P2P-lån

Här hittar du tre P2P-företag som du kan låna eller låna ut pengar hos, även gratislån på 5000 kr utan kreditupplysning hos UC samt ett P2P-lån för företagare. Om du vill veta mer om hur det fungerar ska du läsa vidare nedan. Alla dessa tar sina kreditupplysningar hos Upplysningscentralen utom Loanstep.


– Låna 1000 – 50000 kr i 2 – 60 mån
– 5000 gratis i 14 dagar
– Betalningsanmärkningar inga problem


– Låna 20000 – 500 000 kr i 1 – 15 år
– Låna ut pengar i 1 – 10 år
– Exempelränta: 4,9 % 


– Låna 10000 – 300 000 kr i 6 mån – 10 år
– Pengar inom 24 timmar
– Exempelränta: 8 % 


– 30000- 80000 kr i 1 – 5 år
– Lån för företag och privatpersoner
– Ränta från 8 %

Om P2P-företag

P2P-lånen har kommit för att stanna och har blivit en stark konkurrent till de sedvanliga bankerna och kreditbolagen. ”P2P-lån” står för ”Peer-to-peer loan” eller “person till person lån” på ren svenska och innebär i det här sammanhanget att privatpersoner lånar ut pengar till privatpersoner via ett P2P-företag. P2P-företaget distribuerar pengarna från den som vill låna ut pengar till den som vill låna pengar och ser till att utlånaren får tillbaka sina pengar plus ränta.

Ta ett P2P-lån

Det är ingen större skillnad på ett ta ett P2P-lån än ett vanligt lån. Hos de P2P-bolag där långivarna själva får välja vilka de ska låna ut sina pengar till kan det ibland ta lite längre tid innan du får ditt lån om det är få som är intresserade av att låna till dig. Sådant kan hända om din kreditvärdighet är rätt så usel.

Många P2P-lån är små lån som har en kort löptid och fungerar då som vilket smslån som helst medan de större P2P-lånen har en längre avbetalningstid och påminner då om ett vanligt privatlån, exempelvis Lendify erbjuder såna person-till-person-lån.

Låna ut pengar via P2P

Räntan för dig som lånar ut (sparar pengar) är betydligt högre än den du får på ett vanligt sparkonto och har därför blivit ett relativt populärt alternativ hos många som vill få en bra avkastning på sitt sparkapital. Så ser det ut om du vill spara/låna ut pengar:

  • Du får normalt en riktigt hög sparränta som inte sällan är på 10 – 15 % vilket är extremt bra.
  • Om en låntagare inte betalar tillbaka sitt lån gör du en kreditförlust eftersom det i praktiken är du som är långivaren, inte P2P-företaget. Det är inget du behöver oroa sig för eftersom dina utlånade pengar sprids ut på många låntagare. Även om du i värsta fall gör en kreditförlust på 2 – 5 % får du ändå en riktigt bra avkastning på grund av den höga ränta du får. Om du till exempel gör en kreditförlust på 2 % på 40 000 kr och får 10 % i ränta förlorar du 800 kr på grund av kreditförlusten men du får trots allt 3920 kr i ränta på resterande 39 200 kr, vilket innebär att du ändå har tjänat 3120 kr på ett år trots förlusten.
  • Du blir inte av med dina utlånade pengar även om P2P-företaget skulle försättas konkurs eftersom företaget bara förmedlar dina pengar. Däremot kan det vara vettigt att kolla upp vilken bank dina pengar sätts in på för om det är på en bank som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin och denna bank går i konkurs kan du drabbas. Alla P2P-bolag samarbetar med en bank där pengarna sätts in.
  • Hos vissa P2P-bolag kan du välja vilka låntagare du vill låna ut pengar till och hur mycket du vill låna ut till var och en. Hos sådana bolag kan du se vad lånet ska användas till och hur stor risk du tar, ju större risk desto högre ränta.