Löptider och ränta

Här på Snabblan24.nu är det enkelt att se vilka snabblån och andra lån som är billigast. Dels kan man jämföra lånekostnader på vår jämförelsesida, dels ser du i våra listor och recensioner vilka räntor lånen har.

I våra recensioner anger vi alltid vilken årsränta lånen har och i vissa recensioner även vilken månadsränta de har. I våra listor anger vi antingen månadsräntan eller årsräntan beroende på vilken kredit det handlar om. Däremot anger vi mycket sällan vilken effektiv ränta ett visst lån har och det har sina orsaker, något vi snart ska gå in på.

Månadsränta eller årsränta?

Om du t ex kikar på vår förstasida hittar du en hel drös med långivare och vid varje långivare får du den viktigaste informationen om deras lån, och där ser du även vilken ränta lånet har. Men som du också ser anger vi månadsräntan vid vissa långivare och årsräntan (nominell ränta) vid andra. Varför gör vi så? Anger vi månadsränta för att de dyrare lånen ska se billigare ut? Nej, så är det inte.

När vi använder månadsränta

Vi har valt att ange månadsräntan dels för snabblån som har en löptid på mindre än ett år, dels för snabblån med flexibel löptid. De lån som har en flexibel löptid är i praktiken kontokrediter eftersom du har krediten kvar även om du betalt tillbaka allt och kan utnyttja den igen.

Orsaken till att vi använder månadsränta för snabblån med löptider under ett år är ganska så självklar egentligen. Om du t ex bara lånar pengar i tre månader blir den nominella räntan lite missvisande eftersom du bara lånar pengar i ett kvartal, inte i ett år. I detta fall är det enklare att få lite koll på vad lånet kostar om du vet vad månadsräntan är istället för årsränta, men om du ändå vill veta vad årsräntan är så är det bara att kolla i våra recensioner för där finns båda räntorna angivna.

Orsaken till att vi anger månadsräntan i våra listor när det gäller kontokrediter är att folk ofta bara tar ut några tusenlappar från sin kredit och sedan betalar tillbaka allt inom några månader. Då är det också enklare att få koll på vad lånet kostar om man vet månadsräntan istället för årsräntan. Och åter igen, årsräntan hittar du ändå i våra recensioner och du kan enkelt jämföra de faktiska lånekostnaderna på vår jämförelsesida.

När vi använder årsränta

När det gäller vanliga snabblån, smslån och andra privatlån som har en löptid på minst 1 år anger vi i första hand årsräntan i våra listor. Det är ju inte så konstigt eftersom det då är lättare att få lite koll på lånekostnaden om man vet den nominella räntan.

Det finns dock några långivare som erbjuder lån då man kan välja löptider både under och över ett år. Då har vi också valt att använda årsränta istället för månadsränta.

Det är alltså inte så att vi vill förvirra våra besökare när vi anger olika slags räntor i våra listor, vi vill bara att det ska bli enklare att få koll på hur dyrt eller billigt lånet är i jämförelse med liknande krediter. Men vi ska snart testa (i oktober 2018) att trycka in både månadsränta och årsränta i våra listor och om det funkar utan att det av utrymmesskäl ser konstigt ut, kommer ni alltså snabbt se båda räntorna redan i våra listor.

Det är annars mycket enkelt att omvandla månadsränta till årsränta och vice versa. Om du vill räkna ut årsräntan multiplicerar du månadsräntan med tolv och om du vill räkna ut månadsräntan utifrån den nominella räntan delar du årsräntan med 12.

Effektiv ränta – påverkas av löptiden

Det här med effektiv ränta är lite komplicerat. Den effektiva räntan baseras på den nominella årsräntan plus alla avgifter lånet har, men den påverkas också av hur många betalningstillfällen återbetalningen är uppdelad i. Om du lånar i 12 månader och du betalar tillbaka på det månadsvis har lånet alltså 12 betalningstillfällen. Utöver det påverkas den effektiva räntan även av exakt hur mycket du amorterar varje månad.

Det går således inte att säga vilken effektiv ränta ett lån har om man inte vet exakt hur lång löptid och hur många betalningstillfällen återbetalningen består av. Dessutom måste man veta hur mycket man betalar tillbaka på lånet vid varje betalningstillfälle. Det går alltså inte skriva vilken effektiv ränta ett lån på t ex 5000 – 20000 kr med en löptid på 1 – 3 år har eftersom det beror på vilken löptid du väljer. Och när det handlar om onlinekrediter och andra kontokrediter blir det ännu svårare att veta vad den effektiva räntan blir eftersom folk väljer att betala tillbaka på det de lånat i olika takt.

Detta är orsaken att vi inte kan skriva vilken effektiv ränta ett visst lån har. Vi skulle förvisso kunna ange hur låg den lägsta och högsta effektiva räntan är hos de olika långivarna, men det blir bara förvirrande eftersom besökaren då inte har en aning om under vilka förutsättningar man för den lägsta, respektive den högsta, effektiva räntan.

Det är ändå enkel att få en bild av vad lån kan kosta hos oss eftersom vi utöver årsräntan även anger vilka övriga lånekostnader ett lån har, t ex uppläggningsavgifter och aviavgifter, och de faktiska kostnaderna hittar du i våra jämförelser.

Läs gärna mer om olika räntor här.

27 september 2018