Vanliga orsaker till skuldsättning

Det är inte bara SMS lån och andra krediter som riskerar att göra dig skuldsatt, långt ifrån, det finns massor av skuldfällor därute. Här ska snabblan24.nu därför visa dig vilka de vanligaste orsakerna till att folk får skulder som tillslut hamnar hos kronofogden.

  • SMS lån. Idag är det inte alls lika många som får skulder hos Kronfogden på grund av SMS lån som för några år sedan. Det beror bland annat på att kreditbedömningarna har skärpts och att räntan har sänkts för denna typ av lån. Men en hel del skulder hos som hamnat hos Kronfogden beror trots allt fortfarande på SMS lån. Orsaken till det kan du läsa om i vår artikel risker med SMS lån och hur då själv undviker att ditt smslån hamnar hos kronofogden kan du läsa om här.
  • Vanliga privatlån och krediter. Inte bara obetalda SMS lån hamnar hos kronofogden, vanliga privatlån och andra krediter gör det också. Det har faktiskt blivit allt vanligare under de senaste åren.
  • Mobiltelefonräkningar. Obetalda mobiltelefonräkningar är ett minst lika stort gissel som SMS lån och är orsaken till att tiotusentals människor årligen hamnar hos kronofogden.
  • Fordonsrelaterade skulder. Parkeringsböter, fortkörningsböter och obetalda trafikförsäkringsavgifter är också en stor anledning till att så många blir skuldsatta idag. Trafikförsäkringsavgift är det du får betala om du kör omkring utan en giltig trafikförsäkring och den är skyhög. Överlag är skulder till staten den största boven när det gäller skulder som når Kronofogden.
  • Studielån. Oftast får folks svårt att betala tillbaka på sitt lån på grund av en för låg inkomst.
  • Elräkningar. Obetalda elräkningar är också en vanlig orsak till skuldsättning, inte minst under kalla långa vintrar och vid skyhöga elpriser.
  • Skatteskulder. En klassisk skuldfälla för folk som har betalat för lite i skatt under föregående år.
  • Underhållsstöd. Efter en skilsmässa med barn inblandade är det inte alltid så lätt för den partner som inte har barnen boende hos sig majoriteten av året att betala för barnens underhåll. Det är egentligen inte så konstigt eftersom man då ofta måste betala för alla bostadsutgifter själv.

I vår artikel om att undvika skuldsättning kan du läsa om hur du själv kan undvika att drabbas av skulder hos kronofogden. Läs den!

Uppdaterad 2021-05-13