Överbryggningslån

Om du inte har lyckas sälja din gamla bostad innan du måste betala för din nya blir det svårt att få ett bolån för den nya bostaden. Lösningen på det här problemet stavas överbryggningslån. Okej, om din betalningsförmåga är extremt bra och du har råd att betala på två stora bolån samtidigt kan du såklart få ett till bolån ändå, men det är ytterst få som klarar av det.

Överbryggningslån är ett tillfälligt lån som är lika stort som ett vanligt bolån som du finansiera din nya bostad med tills du har lyckats sälja din gamla, men du måste lösa lånet så fort du har sålt din gamla bostad.

Så fungerar det i praktiken

  • Du måste redan ha en köpare men som inte betalt för din gamla bostad än och det bevisar du för banken genom att visa upp ett köpekontrakt eller överlåtelseavtal. Det är alltså inte möjligt att ta ett överbryggningslån om man inte redan har en köpare.
  • Du får låna högst 85 % av köpeskillingen precis som när du tar ett vanligt bolån och resten måste du bekosta själv, antingen med egna pengar eller med ett privatlån. I de flesta fall kan man emellertid betala handpenningen med den handpenning man har fått av sin köpare och sedan betala de resterande fem procenten när man har sålt sin gamla bostad.
  • Du måste tjäna tillräckligt bra för att klara av att amortera och betala ränta för ditt gamla bolån samtidigt som du betalar ränta för överbryggningslånet. Om du inte har något lån längre för din gamla bostad är det inga problem, men då är det förmodligen inte heller något problem att ta ett vanligt bolån om du vill belåna din nya bostad.
  • Du tar ditt överbryggningslån hos den bank du tänkt ta ditt nya bolån hos, såvida du behöver ett bolån efter att du har sålt din gamla bostad.
  • Du måste lösa överbryggningslånet inom 6 månader som är den maximala löptiden för lånet. I normala fall innebär det att du byter överbryggningslånet mot ett vanligt bolån efter att du löst ditt gamla bolån och det sker i samband med inflyttningen i den nya bostaden.
  • Du behöver inte amortera på lånet under löptiden utan betalar tillbaka allt som en klumpsumma.
  • Lånet har en rörlig ränta.
  • Om din köpare drar sig ur köpet trots köpeavtalet och en erlagd handpenning måste du dessvärre betala tillbaka överbryggningslånet så fort som möjligt om du inte snabbt får en ny köpare. Skulle du inte lyckas måste du tyvärr sälja din nya bostad så att banken kan få tillbaka sitt överbryggningslån.

Överbryggningslån hittar du hos Sveriges stora banker som du kan läsa om här.