Om du får betalningssvårigheter

Ingen kan se in i framtiden så även om din betalningsförmåga var på topp vid själva lånetillfället kan saker förändras utan förvarning och i värsta fall kan det påverka din ekonomi på ett sätt som gör att det kan bli svårt att betala tillbaka på ditt snabblån i tid. Här ska vi därför visa dig som händer om du inte kan betala tillbaka i tid.

Betalningspåminnelse

Om du inte betalar tillbaka på ditt lån i tid kommer långivaren att skicka en eller flera betalningspåminnelser. Om du har möjlighet bör du betala tillbaka så snabbt som möjligt för annars går ärendet vidare till inkasso med ytterligare avgifter och ränta som följd. Stoppa inte huvudet i sanden om du skulle få betalningssvårigheter, utan kontakta smslångivaren istället för att se om ni kan komma fram till en lösning. Fundera också på om det finns något du kan sälja som du kan betala lånet med.

Inkasso

Efter att du har fått en eller två betalningspåminnelser kan skulden i värsta fall skulden hamna direkt hos Kronofogden men det vanligaste är att långivaren först skickar ärendet till ett inkassobolag. Inkassobolaget försöker, på uppdrag av långivaren, driva in skulden men då tillkommer inkassobolagets avgifter och en referensränta på 8 %. Inkassobolaget kommer att kontakta dig upprepade gånger, både per telefon och via brev, för att få dig att betala skulden.

Avbetalningsplan

Många gånger går det att förhandla sig fram till en avbetalningsplan tillsammans med inkasso. Ibland kan inkasso även stoppa räntan så att skulden inte växer så länge du följer din nya avbetalningsplan. Om du inte gör det är risken stor att din smslåneskuld hamnar hos kronofogden.

Kronofogden

Om inkassobolaget misslyckas med att driva in skulden trots upprepade försök, erbjudanden om avbetalningsplaner och stoppad ränta skickar de ärendet vidare till Kronofogden. När skulden väl har hamnat där växer skulden ytterligare på grund av extraavgifter och räntor och dessutom får du en betalningsanmärkning. Försök att göra allt för att undvika det här eftersom betalningsanmärkningen gör att kommer att få väldigt svårt att hyra lägenhet, teckna abonnemang, hyra bil och ta andra lån. Kronofogden kan också göra en utmätning av dina tillgångar och du kan tvingas sälja din bil, ditt hus eller dina värdepapper och aktier så att du kan betala tillbaka på skulden. Därför är det bättre att du säljer det du kan innan skulden hamnar hos kronofogden.

Som du ser är det inget vidare att inte kunna betala tillbaka på sitt snabblån, så vi på snabblan24.nu rekommenderar starkt att du läser vår artikel om vad du bör tänka på innan du tar ett lån.