Nya regler för smslån 2018

2015 sattes en utredning igång som syftar till att minska skuldsättningen i Sverige och denna utredning ska även titta på hur reglerna för smslån ska kunna skärpas. Snabblan24.nu tycker såklart att det bra så länge kraven inte gör att de snabba utbetalningarna försvinner eftersom vi tycker att det är en fin tjänst och att ett eventuellt räntetak anpassas efter de små lånens storlek och korta återbetalningstider. Ett smslån skulle aldrig kunna ha samma ränta som ett privatlån eftersom lånen är så små och har en så kort avbetalningstid.

Skärpta regler 2018

23 januari 2018 lämnade regeringen in en proposition i Riksdagen som med alla sannolikhet  kommer att röstas igenom i riksdagen. Du kan läsa mer om det här i vår artikel om hur snabblånebranschen kommer att skärpas 2018 och om du är nyfiken på hur reglerna ser ut idag kan du läsa om det i vår artikel om dagens regler för smslån

I denna artikel (som från början skrevs hösten 2015 men som uppdaterades 24 jan 2018) kan du istället se vad utredningen tittade på från början och vad vi ansåg om detta.

  • Räntetak på 40 % plus referensränta. Det finns inget räntetak i Sverige idag. Om en bank skulle vilja sätta en årsränta på 10 000 % får den göra det, men då skulle såklart ingen låna. De flesta smslån har idag en effektiv ränta på 200 % och uppåt. 200 % kanske låter mycket men det är faktiskt en skälig ränta för lån på några tusenlappar som ska betalas tillbaka inom någon månad. Om t ex ett lån på 1000 kr som ska betalas tillbaka efter 30 dagar har en effektiv ränta på 219 % innebär det att du betalar tillbaka 100 kr i ränta, alltså 10 % av lånets storlek. Skulle samma lån ha en effektiv ränta på 5 % som många privatlån har skulle långivaren bara tjäna drygt 4 kr och det fattar ju vem som helst att det inte skulle funka. Däremot är det vettigt att sätta ett rimligt lånetak för det finns ju ingen anledning att vissa långivare tar över 1000 % i effektiv ränta när andra tar kanske 200 – 300 %. Förslaget om en effektiv ränta på 40 % (plus referensränta) är förvisso inte speciellt lågt, men det kommer att göra att de riktigt små korta smslånen försvinner.
  • Tanken är att kostnaden för ett lån aldrig får överstiga den summa man har lånat, vilket innebär att om du lånar 2000 kr får kostnaden inte överstiga 2000 kr. Inga smslån idag har så höga kostnader så de kommer inte att påverkas men det kommer att begränsa hur många gånger man får förlänga lånet och det tycker vi är vettigt.
  • Tuffare tag mot smålåneföretag som brister i sin kreditbedömning eller som struntar i att göra en kreditprövning överhuvudtaget. Tummen upp för det! Det är inte meningen att folk som med all sannolikhet inte kommer att kunna betala tillbaka på sitt lån ska kunna låna.
  • Reglerna för marknadsföring av smslån förväntas skärpas ytterligare men snabblan24.nu vet inte vad det här i praktiken innebär, inte än.
  • Eventuella krav på skriftliga avtal. Om det här innebär att signering med e-leg inte är tillräckligt och att låntagaren måste skriva under ett pappersavtal kommer snabblånens tid att vara förbi. Och det gillar vi inte! (uppdatering jan 2018: Lagförslaget innehåller inget krav på skriftliga avtal.

I vår artikel lagar och regler för smslån kan du se hur smslånen regleras redan idag.

27 oktober 2015, uppdaterad 24 januari 2018.