas tillbaka även om du blir arbetslös eller sjukskriven.

Löptid

Den tidsram du har på dig att betala av på ett lån.

UC

UC står för Upplysningscentralen som är Sveriges största kreditupplysningsföretag som nästan alla banker använder sig av. Så när du ser att en långivare erbjuder lån utan UC innebär det att långivaren inte tar någon upplysning hos Upplysningscentralen, inte att man struntar i att ta en kreditupplysning.

Uppläggningsavgift

En administrativ avgift som banken tar när den beviljar och betalar ut ett lån till dig.