Okej med smslån trots betalningsanmärkningar?

Smslån trots betalningsanmärkningar hittar du här, inte färre än 17 långivare accepterar anmärkningar. Det här är en bloggartikel om varför vi tycker att det är okej.

En sak som smslångivare kritiseras för är att de beviljar smslån till folk som har betalningsanmärkningar. Först måste man ha klart för sig att det inte är alla smslångivare som gör det, men det är inte ovanligt helt ovanligt. Så vad tycker vi på snabblan24.nu om det då? Vi tycker att det är helt rätt att folk kan ta ett smslån trots betalningsanmärkningar, däremot anser vi att de bör ha en tillräckligt god ekonomi i dagsläget så att de verkligen kan betala tillbaka på sitt lån.

Egentligen är det långivarens ansvar att bedöma det när det tar sin kreditupplysning, men även du själv bör tänka dig för minst två gånger innan du tar ett lån om du har en betalningsanmärkning, för det vore väl knappast kul att dra på sig en ny, eller hur?

Varför är så många drabbade?

Runt 500 000 svenskar har betalningsanmärkningar, så om du också har det så är du knappast ensam. En anmärkning får man så fort en skuld hamnat hos kronofogden och när fogden gör en utmätning och misslyckas. Det finns i stort sett två anledningar till att folk hamnar hos kronofogden:

  1. Att man hamnat i en privatekonomisk kris, till exempel för att man har blivit arbetslös eller långtidssjukriven.
  2. Att man är vårdslös med sin ekonomi, att man helt enkelt struntar i att betala sina räkningar och skulder fast man egentligen skulle haft råd att betala om man gjort lite uppoffringar, till exempel levt lite snålare när det behövs.
  3. Att man lever över sina tillgångar, det vill säga att man lever på krediter och lån för att kunna ha en livsstil man egentligen inte har råd med. Det här slutar dessvärre oftast illa och gör att man tillslut måste leva snålare än någonsin, och det är inte lätt efter en period av överdådighet och lyx.

Om du har fått anmärkningar på grund av det som står under punkt 1 ska du absolut inte skämmas, för arbetslöshet eller långtidssjukrivningar är inget man kan rå för. Om du däremot har fått anmärkningar på grund av det vi skrev under 2 och 3 kan du gott skämmas lite grann i alla fall, och så hoppas vi att du har förändrats för annars bör du knappast låna igen.

Varför tycker vi att det är okej?

Så varför tycker vi att det är okej att man kan ta ett snabblån/smslån när man har en eller flera anmärkningar? Det får du svaret på nu.

  1. Om du har en betalningsanmärkning för att du hamnat i en ekonomisk knipa på grund av arbetslöshet eller långtidssjukskrivning är det ju egentligen inte ditt fel. Alla kan hamna i en ekonomisk kris ibland och som ibland tyvärr gör att en eller flera skulder hamnar hos kronofogden. Men om du har fått ordning på din ekonomi igen, kanske fått ett nytta jobb med bra lön, finns det ju egentligen ingen anledning till att du ska fortsätta straffas för ditt förflutna, ett förflutet som du inte själv kunde styra över. Det är ju nuet som gäller, inte det förflutna. Därför är det bara bra att det finns möjlighet att få låna pengar om det skulle behövas, precis som för alla andra som inte har betalningsanmärkningar.
  2. Även om du tidigare varit vårdslös med sin ekonomi eller levt över sina tillgångar kan du faktiskt ha förändrat dig. Bara att du ha haft skulder hos kronofogden är en läxa i sig. Självklart är det inte alla som förändras och dessa personer riskerar att hamna i trassel igen. Många gånger kan långivarna se om du fick din anmärkning fast du hade en bra inkomst när de tar en kreditupplysning och då får du förmodligen inte låna. Om de inte ser det är det mest synd om dig om du inte har förändrats, men det är ju inte smslångivarens fel utan snarare ditt.

Varför kan man låna pengar?

Okej, så varför lånar smslångivarna ut pengar till folk med betalningsanmärkningar? Är det för att vara schyssta mot dig? Nej, så är det knappast. Som vi skrev tidigare i det här blogginlägget har 500 000 svenskar en eller flera betalningsanmärkningar, alltså en halv miljon svenskar som har mycket svårt att få ett lån, och det är en del av dessa de smslångivare som tillåter betalningsanmärkningar vill fånga upp. Det är helt enkelt en lukrativ marknad. Alla företag försöker hitta en eller flera målgrupper där de vet att de kan sälja sin produkt och vi tycker det inte är nåt fel med det, det viktigaste är att de kollar att du som har en betalningsanmärkning har en tillräckligt god betalningsförmåga. Tänk på att det även finns banker som erbjuder privatlån till folk som har betalningsanmärkningar, men det hör man sällan något om.

Tyvärr finns det vissa långivare som är lite väl slapphänta när de gör sina bedömningar och det tycker vi såklart inte är bra. Vi på snabblan24.nu välkomnar därför vissa nya riktlinjer för smslångivarna när det gäller betalningsförmåga, men vi tycker inte att det ska innebära att man inte får ta ett smslån med betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år och varför ska man inte få låna pengar långt efter det om man har styrt upp sitt liv? Det räcker att man har straffats en gång.

Publicerad 2015-07-07